Θα επηρεάσουν ποτέ οι κυρώσεις τη Ρωσία;

Για περισσότερο από μισό χρόνο, περίμενα με ανυπομονησία κάτι που τα δυτικά μέσα ενημέρωσης μας λένε ότι συμβαίνει κάθε στιγμή τώρα. Συνεχίζουν να ισχυρίζονται πως πρέπει να περιμένουμε. Λίγο ακόμα. Είμαστε σχεδόν εκεί, υπομονή. Είμαι βέβαιη ότι γνωρίζετε για τι πράγμα μιλάω: τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη Ρωσία. Το Μάρτιο, η ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν τα πρώτα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και το έκαναν με πολύ θόρυβο.

Της Maria Heemskerk - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Επιβλήθηκαν κυρώσεις για την τεχνολογία, επιβλήθηκαν κυρώσεις για τον εξοπλισμό της ενεργειακής βιομηχανίας, επιβλήθηκαν κυρώσεις για τις μεταφορές, επιβλήθηκαν κυρώσεις για προϊόντα πολυτελείας, επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και τυχαίους Ρώσους σε επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης. Όλα επικυρώθηκαν. Η ρωσική οικονομία θα καταρρεύσει εντός εβδομάδων. Η χώρα θα κατέρρεε. Λοιπόν, αυτό πήγε λίγο διαφορετικά.

Ας δούμε τα γεγονότα. Ναι, οι δυτικές κυρώσεις έχουν επιδεινώσει τον πληθωρισμό και οδήγησαν σε μερικά άδεια ράφια στα καταστήματα, καθώς πολλά δυτικά προϊόντα δεν μπορούν πλέον να εισαχθούν. Η Ρωσία έχει επίσης αθετήσει το εξωτερικό της χρέος, το οποίο δεν έχει εσωτερικές επιπτώσεις. Εκτός από αυτό, η ρωσική οικονομία τα πάει καλά. Δεν έχει καταρρεύσει, δεν καταρρέει, καλά κάνει. Η ρωσική εγχώρια κατανάλωση και η υγεία των καταναλωτών παραμένουν ισχυρές. Οι παγκόσμιες επιχειρήσεις δεν έχουν πραγματικά αποσυρθεί από τη Ρωσία και η διαρροή εγκεφάλων από τη Ρωσία είναι ένας δυτικός μύθος που δεν υποστηρίζεται από γεγονότα. Επιπλέον, η Ρωσία έχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια για τις βροχερές μέρες, επομένως τα οικονομικά του Κρεμλίνου είναι απίθανο να πιεστούν σύντομα. Οι κυρώσεις έχουν κάνει τη ζωή λίγο πιο δύσκολη για τους απλούς Ρώσους, καθώς δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν πολλά από τα αγαπημένα τους προϊόντα στα καταστήματα.

Είναι επίσης απίθανο οι κυρώσεις να επιβραδύνουν τη ρωσική οικονομία στο εγγύς μέλλον. Ο ρωσικός κρατικός προϋπολογισμός βασίζεται στα έσοδα από φυσικό αέριο, όπως και η ίδια η οικονομία σε μεγάλο βαθμό. Το φυσικό αέριο πωλείται κυρίως στην Ευρώπη, και όσο κι αν θέλουν, είναι αδύνατο για την Ευρώπη να καταργήσει σταδιακά την ενέργεια της Ρωσίας. Η ΕΕ απλά δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Εναλλακτικές πηγές ενέργειας που είναι αρκετά ισχυρές για να αντικαταστήσουν τη ρωσική ενέργεια δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί. Για το λόγο αυτό, η οικονομική εμπλοκή Ρωσίας-Ευρώπης θα αποτρέπει πάντα μια ρωσική οικονομική κατάρρευση.

Τι μένει λοιπόν για τη Δύση; Δεν μπορούν ποτέ να παραδεχτούν στους πληθυσμούς τους ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία είναι άκαρπες και κυρίως βλάπτουν τους δικούς τους ανθρώπους, γιατί αυτό συνέβη: οι τιμές στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί δραματικά και πολλοί τομείς δεν μπορούν πλέον να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Το να πούμε την αλήθεια θα ήταν μια αμηχανία που θα οδηγούσε σε μαζικές διαμαρτυρίες και πιθανώς σε κατάρρευση της κυβέρνησης. Έτσι, επέλεξαν να κάνουν το μόνο πράγμα στο οποίο είναι πραγματικά καλοί: να λένε ψέματα μέσω των μέσων ενημέρωσης. Προφανώς δεν μπορούν να πουν ότι οι κυρώσεις λειτουργούν, καθώς όλοι μπορούν να δουν πως δεν λειτουργούν, επομένως η μόνη τους επιλογή είναι να πουν στους ανθρώπους ότι σύντομα θα δουν τα αποτελέσματα των κυρώσεων. Απλώς πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα. Και αυτή είναι η ιστορία που μας πουλάνε τα μέσα για πάνω από έξι μήνες τώρα.

Και προς χαρά μου, έχω παρατηρήσει ότι ο κόσμος δεν το πιστεύει. Έχουν αφήσει τον εαυτό τους να λέει ψέματα για χρόνια, αλλά δεν το αγοράζουν. Στην ΕΕ, ο σκεπτικισμός σχετικά με τις επιπτώσεις των κυρώσεων είναι ευρέως διαδεδομένος και οι άνθρωποι αμφισβητούν ανοιχτά την εξήγηση των κυβερνήσεων και των μέσων ενημέρωσης. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε, αλλά ειλικρινά ελπίζω ότι αυτή είναι η μεταβαλλόμενη στιγμή που οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν τα ψέματα των κυβερνήσεων και των μέσων ενημέρωσης. Αλλά υποθέτω πως πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail