Σχεδόν όλα τα στελέχη επιχειρήσεων πιστεύουν ότι οι οικονομικές συνθήκες πρόκειται να χειροτερέψουν σημαντικά

Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ επώδυνοι για την οικονομία μας; Αυτό είναι κάτι που διαφωνώ εδώ και πολύ καιρό, και προφανώς η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρικών CEO συμφωνεί πλέον μαζί μου. Φυσικά οι οικονομικές συνθήκες δεν είναι ακριβώς καλές αυτή την στιγμή. Ο βασικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ μόλις ανέβηκε σε υψηλό 40 ετών, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μόλις έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερες από δύο δεκαετίες, οι αξίες των κατοικιών πέφτουν κατακόρυφα σε όλη τη χώρα και οι λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν απροσδόκητα το Σεπτέμβριο. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν νομίζετε ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει καλές επιδόσεις αυτή την στιγμή, υπάρχει μια πολύ μεγάλη γέφυρα στη δυτική ακτή που θα ήθελα να σας πουλήσω. Δυστυχώς, φαίνεται πως οι οικονομικές συνθήκες πρόκειται να χειροτερέψουν σημαντικά. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 98 τοις εκατό των εταιρικών CEO σχεδιάζει «για ύφεση στις ΗΠΑ τον επόμενο ή ενάμιση χρόνο»:

Σχεδόν όλοι οι CEO είναι έτοιμοι να πέσει η οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, σύμφωνα με έρευνα που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από το The Conference Board.

Η έρευνα, The Conference Board Measure of CEO Confidence, διαπίστωσε πως το 98% των CEO δήλωσαν ότι προετοιμάζονταν για μια ύφεση στις ΗΠΑ τον επόμενο ή ενάμιση χρόνο. Το ποσοστό αυτό είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι στην έρευνα του τρίτου τριμήνου.


Μιλήστε για συναίνεση.

Αλλά γιατί ο αριθμός είναι μόνο 98 τοις εκατό;

Τι σκέφτεται το άλλο 2 τοις εκατό;

Αυτή την εβδομάδα μάθαμε επίσης ότι ένα μοντέλο που δημιουργήθηκε από οικονομολόγους του Bloomberg προβλέπει τώρα 100% πιθανότητα ύφεσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες:

Μια ύφεση στις ΗΠΑ είναι ουσιαστικά βέβαιη τους επόμενους 12 μήνες σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του μοντέλου του Bloomberg Economics, ένα πλήγμα στα οικονομικά μηνύματα του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων προεδρικών θητειών του Νοεμβρίου.

Τα τελευταία μοντέλα πιθανότητας ύφεσης από τους οικονομολόγους του Bloomberg Anna Wong και Eliza Winger προβλέπουν υψηλότερη πιθανότητα ύφεσης σε όλα τα χρονικά πλαίσια, με την εκτίμηση 12 μηνών για ύφεση έως τον Οκτώβριο του 2023 να φτάνει στο 100%, από 65% για την αντίστοιχη περίοδο στην προηγούμενη ενημέρωση.


Φυσικά, είναι πολύ εύκολο να προβλέψουμε μια ύφεση όταν βρισκόμαστε ήδη σε μια ύφεση.

Αλλά δε θέλω να αφήσω αυτή τη λεπτομέρεια να μειώσει το σημείο που προσπαθώ να κάνω.

Το σημείο που προσπαθώ να κάνω είναι ότι η επιχειρηματική κοινότητα προετοιμάζεται για να γίνουν πολύ άσχημα τα πράγματα τους επόμενους μήνες.

Και υπάρχουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας όπου τα πράγματα καταρρέουν ήδη με τρομακτικό ρυθμό.

Για παράδειγμα, οι τιμές των κατοικιών μειώνονται τώρα «σε ένα ρεκόρ»:

Οι πωλητές κατοικιών μειώνουν τις τιμές που ζητούν σε ένα κλιπ ρεκόρ, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων οδηγούν σε ύφεση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας ακινήτων Redfin.

Περίπου το 7,9% των καταχωρήσεων κατοικιών ανέφερε πτώση τιμών κατά τη διάρκεια της περιόδου τεσσάρων εβδομάδων που έληξε στις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με έναν κυλιόμενο μέσο όρο που συνέταξε η Redfin. Αυτό το ποσοστό σημείωσε υψηλό ρεκόρ και σημαντική άνοδο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν μόλις το 4% των καταχωρήσεων ανέφερε περικοπές τιμών.


Μια νέα συντριβή κατοικιών είναι εδώ.

Και όπως είδαμε το 2008, θα προκαλέσει τεράστιο πόνο στη Wall Street.

Δυστυχώς, υπάρχει πολύς πόνος και στην κεντρική οδό.

Κάθε μέρα, περισσότεροι Αμερικανοί πέφτουν από τη μεσαία τάξη στη φτώχεια. Ως αποτέλεσμα, ο άστεγος πληθυσμός μας εκρήγνυται απόλυτα.

Αν μπορείτε να το πιστέψετε, η New York Post αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 120 πόλεις σκηνών στην Ουάσιγκτον DC αυτή την στιγμή:

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι καταυλισμοί αστέγων έχουν εκραγεί στην Ουάσιγκτον, καθώς τόσο η πόλη όσο και οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις άρουν τα μέτρα επιβολής κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 - και κατέστησαν απρόθυμο για τους πλανόδιους να αφήσουν τις ρίζες τους καλύπτοντας κάθε τους ανάγκη.

Μια περιήγηση από το The Post στις κύριες τουριστικές περιοχές της περιοχής αυτή την εβδομάδα βρήκε τουλάχιστον 35 αλήτες να κατοικούν σε μια τοποθεσία της Υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου δύο τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο, περισσότερα από 20 στους χώρους πρασίνου που περιβάλλουν το συγκρότημα του State Department και πέντε απέναντι από το περίφημο ξενοδοχείο Watergate.

Και αυτές οι τοποθεσίες αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 5 τοις εκατό των εκτιμώμενων 120 πόλεων σκηνών στην Ουάσιγκτον DC.


Ουάου.

Εάν τα πράγματα είναι ήδη τόσο άσχημα, πώς θα μοιάζουν οι μεγάλες πόλεις μας όταν οι οικονομικές συνθήκες αρχίσουν πραγματικά να ξεφεύγουν από τον έλεγχο;

Δυστυχώς, ο άνδρας στο Λευκό Οίκο βρίσκεται σε προχωρημένη κατάσταση ψυχικής παρακμής και είναι σε πλήρη άρνηση για το τι συμβαίνει:

Το σχόλιο έγινε κατά τη διάρκεια συνομιλίας με έναν δημοσιογράφο σε ένα Baskin Robbins στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, ο οποίος ρώτησε τον πρόεδρο εάν ανησυχούσε για την ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού.

Με ένα χωνάκι παγωτού σοκολάτας στο χέρι, ο Μπάιντεν απάντησε: «Δεν με ανησυχεί η ισχύς του δολαρίου. Ανησυχώ για τον υπόλοιπο κόσμο. Η οικονομία μας είναι δυνατή».


Πραγματικά;

Η οικονομία μας είναι «ισχυρή σαν την κόλαση»;

Καταλαβαίνω ότι προσπαθεί να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να τα πάνε καλά το Νοέμβριο, αλλά κανείς δεν πρόκειται να πιστέψει μια τέτοια παραληρηματική δήλωση.

Αυτή την στιγμή, η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από το 2008 και η Federal Reserve φαίνεται αποφασισμένη να μας ωθήσει στο όριο αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα επιτόκια.

Στην πραγματικότητα, ο James Bullard λέει πως η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τόσο το Νοέμβριο όσο και το Δεκέμβριο:

Ο Πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να κάνει αυτή την έκκληση.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τον περασμένο μήνα, σε ένα εύρος στόχου από 3% έως 3,25%. Οι αξιωματούχοι προέβλεψαν 125 μονάδες βάσης για αυστηροποίηση για το υπόλοιπο του έτους, υποδηλώνοντας μια κίνηση 75 μονάδων βάσης το Νοέμβριο και 50 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο. Άλλες 25 μονάδες βάσης σύσφιξης σημειώθηκαν για το 2023, σύμφωνα με τη διάμεση εκτίμησή τους.


Θα ήταν απολύτως αυτοκτονικό να αυξηθούν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σε καθέναν από τους επόμενους δύο μήνες.

Αλλά νομίζω ότι η Fed μπορεί να το κάνει ούτως ή άλλως.

Σε κάθε περίπτωση, η «Μεγάλη Αμερικανική Οικονομική Κατάρρευση» που τόσοι πολλοί από εμάς περιμέναμε είναι εδώ, και αυτό θα σημαίνει τεράστιο πόνο για όλους μας το 2023 και μετά.

Το 2008, η Fed μπόρεσε να περιορίσει την αιμορραγία πιέζοντας τα επιτόκια μέχρι κάτω και αντλώντας τεράστια ποσά φρέσκου χρήματος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αυτή τη φορά η Fed δε θα είναι σε θέση να κάνει τόσο δραματικές κινήσεις επειδή φοβάται μέχρι θανάτου τον πληθωρισμό.

Αντιμετωπίζουμε πραγματικά ένα εφιαλτικό σενάριο και σχεδόν κάθε Διευθύνων Σύμβουλος στην Αμερική συνειδητοποιεί ότι έρχονται δύσκολες στιγμές.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά εάν οι ηγέτες μας είχαν πάρει καλύτερες αποφάσεις τα χρόνια που προηγήθηκαν αυτής της κρίσης.

Αλλά αυτό δε συνέβη, και έτσι τώρα όλοι υποφέρουμε ως αποτέλεσμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail