Ντίζελ πουθενά: Η Γαλλία πλησιάζει στο χάος λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων

Η Γαλλία τελειώνει από βενζίνη. Πρέπει να προσπαθήσει κανείς σκληρά μερικές φορές για να τη βρει. Η Γαλλία αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η απεργία στα γαλλικά διυλιστήρια θέτει εκτός λειτουργίας το ένα τρίτο των πρατηρίων καυσίμων

Στη Γαλλία, οι εργαζόμενοι της TotalEnergies και της Esso-ExxonMobil απεργούν εδώ και τρεις εβδομάδες. Η απεργία έχει επηρεάσει περισσότερο από το 60 τοις εκατό της ικανότητας διύλισης της χώρας (740.000 bpd). Η Γαλλία αναγκάστηκε να αυξήσει τις εισαγωγές καυσίμων ενόψει των πανάκριβων τιμών στις παγκόσμιες αγορές. Πρέπει να περάσει κανείς πολύ χρόνο σε μεγάλες ουρές για καύσιμα στη χώρα. Πολλοί δεν μπορούν να τα πάρουν καθόλου.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η εμφιάλωση βενζίνης σε δοχεία απαγορεύτηκε, αλλά η μαύρη αγορά ευδοκιμεί. Η τιμή για ένα λίτρο βενζίνης στο Διαδίκτυο φτάνει τα τρία ευρώ και άνω, αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien.

Την Τετάρτη, τα συνδικάτα αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την εντολή της πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν να επιστρέψει στην εργασία υπό την απειλή προστίμων και ποινικής δίωξης. Οι εργαζόμενοι απαιτούν υψηλότερους μισθούς στο πλαίσιο του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός αυξάνεται λόγω των κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια και καύσιμα

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε επίσημα κατά 5,6% τον Σεπτέμβριο. Ο μέσος προϋπολογισμός των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 112 ευρώ το μήνα. Ταυτόχρονα, η αύξηση των τιμών των τροφίμων ανήλθε στο 12%.

Ο λόγος για όλα αυτά είναι η επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στη ρωσική ενέργεια και καύσιμα. Η Γαλλία δεν έχει κερδίσει καμία εξαίρεση για τον εαυτό της σε αυτό το σημείο. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως η Γαλλία εξήγαγε καύσιμα στην ΕΕ, η απεργία των εργαζομένων στο πετρέλαιο θέτει σε κίνδυνο και την ευημερία των γειτόνων της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί τώρα να αγοράσει περίπου 600.000 bpd καύσιμο ντίζελ για να αντικαταστήσει το ρωσικό ντίζελ ενόψει της απαγόρευσης των εισαγωγών της το Φεβρουάριο. Ωστόσο, δεν υπάρχει αδρανής δυναμικότητα διυλιστηρίου στον κόσμο. Ακόμη και οι ΗΠΑ ξεμένουν από καύσιμα κάθε είδους.

Πανεθνική απεργία ετοιμάζεται στη Γαλλία

Πολλοί επαγγελματίες οδηγοί στη Γαλλία ανακοίνωσαν αναγκαστική διακοπή λειτουργίας. Οι νοσοκόμες, οι βρεφονηπιοκόμοι και οι γιατροί ακυρώνουν τις κατ' οίκον επισκέψεις. Οι επιχειρήσεις της μεταποιητικής βιομηχανίας, της γεωργίας, της εξόρυξης και της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η βουλευτής των Πρασίνων Σαντρίν Ρουσό κάλεσε σε γενική απεργία.

«Ελπίζω ότι αυτή (η απεργία στο διυλιστήριο) θα είναι η σπίθα που θα προκαλέσει γενική απεργία. Το επίπεδο οργής στη χώρα είναι τόσο υψηλό που νομίζω ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να μπλοκάρουμε και να αλλάξουμε τις φιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούν η κυβέρνηση», είπε ο Ρουσό, αναφέρει το Bfmtv.

Σύμφωνα με αυτήν, οι Γάλλοι βρίσκουν «αφόρητη» την πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν. Η πολιτική του Μακρόν έχει καταργήσει τόσο την ασφάλιση ανεργίας όσο και τις συντάξεις».

Εάν η κατάσταση εξελιχθεί, η κυβέρνηση της Γαλλίδας πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν μπορεί να παραιτηθεί, αλλά ο Μακρόν δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ένας συνασπισμός εθνικιστικών ή αριστερών δυνάμεων μπορεί να έρθει στην κυβέρνηση — δεν είναι καθόλου φιλελεύθεροι. Είναι πολύ πιο ρεαλιστές όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οι Γάλλοι υπουργοί υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά

Χθες, μέλη του Γαλλικού Υπουργικού Συμβουλίου άρχισαν να υποψιάζονται πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πώληση LNG τέσσερις φορές την τιμή που το πωλούν σε προμηθευτές των ΗΠΑ.

«Αποκλείεται να επιτρέψουμε στη σύγκρουση στην Ουκρανία να οδηγήσει στην αμερικανική οικονομική κυριαρχία και στην αποδυνάμωση της Ευρώπης», είπε ο υπουργός στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Όμιλο Εισαγωγέων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (GIIGNL), οι εξαγωγές LNG από τον Ατλαντικό στην Ευρώπη έφτασαν τους 27 εκατομμύρια τόνους μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 (21 εκατομμύρια τόνοι αποστέλλονται για ολόκληρο το 2021). Από το σύνολο των εξαγωγών των ΗΠΑ την ίδια περίοδο, το 70% του LNG προοριζόταν για την Ευρώπη, από το ένα τρίτο πέρυσι, τονίζει η Le Monde.

Η εφαρμογή της αμερικανικής πολιτικής κυρώσεων θα οδηγήσει στην κατανάλωση αμερικανικού σιταριού και αμερικανικών όπλων. Σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα πρέπει να προμηθεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία και τα μυαλά της στις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βοηθούν όταν πρόκειται για την ανάγκη της Ευρώπης σε καύσιμα. Η Ρωσία είναι το μόνο μέρος από όπου η Ευρώπη μπορεί να προμηθευτεί φθηνά καύσιμα σε επαρκείς ποσότητες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail