Το ειρηνευτικό σχέδιο Μασκ για την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι πρακτικό και ορθό

Η ειρήνη είναι το έπαθλο.

Φαίνεται να μην υπάρχει τέλος στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, ο οποίος τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από παγκόσμιες δυνάμεις που αυξάνουν τις πιθανότητες για διάχυτη σύγκρουση. Εντείνονται οι ανησυχίες για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται χωρίς τέλος. Επιπλέον, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται στα ύψη, με αποτέλεσμα μια συνεχιζόμενη ανθρωπιστική καταστροφή μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Με τις παγκόσμιες κυβερνήσεις να αντλούν δισεκατομμύρια δολάρια σε εβδομαδιαία βάση για να διευκολύνουν αυτή τη διαρκή σύγκρουση, φαίνεται πως έχει περάσει η ώρα να σκεφτούμε να φέρουμε τους ειρηνοποιούς στο τραπέζι.

Jordan Schachtel - The Dossier / Παρουσίαση Freepen.gr

Την περασμένη Δευτέρα, ο ιδρυτής της SpaceX, Έλον Μασκ, αποφάσισε να δημοσιεύσει στο Twitter μια προτεινόμενη περιγραφή ενός σχεδίου που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, έχει πυροδοτήσει οργή στη σφαίρα του twitter και σε ολόκληρο τον παγκόσμιο Τύπο, ειδικά μεταξύ των δυνάμεων που επιδιώκουν τη συνέχιση του πολέμου με κάθε κόστος. Σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodmyr Zelensky στάθμισαν και απήγγειλαν σοβαρές κατηγορίες εναντίον του Musk, ο οποίος μόλις πριν από μήνες δώρισε δορυφορικό εξοπλισμό Starlink αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην ουκρανική κυβέρνηση.

Πέρα από το μεγάλο θόρυβο που δημιουργούν οι δυνάμεις για ατελείωτο πόλεμο, ωστόσο, είναι η πραγματικότητα πως το Σχέδιο Ειρήνης του Μασκ είναι και πρακτικό και υγιές.

Μπορούμε να αναλύσουμε το ειρηνευτικό σχέδιο σε τρία κύρια σημεία:

- Η Κριμαία γίνεται και επίσημα ρωσική

- Ανεξάρτητη επαλήθευση δημοψηφίσματος

- Η Ουκρανία παραμένει ουδέτερη (ένα ουδέτερο κράτος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ)

Ας ξεκινήσουμε με την Κριμαία.

Οι πιθανότητες της Ουκρανίας να ανακαταλάβει την Κριμαία είναι ελάχιστες έως καθόλου. Και ακόμη και στο θαυματουργό γεγονός που οι δυνάμεις τους εξασφαλίσουν το στρατηγικά σημαντικό οικόπεδο, θα τους συναντούσε ένας άμαχος πληθυσμός που είναι εντελώς εχθρικός προς την κυριαρχία του Κιέβου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Κριμαίων θέλει να είναι Ρώσοι, καθώς πάνω από 19 στους 20 ψήφισαν στο προηγούμενο δημοψήφισμα να κυβερνηθούν από τη Μόσχα. Ανεξάρτητες έρευνες από την Αμερικανική Υπηρεσία για τα Παγκόσμια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την Pew Research, την Gallup και άλλες κατέληξαν σε παρόμοιο τελικό αποτέλεσμα στην έρευνά τους σχετικά με τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος. Ο λαός της Κριμαίας δε θέλει καμία σχέση με το κράτος της Ουκρανίας. Μια επιτυχημένη προσπάθεια της Ουκρανίας να πάρει πίσω την Κριμαία από τη Ρωσία δεν θα κατέληγε σε κάποιου είδους ανθρωπιστική νίκη, αλλά ακριβώς το αντίθετο με τη μορφή απίστευτου ανθρώπινου πόνου.


Είναι καιρός να αποδεχτούμε ότι η Κριμαία, η οποία «χαρίστηκε» στην Ουκρανία (ως μέρος ενός σοβιετικού δορυφορικού δικτύου) πριν από έξι δεκαετίες, είναι σήμερα μέρος της Ρωσίας και θα πρέπει να παραμείνει έτσι. Και αν πιστεύουμε στην αρχή της αυτοδιακυβέρνησης, αξίζει πάντα να εξετάζουμε ποια κυβέρνηση προτιμούν οι άνθρωποι που ζουν πραγματικά σε αυτές τις περιοχές.

Μιλώντας για την αυτοδιοίκηση, αυτή είναι μια καλή στιγμή για μετάβαση σε ένα άλλο μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου Μασκ που χαρακτηρίζεται ως αμφιλεγόμενο, το οποίο έχει πυροδοτήσει οργή στο στρατόπεδο του απολυταρχισμού της Ουκρανίας.

Παρόμοια με το δημοψήφισμα της Κριμαίας, τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων δημοψηφισμάτων για την παραμεθόρια περιοχή είδαν τους πολίτες να ψηφίζουν συντριπτικά για να γίνουν μέρος της Ρωσίας.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του ειρηνευτικού σχεδίου του, ο ιδρυτής της SpaceX θέλει διεθνείς παρατηρητές (ο Μασκ προτείνει στον ΟΗΕ) να διεξαγάγουν ξεχωριστό δημοψήφισμα για να αξιολογήσουν τη νομιμότητα των εκλογών.

Αυτό είναι το μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου Μασκ που αναστατώνει τόσο τη ρωσική πλευρά όσο και την ουκρανική πλευρά της συζήτησης. Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι αυτά τα τοπικά δημοψηφίσματα ήταν νόμιμα και οι Ουκρανοί δε θέλουν καν να διασκεδάσουν την ιδέα της πιθανής απώλειας περισσότερων εδαφών σε ανεξάρτητες εκλογές.

Αυτό επιστρέφει και πάλι στην αρχή της αυτοδιοίκησης και στην υπεράσπιση του καλύτερου για τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Παρόμοια με το δημοψήφισμα της Κριμαίας, τα αποτελέσματα των διαφόρων δημοψηφισμάτων για τις συνοριακές περιοχές προκάλεσαν σοκ στους δυτικούς που καταναλώνουν μόνο δυτικές πηγές μέσων ενημέρωσης. Αυτή η μεροληψία συνδυάζεται με τη συναινετική κατηγορία μεταξύ των διεθνιστικών δυτικών κυβερνήσεων ότι οι ψήφοι ήταν νοθευμένες υπέρ της Ρωσίας.

Ας βρούμε λοιπόν μια χούφτα ανεξάρτητους φορείς, παρόμοια με την προσπάθεια των ερευνών μετά την ανάλυση του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, να μπουν και να μιλήσουν με αυτούς τους ανθρώπους. Σίγουρα, τα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να μην είναι η καλύτερη οντότητα για να ολοκληρώσει τη δουλειά, αλλά η γενική ιδέα της επαλήθευσης μιας διεκδικούμενης συναίνεσης και της ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης είναι σωστή.

Τρίτον, ο Μασκ προτείνει η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη οντότητα.

Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό ως η λιγότερο αμφιλεγόμενη πτυχή του Ειρηνευτικού Σχεδίου Μασκ, καθώς ευθυγραμμίζεται με την ιστορία της Ουκρανίας ως ουδέτερης οντότητας που έχει εκλέξει τόσο φιλορωσικούς όσο και φιλοΝΑΤΟικούς πολιτικούς. Συγκεκριμένα, η ουδετερότητα για την Ουκρανία πρέπει να σημαίνει ότι οι ηγέτες της χώρας δεν μπορούν να δεσμευτούν να συμμετάσχουν σε διεθνείς συμμαχίες ασφαλείας και στις δύο πλευρές της γεωπολιτικής διελκυστίνδας. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ή μια προτεινόμενη συμμαχία ασφαλείας του ρωσικού μπλοκ δεν είναι κάτι που δεν ξεκινά. Στην πρόσφατη ιστορία, η Ουκρανία λειτούργησε με επιτυχία ως ουδέτερο κράτος μεταξύ Ανατολής και Δύσης, και αυτό το ουδέτερο αποκρούει την προοπτική σύγκρουσης εχθρικών μεγάλων δυνάμεων σε μεγάλα σύνορα.

Η ειρήνη δεν είναι επικερδής, και σίγουρα δεν είναι το ιδανικό αποτέλεσμα για τους κύριους ενδιαφερόμενους που εμπλέκονται στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά είναι σίγουρα το προτιμότερο αποτέλεσμα για την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Είναι καιρός να εξετάσουμε σοβαρά το Σχέδιο Ειρήνης Μασκ ως έναν οδικό χάρτη σταθερότητας σε μια περιοχή που χρειάζεται απεγνωσμένα να μειώσει τη θερμοκρασία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail