Από το Ιράν στη Λευκορωσία – Αλλαγή καθεστώτων και πάλι σε εξέλιξη;

Η ανακοίνωση της Δευτέρας από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι τόσο τα στρατεύματα της χώρας του όσο και τα στρατεύματα της Ρωσίας θα σχηματίσουν μια κοινή περιφερειακή ομάδα, έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης εν μέσω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Gavin O'Reilly - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το πρωί του περασμένου Σαββάτου, έκρηξη συγκλόνισε τη γέφυρα Κερτς, που συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άνθρωποι. 48 ώρες αργότερα, την ίδια μέρα με την ανακοίνωση του Λουκασένκο, αντίποινα ρωσικά βλήματα θα έπεφταν βροχή στο Κίεβο και την υπόλοιπη Ουκρανία, στη μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την παρέμβασή της το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Με αυτά τα γεγονότα να έρχονται μόλις δύο εβδομάδες αφότου οι εκρήξεις κατέστρεψαν τον αγωγό Nord Stream 1, η αύξηση των επίσημων στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Λευκορωσίας και Ρωσίας εν μέσω σημερινών εντάσεων αναμφίβολα θα βάλει το Μινσκ ξανά στο στόχαστρο του λόμπι αλλαγής καθεστώτος, μια στρατηγική με πρόσφατη χρήση εναντίον της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας.

Τον Αύγουστο του 2020, μετά την προεδρική εκλογική νίκη του Λουκασένκο επί της Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, θα εξαπολυόταν μια έγχρωμη επανάσταση ενορχηστρωμένη από τη CIA κατά της Λευκορωσίας, ένας μακροπρόθεσμος στόχος για αλλαγή καθεστώτος λόγω του ότι είναι ο μοναδικός ευρωπαϊκός σύμμαχος της Μόσχας, έχει πολυάριθμες κρατικές βιομηχανίες της και αυτός ήταν ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας εκείνη την εποχή – η άρνηση του Λουκασένκο να εφαρμόσει τα μέτρα περιορισμού που αποσκοπούσαν στην εφαρμογή της πρωτοβουλίας Μεγάλης Επαναφοράς του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Οι βίαιες διαμαρτυρίες θα σάρωναν το έθνος της ανατολικής Ευρώπης μετά τις εκλογές, πριν τελικά καταπνιγούν από το Μινσκ μετά από αρκετούς μήνες, μια μοίρα που δεν είχε η νότια γειτονική της Ουκρανία.

Το Νοέμβριο του 2013, μια παρόμοια επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος γνωστή ως Euromaidan θα ξεκινήσει μετά την απόφαση του τότε Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αναστείλει μια εμπορική συμφωνία της ΕΕ προκειμένου να επιδιώξει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία.

Σε αντίθεση με τη Λευκορωσία, ωστόσο, η βία στην Ουκρανία θα οδηγούσε τελικά στην εγκατάσταση μιας φιλοδυτικής κυβέρνησης στις αρχές του 2014, που θα συνεχίσει να διεξάγει εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά της κυρίως ρωσικής περιοχής Donbass στα ανατολικά.

Μια κατάσταση που θα οδηγούσε σε 14.000 θανάτους σε διάστημα οκτώ ετών έως ότου το χέρι της Μόσχας εξαναγκάστηκε τελικά το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και ξεκίνησε μια στρατιωτική επέμβαση, με αποτέλεσμα ο κόσμος να οδηγηθεί στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

Πράγματι, καθώς η πιθανότητα μιας άλλης επιχείρησης αλλαγής καθεστώτος με στόχο τη Λευκορωσία φαίνεται τώρα όλο και πιο πιθανή, μια άλλη επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος με στόχο έναν σύμμαχο της Μόσχας λαμβάνει χώρα αυτήν τη στιγμή.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Ιράν είχε ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) – μια ομάδα που αποσκοπούσε να ενισχύσει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ανάπτυξη στην Ευρασία, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – οι βίαιες διαδηλώσεις θα σάρωναν την Ισλαμική Δημοκρατία, φαινομενικά ως απάντηση στον θάνατο της Mahsa Amini, μιας 22χρονης Ιρανής που είχε πεθάνει ξαφνικά μετά από συμβάν με την αστυνομία στην Τεχεράνη.

Η ξαφνική, βίαιη φύση αυτών των διαδηλώσεων, καθώς και η συντονισμένη κάλυψή τους από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, φέρουν όλα τα εμπορικά σήματα μιας έγχρωμης επανάστασης που ενορχηστρώθηκε από τη CIA.

Πράγματι, αυτό επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά από τη συμμετοχή του Masih Alinejad, ενός πράκτορα των ΗΠΑ που είχε φωτογραφηθεί στο παρελθόν με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, έναν μακροχρόνιο υποστηρικτή της αλλαγής καθεστώτος στο Ιράν.

Παρόμοια με τη Λευκορωσία, το Ιράν ήταν επίσης εδώ και καιρό στόχος του λόμπι αλλαγής καθεστώτος, μετά την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Δύση Σάχη Παχλαβί στην Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Και οι δύο χώρες έχουν επίσης αυξήσει τους δεσμούς τους με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη τον Ιούλιο και με τη Λευκορωσία να επιδιώκει επίσης να ενταχθεί στο SCO, οι ομοιότητες ενδέχεται να επεκταθούν σύντομα στο Μινσκ που βιώνει μια βίαιη αλλαγή καθεστώτος προσπάθεια – με σκοπό την αποσταθεροποίηση των συνόρων της Ρωσίας – για άλλη μια φορά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail