Η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας εκθέτει το Κίεβο ως τρομοκρατικό κράτος;

Στις 8 Οκτωβρίου, η γέφυρα του Κερτς, γνωστή και ως "Γέφυρα της Κριμαίας", υπέστη μερική ζημιά μετά από τρομοκρατική επίθεση. Η γέφυρα συνδέει την Κριμαία με την περιοχή Κρασνοντάρ και είναι εξαιρετικά στρατηγική για τη ρωσική επιμελητεία, καθώς είναι το κύριο σημείο υποδομής μεταφορών μεταξύ της Κριμαίας και της υπόλοιπης Ομοσπονδίας. Η επίθεση στόχευε μόνο σε πολιτικούς στόχους στη Γέφυρα, χωρίς να επιχειρεί κανένα ρωσικό στρατιωτικό όχημα στην περιοχή εκείνη την στιγμή.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η επίθεση σημειώθηκε το πρωί όταν ένα φορτηγό περνούσε από τη Γέφυρα και εξερράγη. Η φωτιά έπληξε δεξαμενές καυσίμων που κυκλοφορούσαν στο σιδηροδρομικό τμήμα της Γέφυρας. Αυτή την στιγμή διεξάγονται έρευνες από τις ρωσικές αρχές προκειμένου να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της επίθεσης και ο ακριβής τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε και διεξήχθη η δολιοφθορά. Υπάρχουν υποψίες για εξ αποστάσεως έκρηξη. Η ζημιά επηρέασε σημαντικό μέρος των τμημάτων του αυτοκινητόδρομου αλλά δεν κατέρρευσε πλήρως τη γενική λειτουργία της Γέφυρας μήκους 19 χιλιομέτρων. Την ίδια μέρα της έκρηξης, τα οχήματα επανήλθαν στην κανονική κυκλοφορία στα τμήματα που δεν καταστράφηκαν και διατηρήθηκε η κανονικότητα των δρομολογίων.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι ουκρανικές αρχές. Ένας σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, Mykhailo Podolyak, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: "Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Ό,τι παράνομο πρέπει να καταστραφεί, ό,τι έχει κλαπεί πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, σε ό,τι κατέχει η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί".

Στο ίδιο πνεύμα, η επίσημη σελίδα του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας δημοσίευσε: "Το κατευθυνόμενο βλήμα καταδρομικό Moskva και η γέφυρα Κερτς - δύο διαβόητα σύμβολα της ρωσικής εξουσίας στην ουκρανική Κριμαία - κατέρρευσαν. Τι ακολουθεί στη σειρά, russkies;".

Επίσης, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelesky έγραψε: "Σήμερα δεν ήταν μια κακή μέρα και κυρίως ηλιόλουστη στην επικράτεια του κράτους μας. Δυστυχώς, είχε συννεφιά στην Κριμαία. Αν και ήταν επίσης ζεστά", σε κάτι που φαινόταν να είναι μια αναφορά στην επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

Σε απάντηση, αρκετοί αξιωματούχοι της Μόσχας έκαναν δηλώσεις για το περιστατικό. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε την υπόθεση δηλώνοντας ότι «πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση με στόχο την καταστροφή κρίσιμης ρωσικής μη στρατιωτικής υποδομής» και πως «οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες ήταν οι δημιουργοί, οι δράστες και οι πελάτες».

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής Alexander Bastrykin κατέστησε σαφές ότι παρόλο που οι έρευνες συνεχίζονται, δεν υπάρχει αμφιβολία πως επρόκειτο για σκόπιμη τρομοκρατική ενέργεια που στόχευε αστική υποδομή: «Συνεχίζουμε την έρευνά μας για τους στόχους αυτού βομβαρδισμός. Έχει αναμφίβολα τρομοκρατικό χαρακτήρα. Αυτή ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια. Όλα τα δεδομένα μας επιτρέπουν να βγάλουμε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα - αυτή ήταν μια τρομοκρατική επίθεση που ετοίμασαν οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες. Ο σκοπός αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν να καταστρέψει ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτικής υποδομής που έχει μεγάλη σημασία για τη Ρωσία».



Πράγματι, η ρωσική απάντηση ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου, όταν άρχισαν ρωσικές τακτικές επιθέσεις εναντίον του Κιέβου και άλλων μεγάλων ουκρανικών πόλεων. Οι κύριοι στόχοι ήταν στρατηγικά σημεία όπως τα κεντρικά γραφεία των υπηρεσιών πληροφοριών και οι κρίσιμες υποδομές. Ο στόχος ήταν επίσης να εξουδετερωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις χτυπώντας απευθείας τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Την ίδια μέρα, ο Πούτιν έκανε νέες δημόσιες δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο έχει ξεκινήσει τρομοκρατικές ενέργειες που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης πώς το ουκρανικό καθεστώς έχει επίσης ξεκινήσει ενέργειες πυρηνικής τρομοκρατίας, επιθέσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και δημιουργώντας κινδύνους διαρροής ραδιενέργειας. Υποσχέθηκε πως οι ρωσικές απαντήσεις θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο σκληρές.

Μάλιστα, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποκτά χαρακτήρα αντιτρομοκρατικής. Το ουκρανικό καθεστώς έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η τρομοκρατία είναι η συνήθης πράξη του. Η δολοφονία της Daria Dugina, οι επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye και η έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας δείχνουν πως τρομοκράτες ηγούνται της κυβέρνησης στο Κίεβο.

Σε ένα ιδανικό σενάριο, όχι μόνο η Ρωσία αλλά ολόκληρη η διεθνής κοινωνία θα κινητοποιούνταν για να λύσουν το πρόβλημα της ουκρανικής τρομοκρατίας. Αλλά αντίθετα, ο δυτικός κόσμος συνεχίζει να χρηματοδοτεί το Κίεβο και να υποστηρίζει αυτές τις παράνομες πράξεις που διαπράττει το τοπικό καθεστώς. Στην πράξη, το ΝΑΤΟ ενήργησε ως οργανισμός χορηγός της τρομοκρατίας στέλνοντας χρήματα και όπλα στην Ουκρανία. Επιπλέον, ορισμένες δυτικές δυνάμεις φαίνεται να εμπλέκονται ακόμη και σε άμεση τρομοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή συμμετοχή Αμερικανών και Βρετανών σε μποϊκοτάζ της ρωσοευρωπαϊκής συνεργασίας μέσω των επιθέσεων στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

Δείχνει επίσης πώς η δυτική αφήγηση για τον «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ήταν πάντα μια απάτη, της οποίας ο στόχος είναι μόνο να επιτεθεί σε χώρες που θεωρούνται εχθροί. Όταν τα συμμαχικά έθνη χρησιμοποιούν την τρομοκρατία, η στάση του ΝΑΤΟ είναι στάση υποστήριξης και όχι καταδίκης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail