Το Μαξίμου ξορκίζει τη χαλαρή ψήφο

– Η πρώτη κάλπη είναι και τελική, το μήνυμα του πρωθυπουργού

Ως… μάχη χωρίς αύριο θα αντιμετωπίσουν στη Νέα Δημοκρατία τις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική, καθώς θεωρούν ότι το αποτέλεσμά τους θα επιδράσει αποφασιστικά στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά είναι πιθανό ακόμη και να καθορίσει την πορεία της χώρας.

Από: Το Παρόν

«Η πρώτη κάλπη θα είναι και η τελική», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυρ. Μητσοτάκη, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Θέλησε με αυτόν τον τρόπο να επισημάνει ότι μπορεί –λόγω απλής αναλογικής– οι πρώτες εκλογές να μην δώσουν αυτοδυναμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η παράταξη και τα στελέχη θα περιέλθουν σε κατάσταση εφησυχασμού.

Αντίθετα πρέπει να ετοιμάζονται να δώσουν μια πολύ σκληρή μάχη για να μπουν τα θεμέλια, ώστε στις επαναληπτικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία να υπερβεί τον πήχη της αυτοδυναμίας. Τους προέτρεψε δε να μεταφέρουν στους πολίτες των εκλογικών περιφερειών τους το μήνυμα για την κρισιμότητα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.

Δύο είναι κατά βάση οι φόβοι του Μεγάρου Μαξίμου:
Πρώτον, εξαιτίας του ότι οι πρώτες εκλογές δεν θα εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία, να επικρατήσει η λογική της χαλαρής ψήφου. Με συνέπεια ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων να μην προσέλθει στις κάλπες ή να επιλέξει κάποιο από τα λεγόμενα μικρά κόμματα.

Δεύτερον, μια άλλη μερίδα πολιτών να ενεργήσει με τη λογική της τιμωρητικής ψήφου. Δηλαδή, προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση, στις πρώτες εκλογές να ψηφίσει κάποιο μικρό κόμμα αντί για τη Νέα Δημοκρατία. Και στις επαναληπτικές εκλογές να… επιστρέψουν στη βάση τους.

Οι πρώτες εκλογές δεν θα βγάλουν κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να… ξορκίσουν και τους δύο αυτούς φόβους. Για έναν απλό λόγο: Στις πρώτες εκλογές η Νέα Δημοκρατία πρέπει να επιτύχει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, που θα αποτελέσει τη βάση ώστε στις δεύτερες εκλογές θα καταφέρει να πιάσει το όριο για την αυτοδυναμία. Σε αντίθετη περίπτωση, αν στην πρώτη κάλπη η Νέα Δημοκρατία μείνει χαμηλά, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ στη δεύτερη.

Ίσως και να μην είναι εφικτή πλέον η αυτοδυναμία. Ενώ την ίδια στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ και του ΜέΡΑ25.


Κάλπες την άνοιξη – Πιθανότερη ημερομηνία η 2α Απριλίου

Κερδίζει πόντους το σενάριο που θέλει τον Κυρ. Μητσοτάκη να στήνει κάλπες την προσεχή άνοιξη και όχι στις αρχές το καλοκαιριού, όπως ήταν η εναλλακτική εκδοχή. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει εμμέσως από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού αλλά και από πληροφορίες προερχόμενες από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι υπουργοί για την ολοκλήρωση των έργων που έχουν επείγοντα χαρακτήρα έχουν χρονικό ορίζοντα τις αρχές της άνοιξης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αλλά και τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, η πλέον πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών φαίνεται να είναι η Κυριακή 2 Απριλίου. Με την προοπτική οι επαναληπτικές, αν κι εφόσον δεν αποφευχθούν, να διεξαχθούν στις 30 του ίδιου μήνα. Η μόνη προβληματική παράμετρος στο σενάριο αυτό είναι ότι μεταξύ των δύο αναμετρήσεων μεσολαβεί η περίοδος των εορτών του Πάσχα. Ως εκ τούτου, η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων πρέπει να γίνει χωρίς κραυγές και αψιμαχίες… επιπέδου πεζοδρομίου! Το ενδεχόμενο οι πρώτες εκλογές να διεξαχθούν μέσα στον Μάρτιο παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες.

Η 26η Μαρτίου αποκλείεται εξ ορισμού, καθώς στις 25 είναι η εθνική επέτειος, και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι καιρικές συνθήκες τη συγκεκριμένη περίοδο. Δυσχέρειες υπάρχουν ως προς την υλοποίηση του εναλλακτικού σεναρίου, που προβλέπει εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού. Και αυτό διότι, καθώς θα έχουμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε στα μέσα Ιουλίου για να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση. Κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για αύξηση του ποσοστού της αποχής, καθώς ένας αριθμός πολιτών θα έχει φύγει για τις καλοκαιρινές διακοπές του.

Από τα μέσα Μαΐου και μέχρι τα μέσα Ιουνίου το διάστημα είναι απαγορευτικό, καθώς στα σχολεία της χώρας θα έχουμε αρχικά απολυτήριες εξετάσεις και στη συνέχεια Πανελλαδικές. Που σημαίνει ότι στο διάστημα αυτό κάλπες δεν μπορούν να στηθούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail