Η Ουκρανία αξιολογεί τις ζημιές ενώ η Ρωσία δεν σταματά

Μόνο στις 10 Οκτωβρίου, περίπου 200 ρωσικοί πύραυλοι κρουζ με βάση τον αέρα και τη θάλασσα, καθώς και μια σειρά από μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας έπληξαν την Ουκρανία. Συνολικά, εβδομήντα στόχοι χτυπήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών και ενεργειακών υποδομών, καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων στην πρωτεύουσα, αναφέρει το southfront.org σε ανάλυσή του.

Αυτή ήταν η πρώτη τέτοια καταστροφική επίθεση στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο. Τα χτυπήματα υψηλής ακρίβειας σε όλη τη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος που συμμετείχε σε επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας και διώξεις φιλορώσων πολιτών. Ο αριθμός των θυμάτων είναι συγκρίσιμος με τους καθημερινούς θανάτους αμάχων μόνο στο Ντόνετσκ.

Σε μια μέρα, περίπου 20 θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και υποσταθμοί στην Ουκρανία υπέστησαν ζημιές. Μέχρι στιγμής ορισμένες περιοχές της χώρας παραμένουν αποκομμένες από την ηλεκτροδότηση.

Ωστόσο, δεν έγινε ούτε ένα χτύπημα σε στρατηγικές εγκαταστάσεις με υψηλή τάση 750 kV ούτε πυρηνικούς ούτε υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Έτσι, η επίθεση δεν είχε στόχο την καταστροφή του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος, αλλά την πρόκληση περιορισμένης ζημιάς σε αυτό.

Με τη σειρά της, η Ουκρανία θα σταματήσει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη προκειμένου να σταθεροποιήσει το δικό της ενεργειακό σύστημα.

Στις 11 Οκτωβρίου, τα ρωσικά χτυπήματα συνεχίστηκαν. Ρωσικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και drones αυτοκτονίας έπληξαν στοχευμένες εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των Vinnytsa, Rovno, Zaporozhie, Odessa, Nikolaev και άλλων. Κυρίως επλήγη το ανατολικό τμήμα της χώρας. Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν στρατιωτικές και σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις στο πίσω μέρος της Ουκρανίας προκειμένου να διαταράξουν τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή.
 

Σύμφωνα με το Γραφείο του Ουκρανού Προέδρου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν υποσχέθηκε να μεταφέρει σύγχρονα συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο. Η Ουάσιγκτον κινδυνεύει να υποστεί σημαντικές απώλειες φήμης στην παγκόσμια αγορά εμπορίου όπλων εάν ρωσικοί πύραυλοι πλήξουν τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία. Υποτίθεται πως οι ΗΠΑ μπορεί να παρέχουν στο Κίεβο απαρχαιωμένα συστήματα του ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα αυτό το νέο δώρο στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν σταμάτησαν να βομβαρδίζουν τις περιοχές που εισήλθαν πρόσφατα στη Ρωσική Ομοσπονδία, μεταξύ άλλων με ξένα όπλα.

Την τελευταία ημέρα, περισσότερες από 250 οβίδες έπληξαν οικισμούς στην DPR, σκοτώνοντας τουλάχιστον μία γυναίκα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους πολίτες. Η πόλη Stakhanov στην LPR βομβαρδίστηκε ξανά με αμερικανικής κατασκευής HIMARS MLRS.

Δεκάδες ουκρανικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από μέσα αεράμυνας στις νότιες περιοχές. Οι ουκρανικές δυνάμεις χτύπησαν ξανά τη γέφυρα Antonovsky με HIMARS αλλά δεν κατάφεραν να την καταστρέψουν.

Τρία χωριά στη ρωσική περιοχή Belgorod και ένα στην περιοχή Kursk δέχθηκαν επίσης πυρά. Τουλάχιστον μία γυναίκα σκοτώθηκε. Το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου, οι Ουκρανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Κριμαία με UAV. Αναχαιτίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας πάνω από την πόλη Dzhankoy αλλά τα συντρίμμια έπεσαν στην κατοικημένη περιοχή και τραυμάτισαν ένα 11χρονο κορίτσι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail