Βοήθεια από την Αλβανία ζητούν οι Έλληνες παραγωγοί

Ορισμένες περιοχές της Ελλάδας αναζητούν εποχικούς εργάτες από την Αλβανία, για να αντεπεξέλθουν στη συγκομιδή των φθινοπωρινών γεωργικών και οπωροφόρων καλλιεργειών.

Από: echedoros-a.gr

Ο ερχομός της περιόδου συγκομιδής, ειδικά της ελιάς, έχει αυξήσει τις προκλήσεις για τους Έλληνες αγρότες που δεν βρίσκουν πλέον εργατικό δυναμικό λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος των μεταναστών να εργαστούν στα ελληνικά αγροκτήματα εξαιτίας των χαμηλών μισθών και των κατώτερων συνθηκών διαβίωσης.

Έφυγαν πολλοί Αλβανοί από την Ελλάδα

Ένας άλλος παράγοντας που επηρέασε φέτος, σύμφωνα με Έλληνες ειδικούς, είναι η αποχώρηση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού σε άλλες χώρες, κυρίως τη Βόρεια Ευρώπη ή τη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τις τοπικές ελληνικές αρχές, η μεγαλύτερη ζήτηση για εποχικούς εργαζομένους είναι στην περιοχή της Βέροιας και της Ημαθίας, όπου κάθε χρόνο απασχολούνται εκατοντάδες Αλβανοί από την Κορυτσά και το Ελμπασάν.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ημαθίας είπε ότι είχε συνάντηση αυτό το Σαββατοκύριακο με αλβανική αντιπροσωπεία  από δήμους της ανατολικής Αλβανίας καθώς τους Νομάρχες των περιφερειών Κορυτσάς και Ελμπασάν και εκπροσώπους του Αλβανικού Υπουργείου Γεωργίας.

Σύμφωνα με την Ένωση, οι συζητήσεις περιλάμβαναν την προώθηση της εποχικής απασχόλησης και τη διευκόλυνση της συνοριακής μετακίνησης Αλβανών μεταναστών για εποχική εργασία στην Ελλάδα, καθώς και αγροτική συνεργασία μεταξύ των περιφερειών.

Στο μεταξύ, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος, με επιστολή της την Παρασκευή σε αρκετούς υπουργούς όπως ο Υπουργός Μετανάστευσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Ανάπτυξης και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εξέφρασε ανησυχία για έκτακτη κατάσταση λόγω έλλειψης εποχικών εργαζομένων.

Σημαντική η βοήθεια στις αλβανικές οικογένειες


Η απασχόληση θεωρείται βοήθεια για την οικονομία των αλβανικών οικογενειών σε ορισμένες περιοχές των παραμεθόριων περιοχών με την Ελλάδα. Πριν από δύο χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε τη χορήγηση αδειών σε 65.000 εποχικούς εργάτες στη γεωργία και περίπου 10.000 στην κτηνοτροφία. Σύμφωνα με την πρόβλεψη των ελληνικών αρχών για το 2021, υπήρχαν περίπου 18.000 νέες θέσεις εργασίας στη γεωργία και άλλες 10.000 στην κτηνοτροφία, ενώ φέτος οι ανάγκες σε εποχικούς εργαζομένους έχουν αυξηθεί.

Gazeta Shqiptare

--
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail