Γιατί οι ανεξόφλητες οφειλές προκαλούν ανησυχία στην αγορά ρεύματος

Ενώπιον αδιεξόδου βρίσκονται οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος όσον αφορά στο μεγάλο ποσοστό των ανεξόφλητων οφειλών που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, οι ανεξόφλητες οφειλές από πελάτες που έχουν κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του κώδικα προμήθειας και έχουν μετακομίσει σε άλλες εταιρείες. Και όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι εταιρείες προμήθειας καθώς δεν μπορούν να διακόψουν την παροχή στους οφειλέτες, ουσιαστικά δε διαθέτουν κανένα "όπλο” για να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα.

Από: capital.gr / Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση αυτού του είδους των οφειλών: έως και το 50% των ανεξόφλητων οφειλών αφορά σε πελάτες που έχουν αποχωρήσει από τις εταιρείες και ουσιαστικά δεν μπορούν να διεκδικηθούν.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε παλαιότερη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, υπήρχε σχετική πρόβλεψη για το θέμα. Συγκεκριμένα προτεινόταν να δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες προμήθειας να διεκδικούν οφειλές από οφειλέτες ακόμη και όταν αυτοί έχουν αποχωρήσει και βρίσκονται σε άλλη εταιρεία. Σύμφωνα με την τότε πρόταση, οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να διακόψουν την παροχή ακόμη και σε περίπτωση που ο οφειλέτης ηλεκτροδοτείται από άλλο πάροχο.

Πληροφορίες θέλουν τις εταιρείες προμήθειας να έχουν θέσει ψηλά στην ατζέντα τους τους το πρόβλημα, καθώς είναι σαφές ότι οι ανεξόφλητες οφειλές αποτελούν σήμερα το νούμερο ένα ζήτημα προσοχής. Και αυτό διότι η κατακόρυφη άνοδος των τιμών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, αυξάνει κατακόρυφα τα διαχειριστικά κόστη και κατ' επέκταση όταν ένας πελάτης αφήνει ανεξόφλητες οφειλές αυτές είναι πλέον σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με ό,τι ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν. Με δεδομένο ότι υπάρχει σημαντική στενότητα και προβληματισμός σε ό,τι αφορά συνολικά τη ρευστότητα των εταιρειών προμήθειας, κυρίως των μη καθετοποιημένων, είναι σαφές ότι το θέμα των ανεξόφλητων αποτελεί προτεραιότητα για τον κλάδο της προμήθειας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail