Τα τρία πιο επικίνδυνα ρωσικά assets που έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία: Όλα μπορούν να φέρουν υπερηχητικούς πυραύλους

Τον Ιανουάριο του 2022 ο ρωσικός στρατός άρχισε να πραγματοποιεί άνευ προηγουμένου αναπτύξεις οπλικών συστημάτων υψηλής απόδοσης σε στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της γειτονικής Λευκορωσίας. Αυτές οι αναπτύξεις έγιναν εν μέσω στενότερης ολοκλήρωσης των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, με το Μινσκ να επιδιώκει στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα υπό την «Ενωση Κρατών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας» ιδιαίτερα από τα τέλη του 2020 αφού οι δυτικές δυνάμεις κατηγορήθηκαν ευρέως ότι υποστήριξαν ταραχές στη χώρα και επέβαλαν σκληρές οικονομικές κυρώσεις. Την εποχή που έγιναν οι αναπτύξεις, οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ αυξάνονταν επίσης γρήγορα, με το Δυτικό Μπλοκ να αυξάνει γρήγορα τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία καθώς αναμενόταν μια πιθανή κλιμάκωση των εχθροπραξιών Ρωσίας-Ουκρανίας. 

militarywatchmagazine.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ξέσπασμα ενός πλήρους κλίμακας πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το Φεβρουάριο επιτάχυνε στη συνέχεια το ρυθμό στρατιωτικής ολοκλήρωσης μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, ενώ οδήγησε τη Ρωσία να προμηθεύσει πιο προηγμένα όπλα στη γείτονά της, από νέα πακέτα αναβάθμισης για τα τανκ της σοβιετικής εποχής έως μεταφορές τεχνολογίας για βαλλιστικούς πυραύλους, ακόμη και τροποποιήσεις για τα αεροσκάφη της για να τους επιτρέψει να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικών. 

Η σημασία της Λευκορωσίας για την ανάπτυξη ρωσικών πόρων ήταν διπλή. Η επικράτεια παρέχει μια βόρεια πλευρά για την αντιμετώπιση της Ουκρανίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστα, καθώς ρωσικές αεράμυνες S-400 και μαχητικά Su-35 στην επικράτεια έχουν χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις εναντίον στόχων εντός της Ουκρανίας. Αυτό περιλάμβανε κυρίως την κατάρριψη αεροσκάφους με τη μεγαλύτερη εμβέλεια στον κόσμο εκείνη την εποχή - την κατάρριψη ενός Su-27 πάνω από το Κίεβο από μια συστοιχία S-400 150 χιλιόμετρα μακριά στη Λευκορωσία. Δεύτερον, οι εγκαταστάσεις στη Λευκορωσία παρέχουν στη Ρωσία μια πιο υπερασπιστική θέση έναντι του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που η δυτική συμμαχία επιδιώξει να ξεκινήσει στρατιωτική δράση εναντίον της - μια πιθανότητα που έχει προβληθεί πολλές φορές από το ξέσπασμα των ρωσο-ουκρανικών εχθροπραξιών το Φεβρουάριο. 

Τα οπλικά συστήματα που αναπτύσσονται στη Λευκορωσία είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικά με τα πλεονεκτήματα του Λευκορωσικού Στρατού και αντισταθμίζουν τις ελλείψεις που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα του περιορισμένου αμυντικού προϋπολογισμού του. Μια ματιά στα τρία πιο αξιοσημείωτα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί, όλα με σημαντικές στρατηγικές επιπτώσεις και όλα επωφελούνται έντονα από τις ρωσικές δυνάμεις στις πυραυλικές τεχνολογίες, δίνεται παρακάτω.

Su-35S Air Superiority Fighters

Η ανάπτυξη του Su-35 στη Λευκορωσία την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου ακολούθησε τις παραδόσεις του φθηνότερου και λιγότερο εξειδικευμένου αντίστοιχου αεροσκάφους, του Su-30SM , στη Λευκορωσική Πολεμική Αεροπορία. Οι μονάδες Su-35 αναπτύχθηκαν στη χώρα από βάσεις στη ρωσική Άπω Ανατολή και έφτασαν για πρώτη φορά στο Αεροδρόμιο Baranovichi της 61ης Αεροπορικής Βάσης Μάχης στις 26 Ιανουαρίου. Η εγκατάσταση κυρίως φιλοξενούσε προηγουμένως μαχητικά Su-27 της Λευκορωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, έναν προκάτοχο του Su-35 που κληρονόμησαν από τη Σοβιετική Πολεμική Αεροπορία, πριν αποσυρθούν λόγω του υψηλού λειτουργικού τους κόστους. Εκτός από μια μισή μοίρα μαχητικών Su-57 επόμενης γενιάς, τα οποία επίσης έπαιξαν έναν διόλου ευκαταφρόνητο ρόλο στην επιχείρηση στην Ουκρανία, αν και από βάσεις στην ίδια τη Ρωσία, το Su-35 είναι το πιο ικανό μαχητικό στο ρωσικό απόθεμα όσον αφορά τις επιδόσεις στον αέρα. Το αεροσκάφος μπορεί να δεσμεύσει στόχους βαθιά σε γειτονικές χώρες χωρίς να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας λόγω της ισχύος των αισθητήρων τους και της ακραίας εμβέλειας των πυραύλων R-37M - οι οποίοι έχουν χαμηλή υπερηχητική ταχύτητα 6 Mach και εμβέλεια 400 χλμ.


Το Su-35 τέθηκε σε λειτουργία το 2014 και σχεδιάστηκε ειδικά για να μπορεί να αντιμετωπίσει μαχητικά stealth πέμπτης γενιάς, όπως τα F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ενώ ανέπτυξε αισθητήρες, όπως το  ραντάρ Irbis-E , δύο  ραντάρ AESA ζώνης L και το OLS -35 σύστημα αναζήτησης και παρακολούθησης υπέρυθρων για καλύτερη παρακολούθηση και εμπλοκή τους. Αν και ένα μόνο Su-35 επιβεβαιώθηκε πως καταρρίφθηκε πάνω από την Ουκρανία, οι μονάδες του αεροσκάφους έχουν αποκτήσει ίσως περισσότερη εμπειρία έναντι των μαχητικών τέταρτης γενιάς από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία μαχητικών στον κόσμο και τους αποδίδεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός καταρρίψεων κατά της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Su -27, MiG-29 και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Η αναδιάταξη αυτών των πόρων από την Άπω Ανατολή εκτιμήθηκε ότι διευκολύνθηκε εν μέρει από τις αυξανόμενες δυνατότητες των φιλικών κινεζικών και βορειοκορεατικών δυνάμεων στην περιοχή, οι οποίες διασφάλισαν ότι η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή δεν θα είναι πολύ ευνοϊκή για τους αντιπάλους των Ρώσων ακόμη κι αν αφαιρεθούν ορισμένα από τα κορυφαία μαχητικά της χώρας.

Συστήματα αεράμυνας S-400

Τα συστήματα S-400 στη Λευκορωσία, που αναδιατάχθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου μαζί με τα Su-35, έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην αντιστάθμιση της σχετικής αδυναμίας της αεροπορικής δύναμης της χώρας, ενώ συμπλήρωσαν τις εξαγορές S-400 που έγιναν από τον ίδιο τον Λευκορωσικό Στρατό. Τα συστήματα μετακινήθηκαν επίσης από τη ρωσική Άπω Ανατολή και αναμενόταν να δώσουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν περαιτέρω οι μονάδες της Λευκορωσίας με τις επιχειρήσεις μαζί τους. Η εμβέλεια εμπλοκής 400 χιλιομέτρων και η εμβέλεια ανίχνευσης 600 χιλιομέτρων του συστήματος κατά μεγάλων αεροσκαφών κάνει τις αναπτύξεις πιο κοντά στα σύνορα με το ΝΑΤΟ δυνητικά πολύτιμες, επιτρέποντας στις ρωσικές δυνάμεις να χτυπήσουν στόχους βαθύτερα στο έδαφος της συμμαχίας καθώς και σε αεροσκάφη στη Δυτική Ουκρανία. 

Το S-400 θεωρείται ολοένα και περισσότερο η ραχοκοκαλιά της ρωσικής αεροπορικής άμυνας, καθώς το χαμηλό επιχειρησιακό του κόστος του επιτρέπει να τοποθετηθεί σε πολύ μεγάλους αριθμούς για να αντισταθμίσει το σχετικά μικρό μέγεθος του ρωσικού στόλου μαχητικών ως αναμφισβήτητα πιο αποδοτικό πλεονέκτημα για πολλούς αμυντικούς ρόλους. Αν και το σύστημα έχει αντικατασταθεί σε πολλούς τομείς απόδοσης από τα νεότερα συστήματα S-500 και S-300V4, το S-400 τοποθετείται σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς, μπορεί να εμπλέξει πολλούς περισσότερους στόχους ταυτόχρονα και είναι καλύτερα βελτιστοποιημένο για την αντιμετώπιση στόχων μεγέθους μαχητικού με δυνατότητες stealth. Οι πύραυλοι με το μεγαλύτερο βεληνεκές του συστήματος μπορούν να εμπλακούν σε στόχους με ταχύτητες 14 Mach και είναι ικανοί να αναχαιτίσουν πιο αργούς υπερηχητικούς πυραύλους.  

MiG-31K Strike Fighters

Το τελευταίο από τα τρία μέσα που θα αναπτυχθούν στη Λευκορωσία, το μαχητικό κρούσης MiG-31K έφτασε για πρώτη φορά στη χώρα κάποια στιγμή στα μέσα Οκτωβρίου. Η κλάση μαχητικών εντάχθηκε για πρώτη φορά στη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία στα τέλη του 2017 και αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό είδος αεροσκάφους χωρίς αντίστοιχο άλλο στον κόσμο. Όπου το S-400 αντιπροσωπεύει ένα πρωτίστως αμυντικό πλεονέκτημα και το Su-35 είναι ικανό τόσο για επιθετικούς όσο και για αμυντικούς ρόλους, το MiG-31K είναι ένα άκρως επιθετικό μέσο με το καθένα να φέρει έναν μόνο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Kh-47M2. Αν και το MiG-31 αναπτύχθηκε αρχικά ως αναχαιτιστής μεγάλης εμβέλειας, και παραμένει το βαρύτερο και ταχύτερο τακτικό μαχητικό αεροσκάφος σε υπηρεσία παγκοσμίως, η παραλλαγή MiG-31K αξιοποιεί το μεγάλο αεροσκάφος και την εξαιρετική απόδοση πτήσης για να παρέχει ένα όχημα παράδοσης για υπερηχητικούς πυραύλους. Οι πύραυλοι Kh-47M2 εκτιμώνται για τις ταχύτητες 10 Mach και την εξαιρετική ευελιξία τους, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστούν και καθιστά στόχους σε όλη την Ευρώπη εξαιρετικά ευάλωτους. 

Οι δυνατότητες του πυραύλου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία όπου χρησιμοποιήθηκαν για περιορισμένα πλήγματα. Τα MiG-31K έχουν αναπτυχθεί με συνέπεια σε περιοχές υψηλής έντασης, συμπεριλαμβανομένου του 2022 στο Καλίνινγκραντ και στην αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία, όσο και προηγουμένως στη ρωσική Αρκτική μαζί με παραλλαγές αναχαίτισης του MiG-31. Οι αυξανόμενες εντάσεις με το Δυτικό Μπλοκ αναμένεται να οδηγήσουν τη Ρωσία να επεκτείνει το μέγεθος του στόλου γρηγορότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ δυνητικά θα αυξήσει την παραγωγή του Kh-47M2 λόγω της ισχύος του και της ευρέως αντιληπτής οικονομικής αποδοτικότητας. Ένας ενισχυμένος διάδοχος του MiG-31K, το MiG-31I, επιβεβαιώθηκε επίσης ότι τέθηκε σε υπηρεσία τον Αύγουστο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail