Στοχοποιούν ανοικτά την Κρήτη με το νέο ψευδεπίγραφο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Άκρως επιθετικές είναι οι δηλώσεις του «πρωθυπουργού» της Λιβύης σε βάρος της Ελλάδας, αφού, με τις πλάτες -και για λογαριασμό- της Τουρκίας, στοχοποιεί ανοικτά την Κρήτη. Είναι ο ίδιος που, όταν το 2021 συναντήθηκε με τον Κ.Μητσοτάκη, το μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι ο πρωθυπουργός θα πετύχει την κατάργηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου

Από: antinews.gr

Ο «πρωθυπουργός» – μαριονέτα της Άγκυρας, ο οποίος, αν και θα έπρεπε να έχει αποχωρήσει από το πόστο του, αρνείται να το κάνει, και το σφετερίζεται, επετέθη ανοικτά στην Ελλάδα. Με τις πλάτες της Τουρκίας, δε, στοχοποίησε την Κρήτη, προαναγγέλλοντας τουρκικές έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στις θαλάσσιες περιοχές κάτω από τη μεγαλόνησο.

Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέϊμπα, αναφερόμενος στο νέο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο η «κυβέρνηση» της Τρίπολης υπέγραψε προχτές, σε συνέχεια του πρώτου ψευδεπίγραφου μνημονίου της οριοθέτησης της δήθεν ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης, στο τέλος του 2019, είπε ότι «δε μας ενδιαφέρουν οι θέσεις των χωρών που αντιτάσσονται σε αυτό», ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι προς όφελος της Λιβύης, και στόχο έχει, εκτός των άλλων, τις έρευνες και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων κάτω από την Κρήτη. Εάν διαφωνεί η Ελλάδα, ας απευθυνθεί στο διεθνές Δικαστήριο.

Είναι προφανές ότι η Άγκυρα, μέσω της μαριονέτας της στην Τρίπολη, στοχοποιεί τις θαλάσσιες περιοχές ανατολικά και νότια της Κρήτης. Περιοχές που έχουν προσδιοριστεί στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ως η δήθεν ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν νέες τουρκικές προκλήσεις, αντίστοιχες με εκείνες το καλοκαίρι του 2020, σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές.

Μητσοτάκης – Ντμπέϊμπα

Να σημειωθεί πως τον Απρίλιο του 2021, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί την Τρίπολη, το μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι ήταν επιτυχής η επίσκεψη, ότι η Ελλάδα επιτέλους … επιστρέφει στη Λιβύη, και ότι δρομολογείται η «ανατροπή» του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τον Ντμπέϊμπα, είχε χαρακτηρίσει λάθος το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ Τρίπολης και Άγκυρας και τόνισε ότι «θεμέλιο της νέας αφετηρίας της σχέση μας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στο διεθνές δίκαιο. Να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης περιόδου», είχε πει.

Αντί αυτών, όμως, η Αθήνα για πολλοστή φορά ολιγώρησε δραματικά ως προς τις λιβυκές υποθέσεις, με αποτέλεσμα να αφήσει ανοικτό το πεδίο για την ισχυροποίηση της θέσης της Τουρκίας στη Λιβύη. Εκτός αυτού, ως όλα δείχνουν, πιάστηκε στον ύπνο για δεύτερη φορά, τώρα με το νέο ψευδεπίγραφο μνημόνιο, όπως και με το πρώτο, το 2019.

Επιθετικός

Όπως αναφέρει το Aljazeera, ο Ντμπέϊμπα δηλώνει τώρα ότι η Λιβύη δε θα εγκαταλείψει το μερίδιό της στο πετρέλαιο της Κρήτης και ότι δε θα επιτρέψει την εξερεύνηση πετρελαίου στις θαλάσσιες περιοχές της, τονίζοντας τη σημασία του μνημονίου ενεργειακής συνεργασίας που υπέγραψε η κυβέρνησή του με την Τουρκία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε με την Τουρκία βασίζεται σε προηγούμενες συμφωνίες, ενώ τόνισε ότι «δε μας ενδιαφέρουν οι θέσεις των χωρών που αντιτάχθηκαν σε αυτό». Ανέφερε, μάλιστα, ότι το μνημόνιο με την Τουρκία βασίζεται σε προηγούμενες συμφωνίες, ακόμη και πριν από το 2011, ενώ έγινε αντικείμενο συζητήσεων για έναν ολόκληρο χρόνο.

Ο «πρωθυπουργός», εστιάζοντας ιδιαίτερα στα προβλήματα με την Ελλάδα και στις θαλάσσιες περιοχές, είπε ότι «τα διεθνή δικαστήρια είναι αυτά που αποφασίζουν για αυτό το θέμα», υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κρήτης, και ανέφερε ότι «δε θα επιτρέψουμε την παραίτηση από τα δικαιώματά μας» (!).

Παράνομος

Να σημειωθεί ότι ο έτερος πόλος εξουσίας στη Λιβύη, το Κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στην Ανατολική Λιβύη, έχει χαρακτηρίσει παράνομο το «μνημόνιο Ντμπέϊμπα». Εκτός των άλλων, όπως αναφέρει η Βουλή, επειδή η «μεταβατική κυβέρνηση» της Λιβύης, βάσει των συμφωνιών των αντιπάλων «στρατοπέδων» (Ανατολική και Δυτική Λιβύη) δε δικαιούται να υπογράψει νέες συμφωνίες και να δεσμεύσει τη χώρα.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι ο Ντμπέϊμπα, κανονικά θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει το πόστο του πρωθυπουργού. Το λιβυκό Κοινοβούλιο έχει αποφασίσει την τοποθέτηση του Φατί Μπασάγκα σε αυτή τη θέση. Ωστόσο, δύο φορές που αποπειράθηκε να εισέλθει στην Τρίπολη, εμποδίστηκε από ένοπλες πολιτοφυλακές του Ντμπέϊμπα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κρίνει τις «χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης αναφορικά με την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης του και της Τουρκίας, ως τουλάχιστον ατυχείς, καθώς προσπαθεί να συγκρίνει δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Ντμπέϊμπα, αναφέρθηκε σε διαφορά που έχει η Λιβύη με την Ελλάδα όσον αφορά τον ορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Λιβύη θα πραγματοποιήσει έρευνες στη βάση του τουρκο-λιβυκού “μνημονίου” και ότι η πλευρά του δε θα παραχωρήσει τα δικαιώματα της Λιβύης.

Προφανώς, προσπαθεί να συγκρίνει δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις, μια η οποία είναι καθ’ όλα νόμιμη και μία η οποία είναι παράνομη, άκυρη και ανυπόστατη.

Συγκεκριμένα, μέχρι και τις αρχές του 2011 συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης για τον ορισμό της ΑΟΖ, διαπραγματεύσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, οι οποίες είχαν προχωρήσει πολύ και απέμενε να γεφυρωθεί μια μικρή διαφορά. Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις, ως γνωστόν, διακόπηκαν λόγω της ανατροπής του καθεστώτος στην Τρίπολη.

Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, το 2019, η τότε κυβέρνηση της Τρίπολης συνομολόγησε με την Τουρκία ένα νομικό και πολιτικό τερατούργημα, το οποίο αποτελούσε σαφέστατη παραβίαση θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς αγνοούσε την ύπαρξη των ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη!

Το εν λόγω “μνημόνιο” καταδικάστηκε από πλήθος κρατών, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών μελών της ΕΕ. Επίσης, ουδέποτε κυρώθηκε από τη Λιβυκή Βουλή.

Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης μεταξύ των δύο περιπτώσεων και ουδείς δικαιούται να προσπαθεί να δικαιολογήσει μια παρανομία, κάνοντας επίκληση με κάτι που ουδεμία σχέση έχει.

Τέλος, συγκρατείται, ότι τόσο η Λιβυκή Βουλή, πάνω από τα μισά μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και ο καθ’ ύλην αρμόδιος επικεφαλής της Εθνικής Λιβυκής Εταιρείας Πετρελαίου καταδίκασαν το πρόσφατο μνημόνιο, τονίζοντας ότι είναι παράνομο, ανυπόστατο και μη δεσμευτικό για τη Λιβύη.

Σε ανάλογες δημόσιες τοποθετήσεις έχουν προβεί, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Αίγυπτος».

Το μνημόνιο

Ο Ντμπέϊμπα, αναφερόμενος στους όρους του νέου μνημονίου Λιβύης – Τουρκίας, είπε ότι θα έχει τριετή ισχύ και μπορεί να τερματιστεί ανά πάσα στιγμή από οποιοδήποτε μέρος, με προθεσμία τριών μηνών και αφού εγγράφως διαμαρτυρηθεί η μια πλευρά στην άλλη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail