Το Μέλλον της Ρωσίας: Μια νίκη στην Ουκρανία, μια επανάσταση κατά του Πούτιν ή ένας Πυρηνικός Πόλεμος;

TOS-1. Image is an artist rendering. Image Credit: Creative Commons.
Τι θα επιλέξει ο Πούτιν; Η κατάληψη από την Ουκρανία της πόλης Krasny Liman, που τώρα ονομάζεται Liman ή Lyman, την περασμένη Παρασκευή σηματοδότησε το αποκορύφωμα μιας σειράς μεγάλων νικών στο πεδίο της μάχης από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF). Από τα τέλη Αυγούστου, οι δυνάμεις του Ζελένσκι έχουν ανακαταλάβει χιλιάδες τετραγωνικά μίλια εδάφους, οδηγώντας τους Ρώσους εισβολείς να αναδιπλωθούν προς τα πίσω. Το πού πηγαίνει η Ρωσία από εδώ θα μπορούσε να έχει βαθιές συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον δυτικό κόσμο.

Daniel L. Davis - 19fortyfive.com/ / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπάρχουν τρεις βασικές τροχιές για τον Ρώσο ηγέτη και το λαό: μια «στιγμή του 1942» που προαναγγέλλει μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική αναγέννηση, μια εσωτερική πολιτική κρίση του 1917 που πυροδοτεί μια επανάσταση και τερματίζει την κυριαρχία του Πούτιν και πιθανώς τη ζωή του – ή μια τρομοκρατημένη και απελπισμένη κίνηση του Πούτιν που παίζει το πυρηνικό χαρτί. Και οι τρεις επιλογές έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση.

Πολλοί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη πανηγυρίζουν τις σταδιακές νίκες τις τελευταίες πέντε ή έξι εβδομάδες, καθώς η Ουκρανία ξεπέρασε τις νίκες στο πεδίο της μάχης. Οι ρωσικές δυνάμεις στο βορρά έχουν παραδώσει χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους πίσω στην Ουκρανία, και τις τελευταίες ημέρες, τα στρατεύματα του Πούτιν απωθήθηκαν επίσης κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή της Χερσώνας.

Ο Ζελένσκι έχει ενθουσιαστεί από την επιτυχία, δηλώνοντας με αυταρχικό τρόπο ότι δε θα διαπραγματευτεί τίποτα έως ότου η Ρωσία έχει «άλλο πρόεδρο», εκτός από τον Πούτιν. Μετά την παράνομη προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία, ο Ζελένσκι δήλωσε προκλητικά πως «υπάρχει μόνο ο δρόμος για την ενίσχυση της Ουκρανίας και την εκδίωξη των κατακτητών από ολόκληρη την επικράτειά μας που αποκαθιστά την ειρήνη. Θα ολοκληρώσουμε αυτόν τον δρόμο». Ο ανώτερος σύμβουλος του Zelensky Mykhailo Podolyak είπε και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Κριμαία».

Πολλοί στη Δύση είναι σε εορταστική διάθεση στην πρόσφατη εξέλιξη των γεγονότων, υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος έχει γίνει «πολύ τρομερός» για τον Πούτιν. Άλλοι πιστεύουν πως είναι πλέον θέμα χρόνου να πραγματοποιηθεί το όνειρο του Ζελένσκι να διώξει τη Ρωσία από όλη την Ουκρανία. Η προσοχή, ωστόσο, επιβάλλεται. Οι πόλεμοι σπάνια κινούνται γραμμικά και ο σημερινός νικητής θα μπορούσε να είναι ο αυριανός νικημένος.

Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν δίκιο σε ένα πράγμα: ο Πούτιν βρίσκεται σίγουρα σε μια στιγμή κρίσης. Το πώς θα αντιδράσει σε αυτές τις οπισθοδρομήσεις θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο για το Κίεβο και τη Μόσχα, αλλά πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας. Η Δύση θα πρέπει να απορρίψει την ιδέα ότι ο Πούτιν θα καθίσει παθητικά ενώ οι δυνάμεις του μειώνονται μεθοδικά, οδηγούνται χιλιόμετρα προς τα ανατολικά μέχρι να καταρρεύσει ο στρατός του. Αν γνωρίζουμε κάτι για τον Πούτιν από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 1999, είναι ότι είναι αμείλικτος –και αδίστακτος– στην επιδίωξη των στόχων του.

Με όποια πορεία δράσης επιλέγει τελικά ο Πούτιν, υπάρχουν τρία κύρια πιθανά αποτελέσματα των προσπαθειών του: μια επανάσταση τύπου 1917, μια ανατροπή στο πεδίο μάχης του 1942 ή πιθανώς η χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου. Η εξέταση του τρόπου με τον οποίο καθένα από αυτά θα μπορούσε να επηρεάσει την αμερικανική εθνική ασφάλεια θα πρέπει να μας κάνει όλους να σταματήσουμε.

1917

Όταν η τσαρική Ρωσία πήγε στον πόλεμο εναντίον των κεντρικών δυνάμεων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η πρώτη μάχη ήταν μια τεράστια καταστροφή. Τον πρώτο μήνα του πολέμου, η Ρωσία έστειλε τη Δεύτερη Στρατιά των 150.000 ατόμων για να πολεμήσει εναντίον των Γερμανών στη Μάχη του Τάνενμπεργκ . Όταν τελείωσε η μάχη στις 28 Αυγούστου 1914, 140.000 Ρώσοι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Ήταν μια από τις πιο επικές αποτυχίες στην στρατιωτική ιστορία. Αλλά δε σηματοδότησε το τέλος του πολέμου ή την κατάρρευση της ρωσικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία οδηγήθηκε από τον Τσάρο Νικόλαο Β', ο οποίος φανταζόταν εαυτόν ως ένα λαμπρό στρατιωτικό στρατηγό, κάτι που, σύμφωνα με τον ιστορικό Mayhill Fowler, «δεν ήταν». Μέχρι το τέλος του πρώτου έτους του πολέμου, η Ρωσία είχε χάσει ένα εκατομμύριο άνδρες, αλλά παρόλα αυτά, ο πόλεμος συνεχίστηκε και οι άνθρωποι, αν και γκρίνιαζαν, συνέχισαν να υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια. Αλλά καθώς οι απώλειες στη μάχη συσσωρεύονταν το 1915 και το 1916, ο ρωσικός λαός είχε τελικά χορτάσει και εξεγέρθηκε το Μάρτιο του 1917, καθαιρώντας τον Τσάρο.

Ο ρωσικός λαός έχει μια ιστορική ικανότητα να υπομένει τα δεινά. Παρά τις πρώτες απώλειες και αποτυχίες στον πόλεμο, δεν στράφηκαν αμέσως εναντίον του αρχηγού τους. Αλλά ακόμη και η ρωσική υπομονή μπορεί να εξαντληθεί. Όταν τα στρατεύματα του Τσάρου αποχώρησαν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ξέσπασε η επανάσταση, είχαν υποστεί εκπληκτικά 6,7 εκατομμύρια στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Ενώ η έξοδος της Μόσχας από τον πόλεμο μείωσε την πίεση στη Γερμανία, είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην Ευρώπη – καθώς οδήγησε άμεσα στην άνοδο του Στάλιν, του Λένιν και του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 50.000 στρατιώτες. Τον περασμένο μήνα ο Πούτιν έκανε την πολιτικά ριψοκίνδυνη κίνηση της κινητοποίησης 300.000 εφέδρων, η οποία δεν ήταν δημοφιλής στη Ρωσία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες στρατιωτικής ηλικίας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ενώ πολλοί στη Δύση σήμερα ελπίζουν ότι οι πρόσφατες απώλειες μάχης της Ρωσίας στα μέτωπα του Χάρκοβο και της Χερσώνας μπορεί να αναγκάσουν τον ρωσικό λαό να στραφεί εναντίον του Πούτιν και να τερματίσει την εξουσία του, η ιστορία δείχνει πως τέτοιες ελπίδες είναι απίθανο να υλοποιηθούν σύντομα.

Σε μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τις ρωσικές απώλειες στη Χερσώνα και το Χάρκοβο και την επακόλουθη ανακοίνωση κινητοποίησης, ο Πούτιν εξακολουθούσε να έχει ένα εκπληκτικά υψηλό ποσοστό αποδοχής 77 %. Αν και υπήρξε γκρίνια ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του Κρεμλίνου, φαίνεται ότι ο πληθυσμός στη Ρωσία πρόκειται να δώσει στον Πούτιν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας προς το παρόν, επιλέγοντας να περιμένει και να δει πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος όταν η ρωσική δύναμη αυξηθεί κατά 300.000.

Αλλά αν ακόμη και η αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων δεν σταματήσει την προέλαση της Ουκρανίας και τα στρατεύματα του Zelensky αρχίσουν να οδηγούν τη Ρωσία όλο και πιο μακριά από το ουκρανικό έδαφος το 2023, είναι απολύτως κατανοητό πως η ρωσική υπομονή θα εξαντληθεί και ένα πραξικόπημα ή επανάσταση θα μπορούσε να ανατρέψει τον Πούτιν. Ωστόσο, σε μια κλασική κατάσταση «να προσέχεις τι θέλεις», η πιθανότητα μια μετα-επαναστατική Ρωσία να παράγει έναν ηγέτη πιο φιλικό προς τη Δύση είναι πολύ χαμηλή. Είναι πολύ πιο πιθανό όποιος αντικαταστήσει τον Πούτιν να είναι πιο εθνικιστής, πιο αυταρχικός και πιο εχθρικός προς τη Δύση (υπολογίζοντας ότι η «αδυναμία» του Πούτιν ήταν υπεύθυνη για την απώλειά του από την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ).



1942

Μια δεύτερη πιθανότητα είναι ότι η απάντηση του Πούτιν στις σημαντικές απώλειες που υπέστησαν οι δυνάμεις του τον περασμένο μήνα θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει αυτές της εμπειρίας της Μόσχας στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στη Ρωσία τον Ιούνιο του 1941 με δύναμη περίπου τριών εκατομμυρίων γερμανικών και συμμαχικών στρατευμάτων. Τα στρατεύματα του Χίτλερ ήταν αρχικά επιτυχημένα σε συγκλονιστικά επίπεδα επιτυχίας.

Μέχρι την άνοιξη του 1942, η Σοβιετική Ένωση είχε χάσει εντυπωσιακά 4.000.000 και είχε απωθηθεί σχεδόν σε κάθε μέτωπο. Το ναδίρ του πολέμου για τη Ρωσία ήρθε τον Ιούλιο του 1942 όταν οι Σοβιετικοί έχασαν την στρατηγικής αξίας και ψυχολογικά σημαντική Κριμαία και την πόλη-λιμάνι της, τη Σεβαστούπολη. Ένα μήνα αργότερα, οι δυνάμεις του Χίτλερ ξεκίνησαν την επίθεση στο συνονόματο του ηγέτη της ΕΣΣΔ: το Στάλινγκραντ. Κατά τα φαινόμενα, σχεδόν 18 συνεχόμενοι μήνες αδυσώπητων ηττών φαίνεται να έχουν καταδικάσει τους Ρώσους σε βέβαιη ήττα.

Αλλά τον Αύγουστο του 1942, ο Στάλιν διόρισε τον Γκεόργκι Ζούκοφ ως τον Πρώτο Υποδιοικητή των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Ζούκοφ ήταν μοναδικά αποτελεσματικός στη διοίκηση, καθώς είχε ηγηθεί της επιτυχημένης άμυνας τόσο του Λένινγκραντ όσο και της Μόσχας το 1941. Με τους Γερμανούς να απειλούν να καταλάβουν το Στάλινγκραντ, ο Ζούκοφ συγκέντρωσε τον Κόκκινο Στρατό και ξεκίνησε κρυφά μια τεράστια αντεπίθεση, την Επιχείρηση Ουρανός, η οποία στις αρχές του 1943 σταμάτησε τη γερμανική προέλαση και κατέστρεψε ή αιχμαλώτισε έναν ολόκληρο γερμανικό στρατό άνω των 280.000 ανδρών. Τα στρατεύματα του Χίτλερ δε συνήλθαν ποτέ από την απώλεια και η ΕΣΣΔ οδήγησε τους Ναζί στο Βερολίνο.

Με την τρέχουσα μάχη στην Ουκρανία, τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρούν, παραδίδοντας χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους πίσω στον έλεγχο του Κιέβου. Η Ρωσία φαίνεται ακόμα να κρατά σταθερά στο κέντρο (Ντονμπάς), αλλά έχει υποστεί σημαντικές απώλειες στο βορρά και το νότο. Το ερώτημα που αντιμετωπίζει ο Πούτιν: θα κάνει, όπως και ο προκάτοχός του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τις απαραίτητες αλλαγές στην στρατιωτική ηγεσία, θα ενισχύσει την στρατιωτική-βιομηχανική του ικανότητα και μέσω της κινητοποίησης των εφεδρειών του, θα ανατρέψει την κατάσταση στην Ουκρανία; Σίγουρα, πολλοί στη Ρωσία ελπίζουν σε αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα.

Τακτικό πυρηνικό όπλο

Η πιο τρομακτική πιθανότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, είναι ξεκάθαρα η πυρηνική επιλογή. Κατά πάσα πιθανότητα, οι ασαφείς προειδοποιήσεις του Πούτιν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι, αυτή την στιγμή, μπλόφα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως για οποιοδήποτε καθεστώς το να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, συνειδητοποιεί ότι είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα οι πυρηνικά οπλισμένοι αντίπαλοί τους να ανταποδώσουν με το είδος τους. Ως εκ τούτου, ο Πούτιν είναι πολύ απίθανο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στο εγγύς μέλλον, καθώς εναποθέτει τις τρέχουσες ελπίδες του στο ότι οι συμβατικές του δυνάμεις μπορούν να ανατρέψουν τον πόλεμο το 2023.

Ο Πούτιν σίγουρα συνειδητοποιεί πως εάν η μερική του κινητοποίηση κορεστεί σε επαρκή μάζα τον χώρο μάχης στην Ουκρανία και μπορέσει να ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη, αυτό θα ήταν το καλύτερο στοίχημά του, καθώς δεν υπάρχει καμία προσδοκία ότι οποιαδήποτε άλλη δύναμη στον κόσμο θα χτυπούσε άμεσα τη Ρωσία. Εάν, από την άλλη πλευρά, η κινητοποίηση του Πούτιν δεν παράγει μια συμβατική νίκη, ο φόβος της επανάστασης ή του πραξικοπήματος του 1917 που αναφέρθηκε παραπάνω μπορεί να οδηγήσει έναν απελπισμένο Πούτιν να καταφύγει σε ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα.

Είναι απολύτως κατανοητό γιατί πολλοί στη Δύση θα επικροτούν εγκάρδια την πρόσφατη σειρά τακτικών επιτυχιών της Ουκρανίας. Αλλά πρέπει επίσης να παρακολουθούμε προσεκτικά μακροπρόθεσμα και να σκεφτούμε το τέλος του παιχνιδιού και τι θα μπορούσαν να προμηνύουν αυτές οι τακτικές επιτυχίες. Οποιοσδήποτε λογικός αναλυτής πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα ο Πούτιν να επιτρέψει τη βίαια εκδίωξη του στρατού του από το ουκρανικό έδαφος, πως θα καθίσει παθητικά καθώς το έδαφος που μόλις προσάρτησε επίσημα στη Ρωσική Ομοσπονδία καταλαμβάνεται από τις ουκρανικές δυνάμεις , και να μην απαντήσει.

Εάν οι συμβατικές δυνάμεις επιτύχουν την επιτυχία που επιθυμεί ο Πούτιν, θα ακολουθήσει ευχαρίστως αυτόν το δρόμο. Αλλά αν ακόμη και η κινητοποίησή του δεν καταφέρει να ανακόψει την παλίρροια, οι πιθανότητες να χρησιμοποιήσει πυρηνική συσκευή πεδίου μάχης αυξάνονται δραματικά. Ένα πιθανό μέσο απασχόλησης μπορεί να είναι η καταστροφή μιας μεγάλης συγκέντρωσης ουκρανικών στρατευμάτων κοντά στις γραμμές του μετώπου. Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι να επιδείξει τη χρήση της συσκευής χαμηλότερης απόδοσης στο απόθεμά του σε μια απομονωμένη τοποθεσία, με την υπόσχεση πως εάν ο ουκρανικός στρατός δεν αποσυρθεί από τα πρόσφατα προσαρτημένα εδάφη του, ο Πούτιν θα παραγγείλει την επόμενη σε έναν στόχο υψηλής αξίας στο Ουκρανία.

Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τι θα κάνει ένας απελπισμένος ηγέτης –που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο– εάν ωθηθεί σε μια γωνία.

Επιπτώσεις για την Εθνική Ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών

Από σήμερα, η Ουκρανία συνεχίζει να πιέζει επιθετικές κινήσεις στις κατευθύνσεις Χάρκοβο και Χερσώνα. Οι ρωσικές θέσεις δέχονται επίθεση στην πόλη Svatovo, ακριβώς βορειοανατολικά του πρόσφατα απελευθερωμένου Krasny Lyman, καθώς τα στρατεύματα του Zelensky προσπαθούν να ανακαταλάβουν το Lysychansk. Στο νότο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές προόδους τις τελευταίες ημέρες βόρεια της πόλης Kherson, κατά μήκος του ποταμού Dnipro.

Ο Ζελένσκι φαίνεται να έχει ρίξει προσοχή στον άνεμο και πιέζει τα στρατεύματά του σε όλα τα μέτωπα να πιέσουν τους Ρώσους, προσπαθώντας να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί γνωρίζει πως σύντομα οι βροχές του φθινοπώρου θα κάνουν την κινητικότητα μεταξύ των χωρών πολύ δύσκολη και μέσα στους επόμενους ένα ή δύο μήνες ο Πούτιν θα έχει έως και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον μάχιμους στρατιώτες να φέρει εις πέρας.

Από τη ρωσική πλευρά, ο Πούτιν φαίνεται ότι διέταξε τα στρατεύματά του σε όλη την Ουκρανία να κρατηθούν όσο καλύτερα μπορούν και στα τρία μέτωπα (Χάρκοβο, Ντονμπάς, Χερσώνα), προσπαθώντας να αποτρέψει τυχόν μεγάλες απώλειες στον Ζελένσκι, ενώ αγόραζε χρόνο για να φτάσουν οι ενισχύσεις του Πούτιν στο πεδίο. Εν τω μεταξύ, είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να αρχίσει να χρησιμοποιεί την αεροπορία, τις δυνάμεις πυραύλων, τους πυραύλους ακριβείας και τα οπλισμένα drones για να επιτεθεί σε ουκρανικά κέντρα διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και συγκεντρώσεις στρατευμάτων πίσω από τις γραμμές του μετώπου. Ο πιθανός στόχος του Πούτιν θα είναι να αποδυναμώσει τις δυνάμεις του Ζελένσκι και την ικανότητά τους να συντηρούν τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να προσπαθήσουν να ανακτήσουν όλα τα εδάφη που χάθηκαν όταν φτάσουν τα νέα του στρατεύματα.

Δεν είναι σαφές εάν το σχέδιο του Ζελένσκι ή το σχέδιο του Πούτιν θα πετύχει. Αυτό που φαίνεται να μην τίθεται είναι στην πραγματικότητα το πιο σημαντικό ερώτημα: ποιο αποτέλεσμα είναι προς το συμφέρον της χώρας μας; Όπως αποκαλύπτει αυτή η ανάλυση, υπάρχουν τρία βασικά αποτελέσματα σε αυτόν τον πόλεμο: μια ρωσική επανάσταση του 1917 που καθαίρεσε τον Πούτιν, μια αναβίωση τύπου 1942 της ρωσικής μαχητικής ισχύος και η πιθανή κλιμάκωση στα πυρηνικά όπλα. Όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι από άσχημα έως καταστροφικά για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.

Εάν ο Πούτιν εκδιωχθεί από την εξουσία, η πιθανότητα να πάρει τη θέση του ένας ακόμη πιο αντιδυτικός ισχυρός άνδρας είναι μεγάλη. Υπάρχουν λίγα ιστορικά παραδείγματα όταν μια επανάσταση ή πραξικόπημα δεν παράγει βίαιους άνδρες (σκεφτείτε τον Στάλιν, τον Κάστρο, τον Αγιατολάχ Χομεϊνί). Εάν η Ρωσία τη συνδυάσει και χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο στρατό από την εφεδρική της ικανότητα και πάρει καθυστερημένα μαθήματα μάχης, είναι απολύτως πιθανό οι ένοπλες δυνάμεις του Πούτιν να γίνουν μια πραγματική συμβατική δύναμη και τελικά να νικήσουν την Ουκρανία. Τρίτον, όμως, εάν η Ουκρανία ξεπεράσει την καταιγίδα επιστράτευσης του Πούτιν και συνεχίσει, με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, να κερδίζει στο πεδίο της μάχης, τότε ο Ρώσος ηγέτης μπορεί να φοβάται πως θα καθαιρεθεί και να λάβει τη δραστική ενέργεια της καταφυγής στα πυρηνικά όπλα.

Είναι δύσκολο να δούμε κάποιο έγκυρο αποτέλεσμα από αυτό το σημείο διαφορετικό από ένα από τα τρία σενάρια που απεικονίζονται παραπάνω – και όλα θα ήταν άσχημα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Δύσης.

Είναι λοιπόν καιρός να αρχίσουμε να εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να ακολουθήσουμε έναν πιο διπλωματικό δρόμο και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό. Ο τερματισμός της σύγκρουσης και ο τερματισμός του κινδύνου πυρηνικής κλιμάκωσης, είναι προς τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Αμερικής. Η προσπάθεια να «νικήσει» τη Ρωσία πιθανότατα δε θα πετύχει και θα αυξήσει άσκοπα τον κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail