Κίνδυνος πλειστηριασμού για 700.000 ακίνητα - Τα «βαραίνουν» 100 δισ. «κόκκινων» δανείων

Στο ηλεκτρονικό «σφυρί» κινδυνεύουν να βγουν 700 χιλιάδες ακίνητα καθώς αποτελούν εξασφαλίσεις για κόκκινα δάνεια ύψους 100 δις ευρώ η διαχείριση των οποίων έχει περάσει από τις τράπεζες στους servicers.

Από: topontiki.gr / Γράφει ο Γιώργος Καλούμενος

Βέβαια σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς δεν θα καταλήξουν όλα να πωληθούν σε πλειστηριασμό, καθώς σε κάποια θα γίνουν ρυθμίσεις και θα παραμείνουν στους ιδιοκτήτες τους ή θα αλλάξουν χέρια με άλλο τρόπο.

Όμως ένα πολύ σημαντικό ποσοστό περίπου 20 – 25% δηλαδή ένα στα τέσσερα ή πέντε θα εκπλειστηριαστούν.

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε στο πλαίσιο του συνεδρίου Prodexpo η επικεφαλής του τομέα Real Estate Services της doValue στην Ελλάδα, κυρία Λίλα Πατεράκη

Ειδικότερα, όπως η ίδια τόνισε από υπογράμμισε από ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο 250.000 ακινήτων θα βγουν στο «σφυρί»  περίπου 62.000 . «Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αναδιάρθρωση του δανείου, αλλά ένα ποσοστό 20% με 25% θα βγουν σταδιακά προς πώληση τα επόμενα πέντε χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό  θα έχουν τιμή εκκίνησης χαμηλότερη της αγοράς, γεγονός που αναμένεται να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Ρυθμίσεις 7,3 δις από τους servicers

Επιπλέον σύμφωνα με τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων από τις αρχές του 2020 έως σήμερα φαίνεται να έχουν προχωρήσει ρυθμίσεις, συνολικού ύψους άνω των 7,3 δισ. ευρώ, σε χαρτοφυλάκια που έχουν τιτλοποιηθεί ή μεταβιβαστεί.

Πρόκειται σύμφωνα με τις ίδιες τις εταιρείες για βιώσιμες ρυθμίσεις που σε αρκετές περιπτώσεις περιλαμβάνουν και «κούρεμα» στο χρέος.

Στα 25.000 τα ακίνητα εντός τραπεζικού συστήματος

Στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου , η κα Έλλη Κακούλλου, Head of Group Real Estate, Ass. General Manager, NBG  ανέφερε «αυτός ο κύκλος των τραπεζών έχει σχεδόν κλείσει και η έμφαση δίνεται πλέον στις χρηματοδοτήσεις, καθώς πλέον το ποσό των κόκκινων δανείων τον Ιούνιο έφθασε στα 18 δισεκ. ευρώ, ενώ και ο αριθμός των ακινήτων έχει σταθεροποιηθεί στα 25.000 εντός συστήματος.

Η ίδια αναφέρθηκε στη δημιουργία εταιρειών με μοναδικό σκοπό τη διαχείριση ακινήτων, καθώς όπως είπε, οι τράπεζες προσπαθούν να βγάλουν τις δραστηριότητες αυτές εκτός του κορμού τους και να υπάρχει ενασχόληση από πολύ εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ ανέλυσε το πώς το τραπεζικό σύστημα ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις.

Παράλληλα, η κα Κακούλλου έκανε λόγο για σημαντικές ευκαιρίες για housing, για κάλυψη των αναγκών των digital nomads, students housing, καθώς όπως είπε, αυτά τα κτίρια είναι σε πολύ μέτρια έως κακή κατάσταση, ενώ χαρακτήρισε ως πρόκληση για την τράπεζα τα μεγάλα ακίνητα, γι΄ αυτό, όπως είπε, απαιτειται η συνεργασία με κάποιον εξειδικευμένο developer.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail