Η γερμανική κατανάλωση φυσικού αερίου είναι πολύ υψηλή για να αποφευχθεί η «έκτακτη ανάγκη» ενέργειας

PublicDomainPictures / pixabay
Freepen.gr -
Η Γερμανία εισέρχεται σε έναν σκοτεινό χειμώνα με υπερβολική κατανάλωση φυσικού αερίου και ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αποφύγει μια ενεργειακή «έκτακτη ανάγκη» τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής δικτύου της χώρας, σύμφωνα με την WashingtonΡost.

«Η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε πάρα πολύ την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ, επικεφαλής της υπηρεσίας δικτύου της Γερμανίας.

Με τον βομβαρδισμό του συστήματος αγωγών Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα και τη συνολική μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, τα γερμανικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πρέπει να αυξήσουν την εξοικονόμηση ενέργειας περισσότερο από ποτέ, καθώς οι μέσες θερμοκρασίες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρόκειται να πέσει σε κοντά στους 5 βαθμούς Κελσίου το δεύτερο μισό του μήνα.

Η αδυναμία μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου θα αυξήσει τον κίνδυνο γρηγορότερης εξάντλησης των προμηθειών από την αποθήκευση και θα μπορούσε να προκαλέσει συνεχή άνοδο των τιμών φυσικού αερίου. Η κατανάλωση φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις ήταν 10% υψηλότερη από τα μέσα επίπεδα κατανάλωσης μεταξύ 2018-21.

«Δύσκολα θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια έκτακτη ανάγκη φυσικού αερίου το χειμώνα χωρίς εξοικονόμηση τουλάχιστον 20% στον ιδιωτικό, τον εμπορικό και τον βιομηχανικό τομέα.

«Η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή εάν δε μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου», είπε ο Μιούλερ.

Υπάρχουν κάποια καλά νέα. Το φυσικό αέριο συνεχίζει να εγχέεται στην αποθήκευση. Το συνολικό επίπεδο αποθήκευσης στη Γερμανία είναι περίπου 92,75% στις 6 Οκτωβρίου, πολύ πάνω από τους κυβερνητικούς στόχους για αυτήν την περίοδο του έτους.

Και, φυσικά, δεν υπάρχουν συνολικά αισιόδοξες ιστορίες εδώ, οπότε θα σας αφήσουμε με τα άσχημα νέα. Η Florence Rabier, γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού, δήλωσε στους FT ότι οι προβλέψεις για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στην Ευρώπη θα φέρουν «ψυχρότερες περιόδους και λιγότερους ανέμους και βροχοπτώσεις, μειώνοντας την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».

Οι Γερμανοί είναι καλύτερο να πυροδοτήσουν αυτές τις μονάδες άνθρακα και ορυκτών καυσίμων ενώ αυξάνουν την πυρηνική παραγωγή για να αποτρέψουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης. Όσο για τα νοικοκυριά, ο φθηνότερος τρόπος αντιστάθμισης του ενεργειακού υπερπληθωρισμού είναι η καύση ξύλου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε στους πολίτες μια δόση πραγματικότητας ότι ένας «σημαντικός κίνδυνος» έλλειψης φυσικού αερίου θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτόν τον χειμώνα και να προκαλέσει διακοπές ρεύματος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail