Οι ΗΠΑ αύξησαν την παρουσία των μυστικών υπηρεσιών και των ειδικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Η παρουσία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ουκρανία υπάρχει τουλάχιστον από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά το τέλος του πολέμου, η CIA συνεργάστηκε στενά με τους Ουκρανούς ναζί αντάρτες της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) που είχαν επιφορτιστεί με τη διεξαγωγή πράξεων δολιοφθοράς στα δυτικά μέρη της Σοβιετικής Ένωσης. Η OUN, με επικεφαλής τους Στέπαν Μπαντέρα και Γιαροσλάβ Στέτσκο, ήταν μια ναζιστική οργάνωση διαβόητη για τον ακραίο αντισημιτισμό της, την Πολωνοφοβία (μίσος προς τους Πολωνούς) και τη ρωσοφοβία. Συνεργάστηκε στενά με τις γερμανικές δυνάμεις εισβολής των Ναζί και συμμετείχε ενεργά στη μαζική δολοφονία Πολωνών, Εβραίων και Ρώσων στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ουκρανία.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στα τελευταία χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η OUN και άλλες παρόμοιες ναζιστικές οργανώσεις εκπαιδεύτηκαν για επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του εχθρού ενάντια στον προελαύνοντα Κόκκινο Στρατό. Μετά την ήττα της Γερμανίας, αυτές οι δυνάμεις συνέχισαν τις τρομοκρατικές τους δραστηριότητες με την υποστήριξη της CIA. Η ανώτατη υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ ανακύκλωσε ουσιαστικά το δίκτυο των Ναζί της Γερμανίας στη δυτική Ουκρανία και παρείχε επίσης όπλα και εκπαίδευση σε αυτές τις δυνάμεις. Οι αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες δείχνουν πως η CIA προστάτευε ακόμη και τον Στέπαν Μπαντέρα, ώστε να μπορέσει να συντονίσει και να κρατήσει ζωντανό το ναζιστικό κίνημα στην Ουκρανία. Η επιχείρηση της CIA για την επίτευξη αυτού του στόχου ονομάστηκε PBCRUET-AERODYNAMIC, με βάση το αποχαρακτηρισμένο πλέον έγγραφο της 17ης Ιουνίου 1950.

Αφού η KGB και ο σοβιετικός στρατός νίκησαν τους Ναζί εξεγερμένους στη σημερινή δυτική Ουκρανία, τα μέλη που επέζησαν παρέμειναν σε αδράνεια για το υπόλοιπο του (Πρώτου) Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, κατά τις τελευταίες ημέρες της ΕΣΣΔ και αμέσως μετά τη διάλυσή της, οι ναζιστικές ομάδες επαναδραστηριοποιήθηκαν, αλλά αυτή τη φορά ως πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν μαχητικές το 2014. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για το πραξικόπημα του Μαϊντάν που ενορχηστρώθηκε από το ΝΑΤΟ, φέρνοντας στην εξουσία τους Ουκρανούς Νεοναζί. Οι μαχητικές πτέρυγες αυτών των οργανώσεων και των πολιτικών κομμάτων ενσωματώθηκαν απευθείας στον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου «Τάγματος Αζόφ» και πολλών άλλων παρόμοιων ομάδων.

Αν και το Πεντάγωνο ανέλαβε το έργο της εκπαίδευσης και του οπλισμού αυτών των νεοναζιστικών ομάδων, η CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν σταμάτησαν ποτέ να συνεργάζονται μαζί τους. Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με το προσωπικό της CIA στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το The Intercept, οι ΗΠΑ απέσυραν αρχικά τους πράκτορες της CIA και των ειδικών επιχειρήσεων από την Ουκρανία λίγες μέρες πριν η Ρωσία ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση, αφήνοντας πίσω μέρος του προσωπικού. Ωστόσο, ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Η έκθεση αναφέρει ότι η CIA αρχικά πίστευε πως το Κίεβο θα καταλαμβανόταν γρήγορα από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά αφού έγινε σαφές ότι αυτό δε θα συμβεί, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν πίσω τους στελέχη τους.


Η έκθεση αναφέρει περαιτέρω πως «οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και οι ειδικές επιχειρήσεις εντός της Ουκρανίας είναι τώρα πολύ πιο εκτεταμένες από ό,τι ήταν στις αρχές του πολέμου, όταν οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών φοβούνταν ότι η Ρωσία θα περνούσε πάνω από τον ουκρανικό στρατό». Πολλοί νυν και πρώην αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν πως «υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παρουσία τόσο του προσωπικού και πόρων της CIA όσο και των αμερικανικών ειδικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία από ό,τι υπήρχε την εποχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο». Οι New York Times έκαναν παρόμοιους ισχυρισμούς σε ένα δημοσίευμα που συντάχθηκε τον Ιούνιο, δηλώνοντας ότι υπήρχε μεγάλη παρουσία της CIA στην Ουκρανία. Αν και δεν έγινε καμία αναφορά για δραστηριότητες των αμερικανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων στη χώρα, η αμφιλεγόμενη δημοσίευση ισχυρίστηκε πως αρκετοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και δορυφορικά κράτη, δηλαδή το ΗΒ, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Λιθουανία, έστειλαν δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων για να υποστηρίξουν άμεσα το καθεστώς του Κιέβου.

Το Intercept ισχυρίζεται πως οι μυστικές επιχειρήσεις της CIA και των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ουκρανία διεξάγονται υπό ένα κρυφό προεδρικό εύρημα και ότι αυτό δείχνει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε αθόρυβα το Κογκρέσο για ένα «ευρύ πρόγραμμα μυστικών επιχειρήσεων εντός της χώρας». Στις ΗΠΑ, ένα προεδρικό εύρημα, επίσημα γνωστό ως Memorandum of Notification (MON), είναι μια προεδρική οδηγία που παραδόθηκε σε ορισμένες επιτροπές του Κογκρέσου για να επιτρέψουν μυστικές επιχειρήσεις της CIA. Ο πρόεδρος Μπάιντεν φέρεται να χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη εκδοχή ενός ευρήματος που χρησιμοποιήθηκε αρχικά από την κυβέρνηση Ομπάμα:

"Ένας πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων είπε ότι ο Μπάιντεν τροποποίησε ένα προϋπάρχον εύρημα, που είχε αρχικά εγκριθεί κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, το οποίο είχε σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση κακοήθων δραστηριοτήτων ξένης επιρροής. Ένας πρώην αξιωματικός της CIA είπε στο The Intercept πως η χρήση του προϋπάρχοντος ευρήματος από τον Μπάιντεν απογοήτευσε ορισμένους αξιωματούχους πληροφοριών, οι οποίοι πιστεύουν ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση της Ουκρανίας διαφέρει τόσο πολύ από το πνεύμα της διαπίστωσης ότι πρέπει να αξίζει μια νέα».

Προς το παρόν είναι άγνωστο τι ακριβώς κάνουν οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ουκρανία και η ακριβής τοποθεσία τους. Ωστόσο, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι τουλάχιστον βοηθούν τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου στην εκπαίδευση και, ενδεχομένως, ακόμη και στην στοχοποίηση ρωσικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια πρόσφατων επιθέσεων με δυτικά όπλα, όπως το HIMARS. Εκτός από την πιθανή κλιμάκωση με τη Μόσχα, αυτές οι επιχειρήσεις έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail