Οι αδέσμευτες χώρες απαιτούν απαντήσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με τα στρατιωτικά βιοεργαστήρια

Σταδιακά, η διεθνής κοινωνία κινητοποιείται για να απαιτήσει απαντήσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με τη συμμετοχή της σε εγκληματικές επιστημονικές δραστηριότητες. Στις 18 Οκτωβρίου, η Λευκορωσία, η Βενεζουέλα, η Ζιμπάμπουε, η Κίνα, η Κούβα, η Νικαράγουα, η Συρία και η Ρωσία επικαλέστηκαν το Άρθρο VI της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα (BWC) κατά της Ουάσιγκτον στα Ηνωμένα Έθνη. Το βήμα είναι σημαντικό, αλλά, προς το παρόν, συγκεντρώνει μόνο χώρες με γεωπολιτική στάση που δεν ευθυγραμμίζεται με τη Δύση. Είναι σημαντικό οι δυτικές χώρες να αρχίσουν επίσης να απαιτούν εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro. γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό το άρθρο επιτρέπει στα κράτη να υποβάλουν καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας εάν υπάρχει υποψία ότι μια χώρα δεν πληροί τους κανόνες της Σύμβασης. Καθώς οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει τη συνθήκη που απαγορεύει τα βιολογικά όπλα, θα ήταν υποχρέωση της αμερικανικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με άλλα κράτη μέλη προκειμένου να διερευνήσει τα πιθανά εγκλήματα. Λαμβάνοντας υπόψη πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ουάσιγκτον είναι το ίδιο το ύποπτο κράτος, η αμερικανική συνεργασία θα πρέπει να συνίσταται στην παροχή στον ΟΗΕ εγγράφων και εκθέσεων σχετικά με τις δραστηριότητές του με βιοεργαστήρια σε όλο τον κόσμο - ειδικά σε ουκρανικό έδαφος.

Όπως είναι γνωστό, από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι ρωσικές αρχές δημοσιεύουν τακτικά αναφορές για βιολογικές εγκληματικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνταν από κοινού από Αμερικανούς και Ουκρανούς από το 2014. Στην Ουκρανία εντοπίστηκαν 46 αμερικανικά εργαστήρια, με επένδυση ύψους τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια γύρω τους. Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν έγγραφα που αποδεικνύουν τη συμμετοχή πολλών δημόσιων και ιδιωτικών ομάδων στη χρηματοδότηση αυτών των δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών του Πενταγώνου, εταιρειών μεγάλης τεχνολογίας όπως η Pfizer και η Moderna, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων όπως οι Ανοιχτές Κοινωνίες του Σόρος, ακόμη και παράνομο χρήμα από τα δίκτυα διαφθοράς στα οποία ενεπλάκη ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις Δυνάμεις Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Προστασίας του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, τα βιοεργαστήρια έκαναν έρευνα με σοβαρά παθογόνα μολυσματικών ασθενειών όπως η χολέρα, ο άνθρακας, η τουλαραιμία και ακόμη και ο COVID-19, συλλέγοντας δείγματα και στέλνοντας τα αποτελέσματα των δοκιμών στις ΗΠΑ. Είναι γνωστό πως διεξήχθησαν παράνομα πειράματα σε ανθρώπους, καθώς οι ρωσικές έρευνες κατέδειξαν τη χρήση χαμηλόβαθμων στρατιωτικών και κοινωνικά ευάλωτων ατόμων ως ινδικών χοιριδίων σε αμερικανικές εγκαταστάσεις. Δείγματα αίματος από αυτά τα άτομα θα είχαν επίσης συλλεχθεί και εξαχθεί στις ΗΠΑ. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι τέτοιες δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν χωρίς καμία επίβλεψη από τον ΠΟΥ ή παρόμοιους οργανισμούς υγείας, επομένως δεν υπήρχε έλεγχος για το τι πραγματικά γινόταν με τα δείγματα.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δημοσίευσαν μάλιστα αναφορές που δήλωναν ότι η έρευνα αποσκοπούσε κυρίως στην ανάπτυξη εθνοτικών στοχευμένων βιολογικών όπλων, τα οποία θα εκτοξευόντουσαν στη συνοριακή περιοχή για να φτάσουν μόνο στον ρωσικό πληθυσμό. Αυτή η συγκυρία θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη των ΗΠΑ να παράσχουν αξιόπιστες εξηγήσεις για την υπόθεση.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις ρωσικές κατηγορίες, που είναι βάσιμες και δικαιολογούνται με υλικές αποδείξεις, οι αμερικανικές «εξηγήσεις» φαίνονται ρητορικά αδύναμες. Η Ουάσιγκτον δεν μπόρεσε να παράσχει κανενός είδους αντεπιχείρημα για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της Μόσχας. Αντίθετα, οι αμερικανικές αρχές έχουν προβεί σε διφορούμενες και αντιφατικές δηλώσεις για τη βιολογική έρευνα, χωρίς κάτι συγκεκριμένο και επίσημο να έχει μέχρι τώρα ενημερωθεί επίσημα από την κυβέρνηση. Με την ίδια έννοια, οι αμερικανικές υπηρεσίες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων παραμένουν σιωπηλές.

Γι' αυτό είναι σημαντική η συμμετοχή των κρατών στον ΟΗΕ. Με την επίκληση του άρθρου VI, οι χώρες υποχρεώνουν τις ΗΠΑ να δώσουν απαντήσεις σχετικά με τις δικές τους ενέργειες σε αυτά τα εργαστήρια, καθώς είναι υποχρεωμένες να συνεργάζονται με τις έρευνες ως υπογράφοντες το BWC. Εάν η Ουάσιγκτον αρνείται να συνεργαστεί και δεν παρέχει εύλογες εξηγήσεις που να υποστηρίζονται από υλικά στοιχεία, απλώς επιβεβαιώνει την αλήθεια των ρωσικών ισχυρισμών.

Σχολιάζοντας την υπόθεση ο Yang Mian, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Επικοινωνίας της Κίνας, είπε: "Η Ρωσία απαιτεί έρευνα. Πολλές χώρες το απαιτούν. Είναι επιτακτική ανάγκη, οι δραστηριότητες των ΗΠΑ πρέπει να διερευνηθούν. Εμποδίζουν την έρευνα με κάθε δυνατό τρόπο. Εάν οι ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες, τότε τι να φοβούνται; Πολλές τέτοιες μελέτες έχουν διπλό σκοπό. Οι ΗΠΑ λένε πως ασχολούνταν με επιστημονική έρευνα, αλλά δεν μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία νέων ειδών όπλων; Οι ΗΠΑ πρέπει να παράσχουν στοιχεία και εξηγήσεις».

Πράγματι, εξετάζοντας την κατάσταση από ρεαλιστική σκοπιά, είναι πολύ απίθανο οι ρωσικοί ισχυρισμοί να είναι ψευδείς. Τα στοιχεία που παρέχει η Μόσχα είναι εξαιρετικά συγκεκριμένα και πολύπλοκα και το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν τα έχει διαψεύσει μέχρι στιγμής δείχνει πως οι ΗΠΑ διεξήγαγαν πράγματι εγκληματικές δραστηριότητες στην Ουκρανία. Υπό αυτή την έννοια, η έρευνα στον ΟΗΕ θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για τους Αμερικανούς. Η μόνη ελπίδα για τις ΗΠΑ φαίνεται να είναι η διεθνής αποστράτευση.

Εάν μόνο οι αδέσμευτες χώρες απαιτήσουν την έρευνα, είναι πιθανό η υπόθεση να μην προχωρήσει. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι δυτικές χώρες να τηρούν επίσης τις ρωσικές απαιτήσεις. Δεν πρόκειται για απλή γεωπολιτική συμμαχία, αλλά για αντιπαράθεση μεταξύ αυτού που είναι νόμιμο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τι δεν είναι. Η ανάπτυξη βιολογικών όπλων είναι αφόρητο έγκλημα και ολόκληρη η διεθνής κοινωνία, ανεξαρτήτως γεωπολιτικών συμφερόντων, θα πρέπει να κινητοποιηθεί για να το αποτρέψει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail