Πότε και γιατί επιβάλλονται πρόστιμα από την Εφορία

Τι αλλάζει με την επικαιροποίηση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που οδεύει προς τη Βουλή

Από: sofokleousin.gr

Στην κωδικοποίηση των φορολογικών παραβάσεων που επισείουν πρόστιμα και σε εκείνες που αντιμετωπίζονται με επιείκεια από την Εφορία προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά την επικαιροποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, το ΥΠΟΙΚ προχωρεί και στην επικαιροποίηση του κώδικα φορολογίας, ώστε να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα και καταγράψει διάσπαρτες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Το βασικότερο κομμάτι του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας είναι ο κωδικοποίηση των φορολογικών παραβάσεων και ο διαχωρισμός τους σε εκείνες που συνεπάγονται πρόστιμα και τα ποσά που επιβαρύνονται και στις διαδικαστικές παραβάσεις που δεν τιμωρούνται.
Ο χάρτης των παραβάσεων

Ειδικότερα ο νέος ΚΦΔ θα προβλέπει πρόστιμα για τον υπόχρεο φορολογούμενο για τις ακόλουθες διαδικαστικές παραβάσεις:
 1.  Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα,
 2.   Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση,
 3.   Δεν υποβάλλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου,
 4.   Δεν ανταποκριθεί σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων,
 5.   Δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου,
 6.   Δεν γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση το διορισμό του φορολογικού εκπροσώπου του,
 7.   Δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο
 8.   Δεν τηρεί τα προβλεπόμενα βιβλία και δεν εκδίδει τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία.
 9.  Εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό.
 10.  Εκδίδει δελτία και αποδείξεις από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Εισροών - Εκροών, χωρίς τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.).
 11.  Δεν διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων - στοιχείων, ανεξαρτήτως της μεθόδου έκδοσης αυτών.
 12.  Αποδέχεται εξόφληση φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω από τους αγοραστές-καταναλωτές με μετρητά.
 13.  Δεν εκδίδει λογιστικά αρχεία ή εκδίδει ή λαμβάνει ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α
 14.  Διακινεί αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης.

Τα πρόστιμα

Το ύψος των προστίμων ποικίλει ανάλογα με τη βαρύτητα των παραβάσεων και συγκεκριμένα ορίζονται σε:

 •     Σε  100 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης, (εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο) ή δηλώσεων κεφαλαίου ή ελλιπή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα.
 •     Σε 250 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και στοιχείων.
 •     Σε 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και στοιχείων.
 •     Σε 2.500 ευρώ, αν δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου, δεν γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση το διορισμό του φορολογικού εκπροσώπου του και δεν τηρεί τα προβλεπόμενα βιβλία και δεν εκδίδει τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία
 •     Σε 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, στις περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων, ή μη διαβίβασης των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA».

 
Τα ανωτέρω πρόστιμα δεν επιβάλλονται:
 •  Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
 •   Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή, σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως 100 ευρώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail