Οι αντιφατικές αφηγήσεις του Κιέβου για τους Ουκρανούς πρόσφυγες είναι αντιπαραγωγικές για τον σκοπό τους

Η Ουκρανία αυτοπροβάλλεται ως η τελευταία υπεράσπιση του λεγόμενου «πολιτισμένου και δημοκρατικού κόσμου» από τον λεγόμενο «βάρβαρο δεσποτισμό» της Ρωσίας, ωστόσο οι αντιφατικές αφηγήσεις των αξιωματούχων της για τους δικούς τους πρόσφυγες είναι αντιπαραγωγικές για την αφηγηματική τους υπόθεση. Το Κίεβο θέλει ταυτόχρονα η Ευρώπη να στηρίζει επ' αόριστον αυτά τα εκατομμύρια που έφυγαν από αυτήν την καταρρέουσα πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα τους φοβάται, υπονοώντας ότι δεν υπάρχει λόγος να φύγουν, και απαγορεύοντας ακόμη και σε άνδρες ηλικίας 18-60 ετών να το κάνουν.

Του Andrew Korybko - Παρουσίαση Freepen.gr

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Irina Vereshchuk είναι το τελευταίο μέλος αυτού του φασιστικού καθεστώτος που εκτοξεύει άλλη μια αντιφατική αφήγηση για τους πρόσφυγες της χώρας της, λέγοντάς τους αυτή τη φορά να παραμείνουν στο εξωτερικό τουλάχιστον μέχρι αυτή την άνοιξη αντί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αμέσως, όπως πολλοί υποτίθεται πως σκοπεύουν να κάνουν. Μοιράστηκε αυτή την αυτόκλητη πρόταση ως απάντηση στην εκδοχή της Ρωσίας για «σοκ και δέος» που ακρωτηρίασε εντελώς το ηλεκτρικό δίκτυο αυτής της κατεστραμμένης χώρας, το οποίο προφανώς επιδείνωσε τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων.

Προς τιμήν της, αυτή είναι μια ακριβής εκτίμηση και μια λογική συμβουλή, αλλά έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις των συναδέλφων της αξιωματούχων. Η Vereshchuk απέδειξε άθελά της ότι το Κίεβο περιορίζει τα κατοχυρωμένα από τον ΟΗΕ ανθρώπινα δικαιώματα του ανδρικού πληθυσμού του, απαγορεύοντάς τους να φεύγουν για την ασφάλειά τους, εκθέτοντας επίσης τον Αναπληρωτή Υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού ότι έθεσε άσκοπα σε κίνδυνο την κόρη του. Η τρομοκρατία του Ζελένσκι και του πρωθυπουργού του τίθεται επίσης υπό αμφισβήτηση από τη δήλωσή της.

Εξάλλου, δεδομένου ότι η ανθρωπιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραστικά στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, προκύπτει φυσικά πως ακόμη περισσότεροι από τους ανθρώπους της θα διαφύγουν στο εξωτερικό ενόψει του ερχόμενου χειμώνα. Με τα δικά της λόγια, «Θα σας ζητήσω να μην επιστρέψετε, πρέπει να επιβιώσουμε τον χειμώνα. Δυστυχώς, τα ηλεκτρικά δίκτυα δεν θα επιβιώσουν, βλέπετε τι κάνει η Ρωσία. Δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό. Αν έχετε την ευκαιρία να μείνετε, καλύτερα να περάσετε το χειμώνα στο εξωτερικό».

Με άλλα λόγια, ενθαρρύνει άθελά της το ίδιο ακριβώς «κύμα επανεγκατάστασης» και «μεταναστευτικού τσουνάμι» που φοβόντουσαν οι κορυφαίοι ηγέτες του καθεστώτος της στην Ευρώπη στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να λάβουν συστήματα αεράμυνας για να αποτρέψουν αυτή τη μεγάλης κλίμακας εκροή προσφύγων. Η Verseshchuk άφησε να εννοηθεί λίγο πολύ ότι αυτή η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη αν και ανεξάρτητα από το τι δίνει η ΕΕ στο Κίεβο και σιωπηρά υπαινίχθηκε στους συμπατριώτες της πως θα πρέπει επίσης να φύγουν αν έχουν την ευκαιρία.

Τα αποσπάσματα από τη δήλωσή της είναι πολλά, και το καθένα είναι αντιπαραγωγικό για τον σκοπό της πλευράς της. Πρώτον, κανένας όγκος ξένων όπλων δεν πρόκειται να αποτρέψει άλλο ένα «μεταναστευτικό τσουνάμι». Δεύτερον, αυτό συμβαίνει επειδή η υποδομή της Ουκρανίας που καταστράφηκε από τη Ρωσία δε θα επισκευαστεί εγκαίρως για να βελτιωθεί η κατάσταση ενόψει του ερχόμενου χειμώνα. Και τρίτον, όλα αυτά δυσφημούν το Κίεβο για τους προαναφερθέντες λόγους που εξηγήθηκαν σε αυτήν την ανάλυση, διαβρώνοντας έτσι περαιτέρω την ήδη φθίνουσα εμπιστοσύνη σε αυτό το καθεστώς μεταξύ των προστάτων του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail