Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν νέα πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναπτύξουν νέα πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη. Η απόφαση θα ήταν προφανώς «δικαιολογημένη» από την τρέχουσα εμφάνιση νέων εντάσεων στην ήπειρο, αλλά μια τέτοια ενέργεια αναμφίβολα θα υπονόμευε την τοπική ασφάλεια και θα κλιμακώσει τις τριβές ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον φαίνεται πραγματικά αποφασισμένη να επιμένει σε μια παρεμβατική εξωτερική πολιτική και, δυστυχώς, τα ευρωπαϊκά κράτη είναι πρόθυμα να συνεργαστούν με τέτοια σχέδια.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 26 Οκτωβρίου, το Politico ανέφερε, επικαλούμενο πηγές, πως μια ατομική βόμβα B61-12 ετοιμάζεται από τις αμερικανικές δυνάμεις για να μεταφερθεί στις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η σύγχρονη έκδοση του πυρηνικού εξοπλισμού επρόκειτο να ανακοινωθεί την άνοιξη του 2023, ωστόσο οι αμερικανικές αρχές επέσπευσαν το έργο μέχρι το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Ως αποδεικτικό στοιχείο, η εφημερίδα αναφέρει τηλεγραφήματα που είχαν στείλει Αμερικανοί αξιωματούχοι στους Ευρωπαίους ομολόγους τους, καθώς και μυστικές συναντήσεις.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι η κίνηση για «ταχύτητα» του προγράμματος σχετίζεται με τα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία και την αυξανόμενη χρήση πυρηνικής ρητορικής από τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση. Οι πηγές του Πενταγώνου που πήραν συνέντευξη από τους δημοσιογράφους, ωστόσο, είναι επιφυλακτικές στη σύνδεση των δύο υποθέσεων και υποστηρίζουν πως τα αμερικανικά σχέδια πέτυχαν ακριβώς όπως αναμενόταν, χωρίς «βιασύνη» ή άμεση επιρροή της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στην κατάσταση.

Για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ είπε στο Politico: «Ενώ δεν πρόκειται να συζητήσουμε λεπτομέρειες για το πυρηνικό μας οπλοστάσιο, ο εκσυγχρονισμός των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ B61 βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια και σχεδιάζει να ανταλλάξει με ασφάλεια και υπευθυνότητα παλαιότερα όπλα για τις αναβαθμισμένες εκδόσεις B61-12 είναι μέρος μιας μακροχρόνιας προγραμματισμένης προσπάθειας εκσυγχρονισμού. Δε συνδέεται σε καμία περίπτωση με τα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία και δεν επιταχύνθηκε με κανέναν τρόπο».

Στην πραγματικότητα, το σχέδιο εκσυγχρονισμού των όπλων B61-12 δεν είναι τόσο πρόσφατο. Το Δεκέμβριο του 2021, το Πεντάγωνο έλαβε αναφορές από εκπροσώπους ορισμένων εταιρειών που συνδέονται με το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ με ορισμένες τεχνικές προτάσεις για την αναβάθμιση της βόμβας και οι διαδικασίες λειτουργούν συνεχώς από τότε. Αυτή η βόμβα αναπτύχθηκε αρχικά το 1968 και έχει ήδη υποστεί αρκετές αναβαθμίσεις. Ο στόχος τώρα θα είναι να καταστεί ικανή να εκτοξευθεί από στρατηγικά βομβαρδιστικά Β2 και Β21, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη F-15, F-16, F-35 και Tornado, τα οποία θα ενίσχυαν σημαντικά τη μαχητική ικανότητα αυτού του τύπου εξοπλισμού.

Ωστόσο, το γεγονός πως οι διαδικασίες ήταν ήδη σε εξέλιξη πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία δε σημαίνει ότι η απόφαση αποστολής τέτοιων όπλων στην Ευρώπη σε συντομότερο χρονικό διάστημα δε σχετίζεται με κανέναν τρόπο με τη σύγκρουση. Κάποιες άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι είναι πιο πιθανό ο αμερικανικός στόχος να σχετίζεται πραγματικά με την ουκρανική κρίση, αλλά όχι με την έννοια της «αποτροπής» της Ρωσίας, αλλά της βοήθειας των Ευρωπαίων, που θα ένιωθαν «απειλή» από τη Μόσχα.

Για παράδειγμα, ο Tom Collina, διευθυντής πολιτικής στην ομάδα αφοπλισμού Ploughshares Fund, είπε: «Υποθέτω ότι στοχεύει περισσότερο στο ΝΑΤΟ παρά στη Ρωσία (...) Υπάρχουν [παλαιότερα] B61 ήδη εκεί. Οι Ρώσοι το ξέρουν. Λειτουργούν μια χαρά. Τα νέα θα είναι νεότερα, αλλά δεν είναι πραγματικά τόσο μεγάλη η διαφορά. Αλλά μπορεί να είναι ένας τρόπος να διαβεβαιωθούν οι σύμμαχοι όταν αισθάνονται πως απειλούνται ιδιαίτερα από τη Ρωσία».

Αυτή η εκτίμηση φαίνεται να συνάδει με τα γεγονότα. Η Ευρώπη είναι το μέρος που πλήττεται περισσότερο από την αμερικανική αντιρωσική παράνοια και έχει λάβει εξαιρετικά αντιστρατηγικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσει την υποτιθέμενη «ρωσική απειλή». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενθαρρύνουν ανεύθυνα την κλιμάκωση των εντάσεων κατά της Μόσχας, δεσμεύονται να αυξήσουν την στρατιωτική ισχύ του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και μάλιστα υπόσχονται να «εξολοθρεύσουν το ρωσικό στρατό» εάν η Μόσχα αντιδράσει στις ουκρανικές πυρηνικές προκλήσεις.

Υπό αυτή την έννοια, είναι πολύ πιθανό οι ευρωπαϊκές αρχές να ζήτησαν πράγματι «πυρηνική προστασία» από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον να επιταχύνει το πρόγραμμα σε λίγους μήνες και να αναπτύξει πρόσφατα όπλα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ωστόσο, από στρατηγική άποψη, αυτού του είδους τα μέτρα ακούγονται απολύτως παράλογα.

Όσο περισσότερα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, τόσο περισσότερα θα εκπληρωθούν τα σχέδια του ΝΑΤΟ να «περικυκλώσει» τη Ρωσία και, κατά συνέπεια, τόσο περισσότερο η Μόσχα θα επιδιώκει να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνάμεις. Ο απλούστερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι μέσω της κυριαρχίας των ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία πρέπει να αποσυνδεθούν από τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και να επιδιώξουν φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα αντί να υποδαυλίζουν τον ξένο παρεμβατισμό στην ήπειρο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail