Η απόρριψη από τις ΗΠΑ της προσφοράς της Μόσχας για ειρηνευτικές συνομιλίες είναι εντελώς ασυγχώρητη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη πως η Μόσχα είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ ή με την Τουρκία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ψέματα όταν λένε πως η Ρωσία αρνείται τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Caitlin Johnstone - caitlinjohnstone.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Reuters αναφέρει:

Ο Λαβρόφ είπε ότι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοιχτές σε συνομιλίες πλην όμως η Ρωσία αρνήθηκε.

«Αυτό είναι ψέμα», είπε ο Λαβρόφ. «Δεν έχουμε λάβει καμία σοβαρή πρόταση για να έρθουμε σε επαφή».

Στον ισχυρισμό του Λαβρόφ δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα όταν ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, απέρριψε την προσφορά για ειρηνευτικές συνομιλίες λίγο μετά την παράτασή της, επικαλούμενος τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στο Κίεβο.

«Το βλέπουμε αυτό ως στάση», είπε ο Price σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. «Δεν το βλέπουμε ως μια εποικοδομητική, νόμιμη προσφορά για να συμμετάσχουμε στο διάλογο και τη διπλωματία που είναι απολύτως αναγκαία για να τελειώσει αυτός ο βάναυσος επιθετικός πόλεμος εναντίον του λαού και του κράτους, της κυβέρνησης της Ουκρανίας».

Αυτό είναι ασυγχώρητο. Σε μια εποχή που ο κόσμος μας βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη στιγμή από την κρίση των πυραύλων της Κούβας, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς αλλά και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμία δουλειά να αποφασίσει να μην καθίσει με Ρώσους αξιωματούχους και να εργαστεί για αποκλιμάκωση και ειρήνη. Δεν έχουν καμία δουλειά να κάνουν αυτή την έκκληση για λογαριασμό κάθε επίγειου οργανισμού σε αυτόν τον πλανήτη, του οποίου η ζωή κινδυνεύει σε αυτά τα παιχνίδια πυρηνικού φάσματος. Το γεγονός πως αυτός ο πόλεμος έχει κλιμακωθεί με πυραυλικά πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα κάνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες πιο απαραίτητες, όχι λιγότερο.

Αυτή η απόρριψη γίνεται ακόμη πιο εξωφρενική από τις νέες πληροφορίες από την Washington Post ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πιστεύει πως η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και αρνείται να την ενθαρρύνει να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.

«Ιδιωτικά, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι ικανές να κερδίσουν τον πόλεμο, αλλά έχουν αποκλείσει την ιδέα να σπρώξουν ή ακόμα και να αναγκάσουν την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αναφέρει η WaPo . «Λένε ότι δεν ξέρουν πώς μοιάζει το τέλος του πολέμου, πώς μπορεί να τελειώσει ή πότε, επιμένοντας ότι αυτό εξαρτάται από το Κίεβο».

Αυτά τα δύο σημεία μαζί προσδίδουν ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία σε ένα επιχείρημα που προέβαλα από την αρχή αυτού του πολέμου: οι ΗΠΑ δε θέλουν ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά μάλλον επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα δαπανηρό στρατιωτικό τέλμα για τη Μόσχα, όπως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ομολόγησαν πως προσπάθησαν να κάνουν στο Αφγανιστάν και τη Συρία. Κάτι που θα εξηγούσε γιατί ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin είπε ότι ο στόχος των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι στην πραγματικότητα να «αποδυναμώσουν» τη Ρωσία, και επίσης γιατί η αυτοκρατορία φαίνεται να τορπιλίζει ενεργά μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης.

Αυτός ο πόλεμος μεσολάβησης δεν έχει στρατηγική εξόδου. Και αυτό είναι εξ ολοκλήρου σχεδιασμένο.

Πολλοί έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την πολιτική τους να συντηρούν ενεργά αυτόν τον πόλεμο αποφεύγοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Η γλώσσα του Προέδρου Μπάιντεν, είμαστε στην κορυφή της γλωσσικής κλίμακας, αν θέλετε», είπε ο πρώην πρόεδρος του Κοινού Επιτελείου Στρατού Μάικ Μούλεν στο ABC This Week την Κυριακή σχετικά με την πρόσφατη παρατήρηση του προέδρου ότι αυτή η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «Αρμαγεδδώνα».

«Νομίζω πως πρέπει να το κάνουμε λίγο πίσω και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στο τραπέζι για να επιλύσουμε αυτό το θέμα», είπε ο Μάλεν, προσθέτοντας, «Όπως είναι τυπικό σε κάθε πόλεμο, πρέπει να τελειώσει και συνήθως υπάρχουν διαπραγματεύσεις που συνδέονται με αυτό. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα από ό,τι με αφορά».

«Ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι… να εγκαταλείψουν τη θέση, την επίσημη θέση, ότι ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί για να αποδυναμώσει σοβαρά τη Ρωσία, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο Νόαμ Τσόμσκι σε πρόσφατη εμφάνισή του στο Democracy Now. «Θα άνοιγε αυτό το δρόμο για διαπραγματεύσεις, διπλωματία; Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μάθετε. Αυτό είναι να προσπαθήσουμε. Αν δεν προσπαθήσεις, φυσικά δε θα συμβεί».

«Είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να συμπληρώσουν την στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία με μια διπλωματική διαδρομή για τη διαχείριση αυτής της κρίσης προτού ξεφύγει από τον έλεγχο», δήλωσε ο Τζορτζ Μπιμπέ του Ινστιτούτου Κουίνσι μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Δευτέρας στο Κίεβο, αποκαλώντας το «μείζονα κλιμάκωση στον πόλεμο» που έμελλε να «φέρει τον κόσμο πιο κοντά σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών».

«Οι Αμερικανοί πρέπει να έρθουν σε συμφωνία με τους Ρώσους. Και τότε ο πόλεμος θα τελειώσει», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σε εκδήλωση την Τρίτη, προσθέτοντας πως «όποιος πιστεύει ότι αυτός ο πόλεμος θα ολοκληρωθεί μέσω ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων δε ζει σε αυτόν τον κόσμο».



Είναι απολύτως τρελό οι δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις του κόσμου να επιταχύνουν προς την άμεση στρατιωτική σύγκρουση και να μη μιλούν καν μεταξύ τους, και είναι ακόμη πιο τρελό όποιος λέει αυτό που πρέπει να αποκαλείται πράκτορας του Κρεμλίνου και κατευναστής σαν τον Τσάμπερλεν. Ο Χάρης Καζιάνης του Responsible Statecraft συζητά αυτήν την παράξενη δυναμική σε ένα πρόσφατο άρθρο με τίτλο « Το να μιλάς δεν είναι κατευνασμός - είναι η αποφυγή ενός πυρηνικού αρμαγεδδώνα»:

Έχω πολεμήσει περισσότερες από τριάντα προσομοιώσεις μάχης σε αγώνες πολέμου υπό τη δική μου διεύθυνση για ένα ιδιωτικό αμυντικό συμβόλαιο τους τελευταίους μήνες, εξετάζοντας διάφορες πτυχές του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, και ένα πράγμα είναι σαφές: οι πιθανότητες ενός πυρηνικού πολέμου αυξάνονται σημαντικά κάθε μέρα που περνά.

Σε κάθε σενάριο που δοκίμασα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δίνει σιγά-σιγά στην Ουκρανία όλο και πιο προηγμένα όπλα όπως ATACMS, F-16 και άλλες πλατφόρμες που η Ρωσία έχει προειδοποιήσει με συνέπεια ότι αποτελούν άμεση στρατιωτική απειλή. Ενώ κάθε σενάριο έχει υποθέσει ένα διαφορετικό σημείο στο οποίο η Μόσχα αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο για να αντιμετωπίσει τις συμβατικές πλατφόρμες που δεν μπορεί εύκολα να νικήσει, οι πιθανότητες η Ρωσία να χρησιμοποιεί πυρηνικά αυξάνονται καθώς νέες και πιο ισχυρές στρατιωτικές δυνατότητες εισάγονται στο πεδίο της μάχης από τη Δύση.

Στην πραγματικότητα, στα 28 από τα τριάντα σενάρια που έχω τρέξει από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, συμβαίνει κάποιο είδος πυρηνικής ανταλλαγής.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει διέξοδος από αυτήν την κρίση — όσο ατελής κι αν είναι. Στα δύο σενάρια όπου αποφεύχθηκε ο πυρηνικός πόλεμος, οι άμεσες διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε κατάπαυση του πυρός.

Επαναλαμβάνω και πάλι ότι είναι απολύτως αυθόρμητη παραφροσύνη που αυτές οι άμεσες διαπραγματεύσεις δεν βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ας κάνουμε αναφορά σε όλες τις ανώτερες δυνάμεις που πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει πολύ σύντομα. Ας ζητήσουμε επίσης από τους ηγέτες των μεμονωμένων εθνών μας σε όλο τον κόσμο να ασκήσουν οποιοδήποτε είδος πίεσης μπορούν να ασκήσουν στην Ουάσιγκτον για να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες. Αυτή η ακραία κατάσταση μας απειλεί όλους και οι διευθυντές της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ δεν έχουν καμία δουλειά να παίζουν αυτά τα παιχνίδια με τη ζωή μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail