Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης θα ακυρωθεί από το Λιβυκό Διοικητικό Δικαστήριο

Η Amal Bugaighis, μέλος του Libyan Political Dialogue Forum (LPDF), επιβεβαίωσε ότι το λιβυκό διοικητικό δικαστικό σώμα θα εκδώσει απόφαση για την ακύρωση του πρόσφατου μνημονίου κατανόησης με την Τουρκία.

«Pacta sunt servanda, και αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις συμφωνίες. Μετά την έκδοση του οδικού χάρτη της Γενεύης, στον οποίο καθορίστηκαν τα καθήκοντα της εκτελεστικής αρχής, άνοιξε η πόρτα για να γίνουν δεκτές οι λίστες υποψηφιοτήτων για την κυβέρνηση, και μεταξύ αυτών ήταν και η Λίστα του Dbaiba. Αυτό συνεπάγεται αποδοχή όλων όσων αναφέρονταν στον οδικό χάρτη. Καθώς και τα όρια των εξουσιών που παρέχονται στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να μην συνάπτονται διεθνείς συμφωνίες που καταλήγουν σε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για τη Λιβύη», είπε η Bugaighis.

«Η κυβέρνηση Ντμπάιμπα παραβίασε τους όρους της εντολής της», δήλωσε το μέλος του LPDF. «Αναμφίβολα, το Λιβυκό Διοικητικό Δικαστήριο θα έχει την τελική ετυμηγορία να ακυρώσει την απόφαση του μνημονίου, σχετικά με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας».

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Dbaiba με έδρα την Τρίπολη υπέγραψε μια σειρά προκαταρκτικών οικονομικών συμφωνιών με την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες περιελάμβαναν πιθανή ενεργειακή εξερεύνηση σε θαλάσσιες περιοχές. Μια κίνηση που εξόργισε την αντίπαλη διοίκηση της χώρας.

Οι αμφιλεγόμενες συμφωνίες σηματοδοτούν μια ανανεωμένη ευθυγράμμιση του Ντμπάιμπα με την Άγκυρα. Αυτό έρχεται εν μέσω επανειλημμένων διεθνών εκκλήσεων για εκλογές για την επίλυση του πολιτικού διχασμού της χώρας.

Με τη σειρά του, το λιβυκό κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία, λέγοντας ότι η εντολή της κυβέρνησης «έχει λήξει και δεν έχει πλέον νομική εξουσιοδότηση να μεσολαβεί σε διεθνείς συμφωνίες».

Το κοινοβούλιο πρόσθεσε ότι «η υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία είναι παράνομη και όχι δεσμευτική για το λιβυκό κράτος, καθώς υπεγράφη από μη επιλέξιμο μέρος».

* πληροφορίες libyareview.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail