Ακριβότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης - Προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο

Μετά από μια μικρή περίοδο αποκλιμάκωσης στις τιμές των υγρών καυσίμων, την τελευταία εβδομάδα η τάση αυτή δείχνει να ανατρέπεται. Την εκτίμηση ενισχύουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου που τραβούν την ανηφόρα μετά την απόφαση των χωρών του OPEC να περικόψουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Από: sofokleousin.gr

Πλέον οι διεθνείς οίκοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για τις τιμές, με την Goldman Sachs να κάνει λόγο για αύξηση του πετρελαίου brent στα 104 δολάρια ανά βαρέλι το 2022 και στα 110 δολάρια ανά βαρέλι το 2023 ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σωρευτική άνοδο της τάξης του 11%, η υψηλότερη εβδομαδιαία μεταβολή από την περασμένη άνοιξη.

Στην εγχώρια αγορά το τέλος της επιδότησης των 15 λεπτών ανά λίτρο για το πετρέλαιο (diesel) κίνησης είχε ως αποτέλεσμα σε αρκετά πρατήρια το πετρέλαιο κίνησης να δείχνει 15 λεπτά πάνω στο τιμολόγιό του και να πωλείται έτσι πλέον στην ίδια τιμή ή και πιο ακριβά και από την αμόλυβδη βενζίνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης στις 6/10 η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτ. ήταν 1,994€/λίτρο της αμόλυβδης 100 οκτ. 2,194€/λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,961€/λίτρο.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά την προσεχή εβδομάδα, οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι θα κινηθεί σε σημαντικά  υψηλότερα επίπεδα από πέρσι δυσχεραίνοντας περισσότερο την εξίσωση «θέρμανση» τον φετινό χειμώνα.

Επίδομα θέρμανσης

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή 14/10 με την τιμή να κυμαίνεται σε 1,35 με 1,40 ανά λίτρο μετά την επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει έως τις 15 Νοεμβρίου, αλλά οι πρώτες πληρωμές θα τρέξουν από τον Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τα νέα εισοδηματικά όρια, σύμφωνα με την ΚΥΑ, αυτά θα ανέρχονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Τα κριτήρια περιουσίας διατηρούνται αμετάβλητα στα 180.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Τα νέα κριτήρια, οι δικαιούχοι αλλά και οι διαδικασίες χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης θα καθορίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Στην αίτηση που θα υποβληθεί στην πλατφόρμα θα πρέπει να καταχωρηθούν τα παραστατικά αγορών για όλα τα είδη καυσίμων θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, υποχρέωση καταχώρισης των παραστατικών έχει ο διακινητής πετρελαίου θέρμανσης, στο πληροφοριακό σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

Διπλό όφελος

Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι για πρώτη φορά φέτος θα εγκαταλείψουν τον ηλεκτρισμό ή το φυσικό αέριο ως μέσο θέρμανσης και θα στραφούν -αν υπάρχει βεβαίως δυνατότητα – στο πετρέλαιο θέρμανσης, το υγραέριο ή ακόμη και το πέλετ. Κι αυτό γιατί η βάση υπολογισμού γι' αυτούς διπλασιάζεται στα 700€.

Σε αυτήν την κατηγορία των κερδισμένων εντάσσονται κι όσοι γίνονται φέτος για πρώτη φορά δικαιούχοι εξαιτίας της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Και δεν είναι και λίγοι, περίπου 500.000 νέοι δικαιούχοι θα λάβουν για πρώτη φορά το επίδομα καθώς το εισοδηματικό κριτήριο για τον άγαμο αυξάνεται στις 16.000€ από 14.000€. Από τις 20.000€ στις 24.000€ αυξάνεται για τον παντρεμένο και προσαυξάνεται 3.000€/παιδί.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail