Η Ευρώπη γέμισε φυσικό αέριο και... δεν έχει τι να το κάνει

Η Ευρώπη ξαφνικά έχει περισσότερο φυσικό αέριο από εκείνο που μπορεί να χρησιμοποιήσει, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Από: capital.gr

Έχοντας στερηθεί τις ρωσικές εισαγωγές στις οποίες βασιζόταν εδώ και καιρό, η Ευρώπη έσπευσε να εισαγάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από όλο τον κόσμο προκειμένου να γεμίσει τις αποθήκες της. Τώρα, ένας συνδυασμός ασυνήθιστα ζεστού καιρού και επιτυχημένης υποβολής προσφορών για φορτία σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις είναι σχεδόν γεμάτες πριν καν οι Ευρωπαίοι ενεργοποιήσουν τους θερμοστάτες στις οικίες τους. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επίσης υποχωρήσει απότομα και είναι σε επίπεδα μικρότερα από το ένα τρίτο του καλοκαιρινού ζενίθ τους.

Οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν: πολλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και ένα κύμα ψύχους θα οδηγούσε γρήγορα την Ευρώπη σε βύθιση των αποθέμάτων της. Οι κυβερνήσεις είναι επίσης προβληματισμένες σχετικά με την απειλή περισσότερων σαμποτάζ σε ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να συνταράξουν την αγορά. Όμως, στα τέλη Οκτωβρίου, η ήπειρος είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τολμούσαν να ελπίζουν, μια ανακούφιση για τις προοπτικές του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι προμήθειες από τη Ρωσία έχουν συρρικνωθεί από πέρυσι. Οι ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream σταμάτησαν αυτό το καλοκαίρι προτού αρκετές εκρήξεις καταστρέψουν τη σύνδεση τον περασμένο μήνα. Ο ήπιος καιρός συμβάλλει προς το παρόν στον περιορισμό της ζήτησης, ωστόσο οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου - σε σχέση με την καλοκαιρινή εκτίναξη - θα οδηγήσουν σε υψηλότερη κατανάλωση όταν πέσουν οι θερμοκρασίες.

"Η ευρωπαϊκή υπερπληθώρα αερίου αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο", δήλωσε ο Τζιάκομο Μασάτο, επικεφαλής αναλυτής και ανώτερος μετεωρολόγος στην ιταλική ενεργειακή εταιρεία Illumia. "Είναι απίθανο η Ευρώπη να δει παρατεταμένο κρύο τον Νοέμβριο".

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, ωστόσο κίνδυνοι εξακολουθούν να ελλοχεύουν στην τιμολόγηση της αγοράς. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Φεβρουαρίου διαπραγματεύονται με premium 44% έως τον Νοέμβριο και το κόστος για τον επόμενο χειμώνα είναι επίσης υψηλότερο, γεγονός που δείχνει ότι τα προβλήματα προσφοράς αναμένεται να επιμείνουν.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η μείωση της ζήτησης, παρά το δέλεαρ των χαμηλότερων τιμών, παραμένει ουσιαστικής σημασίας.

"Η ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει μια παράλληλη κρίση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τα επόμενα δύο χρόνια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά της να μειώσει τη ζήτηση", ανέφεραν σε ιστολόγιο αναλυτές της Timera Energy. "Πιστεύουμε ότι η κρίση απέχει πολύ από το να τελειώσει".

Οι προσπάθειες της Ευρώπης να δημιουργήσει αποθέματα σημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκοί αποθηκευτικοί χώροι είναι πλήρεις κατά 93,6% και η Γερμανία βρίσκεται στο 97,5%, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe. Αν και αυτό παρέχει κάποια άνεση στην αγορά, στη Γερμανία αρκεί μονάχα να καλύψει τη ζήτηση για δύο μήνες ψυχρότερου καιρού, οπότε η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να προσελκύει φορτία LNG.

Ο καιρός, ωστόσο, φαίνεται να παραμένει  ηπιότερος απ’ ό,τι συνήθως μέχρι τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το μοντέλο καιρού του Bloomberg.

Προς το παρόν, πλοία συνεχίζουν να φτάνουν. Η βορειοδυτική Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο για την παραλαβή 82 δεξαμενόπλοιων LNG αυτόν τον μήνα, 19% περισσότερων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Περισσότερα πλοία μένουν περισσότερο στη λεγόμενη πλωτή αποθήκευση εν αναμονή υψηλότερων τιμών και εν μέσω περιορισμένης χωρητικότητας παραλαβής του καυσίμου, σύμφωνα με τους ναυλομεσίτες της Fearnleys A/S. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Oystein Kalleklev, διευθύνοντα σύμβουλο της πλοιοκτήτριας εταιρείας Flex LNG στο Όσλο.

Ο δείκτης του Bloomberg για φορτωμένα δεξαμενόπλοια στο νερό για 20 ημέρες ή περισσότερο έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2017. Την περασμένη εβδομάδα, η ισπανική Enagas προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί να περιορίσει τους αριθμούς, καθώς έχει μικρά περιθώρια να απορροφήσει τις πλεονάζουσες εισαγωγές.

Ενώ οι τιμές υποχωρούν, η ζήτηση από την Ασία θα μπορούσε να αυξηθεί και η Ρωσία θα μπορούσε να τερματίσει τις ροές φυσικού αερίου που διέρχονται από την Ουκρανία, είτε σκόπιμα είτε λόγω ζημιών στις υποδομές καθώς συνεχίζονται οι μάχες. Και τα δύο θα πρόσθεταν ανοδική πίεση στις τιμές και θα δυσκόλευαν επίσης την πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων το επόμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας συζητούν ένα προσωρινό ανώτατο όριο στις τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου. Ένα από τα κύρια επιχειρήματα κατά του μέτρου είναι ότι μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο για την Ευρώπη να συνεχίσει να προσελκύει το LNG που χρειάζεται αυτόν τον χειμώνα.

"Καθώς οι θερμοκρασίες θα αρχίζουν να πέφτουν και οι αποθήκες να αδειάζουν, η πραγματικότητα της αναντιστοιχίας προσφοράς-ζήτησης θα σημαίνει υψηλότερες τιμές, μεταφραζόμενες σε περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις", δήλωσε η Katja Yafimava, ανώτερη ερευνήτρια στο Oxford Institute for Energy Studies. "Αυτό το πρόβλημα είναι πιθανό να γίνει πιο έντονο τον επόμενο χειμώνα".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail