Η πρόεδρος της Ταϊβάν συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι ο πόλεμος με την Κίνα δεν είναι καλή ιδέα

Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της αποσχισθείσας νησιωτικής επαρχίας της Ταϊβάν έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, αλλά οι προηγούμενοι μήνες οδήγησαν σε μια εκθετική κλιμάκωση που θα μπορούσε πολύ εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο. Από το 2020, όταν η σημερινή πρόεδρος Tsai Ing-wen εξελέγη για τη δεύτερη θητεία της, η σκληρή ρητορική της και η ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στο Πεκίνο. Για δεκαετίες, ο ασιατικός γίγαντας προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με την εξεγερμένη κυβέρνηση της Ταϊπέι. Ο κύριος τομέας εστίασης για την Κίνα είναι η οικονομική συνεργασία με την αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της, η οποία έχει ωφελήσει σημαντικά την Ταϊβάν, καθιστώντας την έναν κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ των δυτικών οικονομιών και της Κίνας.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, η διατήρηση του status quo δεν φαίνεται να είναι προς το συμφέρον των πολιτικών ελίτ στην Ουάσιγκτον. Εκτός από τις πολλαπλές επισκέψεις υψηλού προφίλ στην αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις του Πεκίνου πως αυτό θα θεωρηθεί ως εχθρική πράξη και τις στρατιωτικές συμφωνίες που απειλούν άμεσα τον κινεζικό στρατό, η πολεμική ιμπεριαλιστική θαλασσοκρατία έχει επίσης δεσμευτεί να «υπερασπιστεί την Ταϊβάν». Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το έχει δηλώσει τουλάχιστον τέσσερις φορές. Οι εντάσεις έφθασαν σε σημείο βρασμού, ιδίως κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι . Εκείνη την εποχή, ουσιαστικά καμία φωνή λογικής που να ζητούσε ειρήνη δεν ακουγόταν, ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ταϊπέι.

Κι όμως, κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει τις τελευταίες μέρες. Η πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen δήλωσε πρόσφατα ότι «αποκλείει την ένοπλη αντιπαράθεση με την Κίνα», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση στην Ταϊπέι είναι «πρόθυμη να συνεργαστεί με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) για να καταλήξει σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία». Τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια μιας εθνικής ομιλίας, η Πρόεδρος Tsai Ing-wen δήλωσε ξεκάθαρα τα εξής:

«Θέλω να καταστήσω σαφές στις αρχές του Πεκίνου πως η ένοπλη αντιπαράθεση δεν αποτελεί απολύτως επιλογή για τις δύο πλευρές μας».

«Μόνο με τον σεβασμό της δέσμευσης του Ταϊβανέζικου λαού στην κυριαρχία, τη δημοκρατία και την ελευθερία μας μπορεί να υπάρξει βάση για την επανέναρξη της εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης στα στενά της Ταϊβάν», πρόσθεσε η Τσάι.

Η δήλωση δείχνει μια σπάνια επίδειξη (γεω)πολιτικής σοφίας από την πλευρά της κυβέρνησης στην Ταϊπέι και ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με αυτό που η ίδια η Κίνα προσφέρει εδώ και χρόνια. Είναι απολύτως προς το συμφέρον του Πεκίνου να επιλύσει το ζήτημα της Ταϊβάν ειρηνικά. Η αποκατάσταση της κυριαρχίας της Κίνας στην περιοχή είναι το πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης στο Πεκίνο, αλλά και να το κάνει με τον πιο ανώδυνο δυνατό τρόπο. Ο ασιατικός γίγαντας βλέπει τον λαό της Ταϊβάν ως δικούς του πολίτες και δε θέλει ένοπλη αντιπαράθεση. Ωστόσο, η εμπόλεμη δύναμη στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού έχει άλλα σχέδια.

Σπρώχνοντας την Ταϊπέι σε ένοπλη σύγκρουση με το Πεκίνο, οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Κίνα και να περιορίσουν την ασυναγώνιστη ανάπτυξή της. Η προαναφερθείσα αμφιλεγόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, τον Αύγουστο προκάλεσε την αντίδραση της Κίνας, η οποία αντέδρασε ξεκινώντας ναυτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν. Η δυτική κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας κατηγόρησε την Κίνα για «επιθετική συμπεριφορά» και προσπάθησε να περιγράψει την αφήγηση υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο διενεργούσε ναυτικό αποκλεισμό της εξεγερμένης επαρχίας του. Ωστόσο, φαίνεται πως αυτή η επίδειξη δύναμης απέδωσε τελικά καρπούς, καθώς η κυβέρνηση στην Ταϊπέι έδειξε τελικά προθυμία να συμμετάσχει σε «εποικοδομητικό διάλογο».

Η Πρόεδρος Τσάι είπε πως η Ταϊβάν είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί με την Κίνα για να «αποκαταστήσει την ειρήνη και την σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν», αλλά ότι «δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία και τη δημοκρατία του λαού της Ταϊβάν». Το δεύτερο μέρος της δήλωσης είναι σαφώς απαραίτητο για τη διατήρηση της επίσημης πολιτικής αφήγησης. Και όμως, το κάλεσμα για ειρήνη μπορεί να είναι ενδεικτικό μιας πιθανής ρεαλπολιτικής προσέγγισης που χρειάζεται απεγνωσμένα για να αποφευχθεί μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με μια υπερδύναμη όπως η Κίνα. Αν και η Τσάι μίλησε επίσης για «ενίσχυση του στρατιωτικού δυναμικού της Ταϊβάν», είναι ξεκάθαρο ότι αυτό σίγουρα δε θα άλλαζε την ισορροπία δυνάμεων στα στενά της Ταϊβάν.

Η στρατιωτική κυριαρχία της Κίνας στην περιοχή είναι ουσιαστικά αδιαμφισβήτητη. Με την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορία στον κόσμο και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά ναυτικά στον πλανήτη, οι πιθανότητες του Πεκίνου να πετύχει να υπερκεράσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ταϊβάν είναι σχεδόν εγγυημένες. Επιπλέον, η Κίνα χρησιμοποιεί μια πληθώρα βαλλιστικών, κρουζ και υπερηχητικών πυραύλων που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα στην Ταϊβάν από μακριά, ενώ καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος της αεροπορικής της δύναμης πριν καν προλάβει να απογειωθεί. Αυτό από μόνο του, σε συνδυασμό με έναν πραγματικό ναυτικό αποκλεισμό, θα μπορούσε επίσης να ρίξει την κυβέρνηση στην Ταϊπέι και να αναγκάσει την αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία προτιμότερη από την Κίνα.

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις και δορυφορικά κράτη δεν θα ήταν σε θέση να αντιδράσουν, εκτός και αν ήθελαν μια άμεση αντιπαράθεση με την πυρηνικά οπλισμένη Κίνα. Ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση στην Ταϊπέι αποφάσιζε να συνεχίσει τον αγώνα, το Πεκίνο θα μπορούσε να στείλει τα στρατεύματά του απευθείας στο νησί και να το πάρει με τη βία. Αν και τέτοιες αμφίβιες επιχειρήσεις είναι συνήθως οι πιο δύσκολες και επικίνδυνες που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένας στρατός, η Κίνα έχει σίγουρα την ικανότητα να την εκτελέσει.

Και όμως, αυτό ακριβώς προσπαθεί να αποφύγει το Πεκίνο, καθώς η καταστροφή που θα προκληθεί θα μπορούσε να προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα και να προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά. Υπό το φως των πρόσφατων δηλώσεων της προέδρου της Ταϊβάν, φαίνεται ότι η κυβέρνηση στην Ταϊπέι κατέληξε τελικά στο ίδιο συμπέρασμα και είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί. Ας ελπίσουμε πως θα παραμείνει έτσι, ώστε να αποφευχθεί μια άλλη τραγική σύγκρουση που ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail