Τι αλλάζει στη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης - Η απόφαση

Αυξημένο επίδομα θέρμανσης θα λάβουν 1,3 εκατ. νοικοκυριά τα οποία δυο τέλος του μήνα θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου το ποσό να πιστωθεί στους λογαριασμούς.

Από: capital.gr / Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ταυτόχρονα όλοι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης θα προμηθευτούν το πετρέλαιο φθηνότερα κατά 25 λεπτά το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση που θα περιγράφει τα νέα εισοδηματικά όρια αλλά και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myθέρμανση.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση αμέσως με την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης θα λάβουν το ποσό που τους αναλογεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το κονδύλι που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για την περίοδο 2022-2023 ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ εάν αυτό απαιτηθεί θα αυξηθεί προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των νοικοκυριών που χρειάζονται στήριξη Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου:

-Από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο μετά την κρατική επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023, κάτι που θα προβλεφθεί και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

- Θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με το περυσινό έτος. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.

-Αντίθετα οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα, αυτό θα είναι διπλό. Συγκεκριμένα τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο δηλαδή θα φύγουν από το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο  θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.

Η νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα ορίζει και τα εισοδηματικά όρια. Ειδικότερα:

-Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για  κάθε προστατευόμενο παιδί. Αντίθετα σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail