Αυτό είναι το κόλπο για να μην πληρώνουν διόδια στην Εθνική και Αττική Οδό

Πληθαίνουν τα περιστατικά άρνησης καταβολής τέλους διοδίων, με τους «τζαμπατζήδες» να επινοούν ολοένα και περισσότερους τρόπους προκειμένου να περνούν από τις μπάρες… αέρα.

Από: carandmotor.gr

Δεν έχει τέλος η παραβατικότητα στα διόδια, με πολλούς οδηγούς να συνεχίζουν τα περνούν… αέρα, αρνούμενοι να καταβάλουν το προβλεπόμενο αντίτιμο.

Πρόσφατα είχαμε καταδείξει το «κόλπο» πολλών οδηγών οι οποίοι «κολλάνε» πίσω από ένα προπορευόμενο όχημα. Όταν ο οδηγός του τελευταίου καταβάλει το αντίτιμο στον εκάστοτε υπάλληλο του σταθμού και περάσει από τη σηκωμένη μπάρα, τότε οι παραβάτες επιταχύνουν και διέρχονται από τα διόδια σαν σίφουνες.

Το όλο εγχείρημα είναι ιδιαίτερα εύκολο για τους μοτοσικλετιστές, οι οποίοι περιμένουν με υπομονή εκ των δεξιών των ΙΧ και μόλις οι μπάρες ανοίξουν γίνονται καπνός.

Στην προσπάθειά τους, μάλιστα, να «καμουφλάρουν» τα ίχνη τους από τις κάμερες που καραδοκούν, οι αναβάτες χρησιμοποιούν αναδιπλούμενες βάσεις πινακίδων οι οποίες «κρύβονται» εύκολα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι πινακίδες κυκλοφορίας τοποθετούνται κάτω από το πίσω φτερό και κατά συνέπεια δεν είναι εύκολα ορατές.

Το νέο κόλπο

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, οι «αρνητές» διοδίων φαίνεται πως έχουν επινοήσει ένα ακόμα κόλπο προκειμένου να περνούν… δωρεάν από τους σταθμούς διοδίων.

Ειδικότερα, φαίνεται πως προτιμούν ολοένα και περισσότερο τις ειδικές ηλεκτρονικές λωρίδες που διαθέτουν όλοι οι σταθμοί διοδίων της Ελλάδας, με τις μπάρες να ανοίγουν αυτόματα μέσω της ανίχνευσης του ηλεκτρονικού πομποδέκτη.

Οι «τζαμπατζήδες» οδηγοί, αφού εντοπίσουν ποιο όχημα κατευθύνεται προς τις ηλεκτρονικές λωρίδες, το ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής μέχρι αυτό να φτάσει στις αυτόματες μπάρες. Όταν οι τελευταίες ανοίξουν βυθίζουν το πόδι τους στο γκάζι, εκμεταλλευόμενοι το (επαρκές για αυτούς) χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το άνοιγμα και το κλείσιμο της μπάρας, γλιτώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το παράβολο. 

Κατά κοινή ομολογία, η συγκεκριμένη πρακτική ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου, όπως αποδεικνύεται και από μια σειρά περιστατικών όπου «αρνητές διοδίων» συγκρούστηκαν με προπορευόμενο όχημα, με αποτέλεσμα να προκληθεί τραυματισμός.

Το εν λόγω φαινόμενο παρατηρείται έντονα στους περισσότερους αυτοκινητοδρόμους της χώρας και πολύ περισσότερο στην Αττική Οδό, ειδικά μετά την επιστροφή των εκδρομέων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο κόλπο για… δωρεάν διέλευση των οχημάτων από τις μπάρες των διοδίων δεν μένει ατιμώρητο, με τις κάμερες των παραχωρησιούχων να δουλεύουν στα «κόκκινα», φωτογραφίζοντας όσους δεν πληρώνουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail