Πώς θα διαχειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας το ενδεχόμενο ήττας

Με τα εσωκομματικά του −μερικώς− τακτοποιημένα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε προεκλογικό μαραθώνιο για να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και να επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο του: Να κόψει πρώτος το εκλογικό νήμα στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Από: capital.gr / Της Νίκης Ζορμπά

Εσωτερικό


Τι σημαίνει "μερικώς" διευθετημένα τα ενδοοικογενειακά του ΣΥΡΙΖΑ; Πως έως τις εκλογές υπάρχει εκεχειρία ανάμεσα σε ηγεσία και "Ομπρέλα" ακόμα και για ζητήματα στα οποία συμφωνούν ησύχως ότι διαφωνούν. Δεν είναι ούτε λίγα, ούτε ήσσονος σημασίας: Τα Εθνικά, φέρ’ ειπείν, χωρίζουν πλειοψηφία και μειοψηφία, με τη δεύτερη, διά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, να τοποθετεί το ζήτημα κατά την παρέμβασή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, υπό τον γενικό τίτλο: Να μην ανταγωνιζόμαστε σε πατριωτικές κορόνες την κυβερνητική παράταξη, να μην παίζουμε μπάλα στο γήπεδο το δικό τους, δεν θα μας πιστέψει κανείς και δεν θα την κερδίσουμε.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών ενέταξε την παρέμβαση σε ένα συνολικό αφήγημα περί εικόνας "αξιοπιστίας" του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας σε συνομιλητές του πως αυτό το οποίο θεωρεί "κλειδί" για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ακολουθεί στρατηγική "ειλικρίνειας".

Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι της "Ομπρέλας", απαντώντας τους: Είμαστε κόμμα που θα γίνει κυβέρνηση, δεν είμαστε κόμμα που θα είναι μονίμως αντιπολίτευση και θα έχουμε απλώς "ωραίες απόψεις".

Κοινώς, ξεχάστε τις μάχες περί ιδεολογικής καθαρότητας, τίμιων πλην πτωχών (σε αποδοχή και ψήφους) απόψεων. Έχουμε κυβερνήσει και θα ξανακυβερνήσουμε.

Έλαβε το μήνυμα η εσωκομματική αντιπολίτευση; Απολύτως. Η μάχη των 12 ναυτικών μιλίων χάθηκε για τη μειοψηφία και "πέρασε" του Αλέξη Τσίπρα η γραμμή. Ως συνήθως, ιδίως μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες της 15ης Μαΐου, εκεί από όπου οι κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν τον Αλ. Τσίπρα απόλυτο κυρίαρχο.

Αμφισβήτηση

Λόγω και των εκλογών –κανείς από την εσωκομματική αντιπολίτευση δεν θέλει να χρεωθεί υπονόμευση–, γίνεται η κομματική ανάγκη φιλότιμο και δεν τροφοδοτείται διχόνοια του κόμματος στον δημόσιο διάλογο. Τούτο, πάντως, καθόλου δεν εμποδίζει σενάρια να διακινούνται από διαφόρους κομματικούς "παράγοντες" πως την επομένη της κάλπης, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει τελικώς το στοίχημα της ανατροπής των δημοσκοπικών δεικτών , ο Αλ. Τσίπρας θα δεχθεί αμφισβήτηση.

Σενάρια που είχαν φουντώσει κατά το επεισοδιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη υποχώρησαν μετά την εκλογή του προέδρου από τη βάση του κόμματος και "πηγαινοέρχονται" στο παρασκήνιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα – όσο πλησιάζουν εγγύτερα και οι εθνικές εκλογές.

Κάποιοι μάλιστα, μιλούν και με όρους "ποσοστών": Ανεκτή η ήττα μόνο έως τρεις μονάδες.

Ο κ. Τσίπρας έχει δεχθεί επανειλημμένως σχετική ερώτηση: Τι θα κάνει σε περίπτωση ήττας; Ουδέποτε, έως... προχθές, απάντησε επί της ουσίας. Επέλεξε τη συνέντευξη στον Σκάι για να τοποθετηθεί και να στείλει μήνυμα με προφανείς εσωκομματικούς αποδέκτες.

"Στην πολιτική όλοι κρινόμαστε. Εγώ εξελέγην πολύ σύντομα από τη βάση του κόμματος, έχω ούτως ή άλλως μια εντολή μιας τριετούς θητείας, αλλά θα είναι τα μέλη του κόμματος και στις συλλογικές μας διαδικασίες αυτοί που θα αποφασίσουν", είναι η ακριβής διατύπωση της απάντησής του.

Όπερ μεθερμηνευόμενο: Έχω πρόσφατα εκλεγεί από τα μέλη του κόμματος με συντριπτική πλειοψηφία, σε όποιον σκέφτεται να "κινηθεί" σε κατεύθυνση αμφισβήτησης διαμηνύω ότι μπορούμε να πάμε σε... έναν ακόμα εσωκομματικό γύρο.

Η Κουμουνδούρου, βέβαια, δεν σπουδαιολογεί την απάντηση του κ. Τσίπρα, ούτε αποδέχεται τα περί σεναρίων Τσίπρα για κάθε εκλογικό αποτέλεσμα: Εργαζόμαστε μόνο για το σενάριο στο οποίο πιστεύουμε, της εκλογικής νίκης.

Κυβερνησιμότητα

Και επ’ αυτού του σεναρίου, ασφαλώς, υπάρχουν επεξεργασίες στην ηγεσία του κόμματος. Τις αποκάλυψε τεχνηέντως ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας τις εργασίες της συνεδρίασης.

Διά της ατόπου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε με ποιους... δεν θα κυβερνήσει. Η επιλογή του να απευθυνθεί προσωπικά στον Θοδωρή Δρίτσα (εκ της "Ομπρέλας") για να απαντήσει στην κριτική της Τάσης απέναντι στο "ναι" του ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν εξόχως αποκαλυπτική των προθέσεών του.

Καταρχάς, δεδομένου ότι ο κ. Δρίτσας δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος, το να τον ρωτά ρητορικά ο Αλ. Τσίπρας εάν στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησής του θα έθετε θέμα για βέτο στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, είναι εμφανές ότι είχε στόχευση τους υπόλοιπους που συμμερίζονται τις απόψεις της μειοψηφίας.

Συνεπώς, είναι ευκρινές και αυτό το μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματός του – και όχι μόνο: Θέση στην κυβέρνηση θα έχουν όσοι συμμερίζονται, ή πάντως μπορούν να υπηρετήσουν, το σχέδιο ενός κεντρώου-κεντροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς παλινωδίες, μπρος-πίσω και διλήμματα περί "αριστερής καθαρότητας".

Η πολιτική επιλογή του, άλλωστε, είναι να συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ – και όχι με το κόμμα Βαρουφάκη (εάν τελικώς μπει στη Βουλή). Προκύπτει ως συμπέρασμα ξανά από την απόφασή του, ενώ ερωτήθηκε εάν θα επιδιώξει προεκλογικά συνάντηση με τους κ.κ. Ανδρουλάκη - Βαρουφάκη, εκείνος να κατονομάσει στην απάντησή του μόνον τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail