Ακρίβεια: Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι και το τυρί… τυράκι; Η ακρίβεια δεν το κουνάει από εδώ…

Δυστυχώς, ο πήχης της ακρίβειας δεν χαμηλώνει… Και κάθε μέρα τα νοικοκυριά προσπαθούν να περάσουν κάτω από την πήχη, ψάχνοντας να βρουν τιμές στις οποίες να μπορούν να αγοράσουν τα άκρως απαραίτητα, για να υπάρχουν τουλάχιστον τα βασικά στο μεσημεριανό τραπέζι και το βράδυ να ξεγελάσουν την πείνα τους με κανένα σάντουιτς.

Από: Το Παρόν

Οι 7 στους 10, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari / YouGov, αγοράζουν μόνο τα άκρως απαραίτητα, το δε 60% έχει περιορίσει τις δαπάνες του, καθώς στην τσέπη έχουν απομείνει λίγα φραγκοδίφραγκα!

Το 97% των Ελλήνων δήλωσε ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία περικοπή εξόδων από τα 18 είδη που εξετάζει η έρευνα (ρεύμα, ταξίδια, ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά κ.λπ.) κυρίως επειδή δεν επαρκεί το εισόδημά του και δευτερευόντως για προληπτικούς λόγους. Ακόμη, οι 8 στους 10 λένε ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, το 77% έχει περιορίσει την αγορά προϊόντων από το σούπερ μάρκετ και το 74% ψάχνει για προσφορές και εκπτώσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ζάχαρη τον Αύγουστο ακρίβυνε κατά 27%, ο καφές κατά 13,3%, το πλήρες γάλα κατά 17,9% και το γάλα χαμηλών λιπαρών κατά 16,7%.
Και μια… μικρή γεύση από άλλα κράτη της ΕΕ: Η Φινλανδία και η Λιθουανία έχουν τις υψηλότερες τιμές στον καφέ, με αυξήσεις 43,6% και 39,9% αντίστοιχα, και ακολουθούν η Σουηδία και η Πολωνία.

Η ακρίβεια «χτυπά» και τη φέτα. Η τιμή της μήνα με τον μήνα «καλπάζει».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φέτα Τυρνάβου κοστίζει 12,30 ευρώ το κιλό, η φέτα Ελασσόνας 11,30 ευρώ το κιλό και η Καλαβρύτων 10,40 ευρώ το κιλό σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού στθμού OPEN.

Μέσα σε έναν χρόνο η τιμή της χύμα φέτας έχει αυξηθεί κατά 43% και της συσκευασμένης κατά 45%, ενώ αναμένονται και άλλες ανατιμήσεις με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι το «αγαπημένο τυρί των Ελλήνων» θα φτάσει ακόμη και τα 15 ευρώ.

Οι έμποροι προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, όσο είναι δυνατόν αυτό. Το ράλι στην τιμή των τυριών, οφείλεται, σύμφωνα με τους ίδιους στην αύξηση της τιμής του γάλακτος. Για την παρασκευή ενός κιλού τυριού απαιτούνται πέντε λίτρα γάλακτος. Επίσης, η τιμή αυξάνεται και λόγω της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου.

Το ράλι της τιμής σε γάλα και τυρί επηρεάζει και τα τυροπιτάδικα που προσπαθούν με… νύχια και με δόντια να συγκρατήσουν τις τιμές.
«Δεν μπορούμε να αντέξουμε τέτοια ανατίμηση. Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε και την ποιότητα και την τιμή» λέει ιδιοκτήτης καταστήματος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail