Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μας λένε ακριβώς πού πηγαίνει η οικονομία το 2023

Εάν δε σας άρεσαν οι οικονομικές συνθήκες το 2022, τότε σίγουρα δεν πρόκειται να μείνετε ευχαριστημένοι από αυτό που έρχεται το 2023. Φέτος έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τον αχαλίνωτο πληθωρισμό, την πολύ υποτονική οικονομική δραστηριότητα και την αρχή μιας τρομακτικής κατάρρευσης των κατοικιών, και αυτό δεν ήταν διασκεδαστικό. Φαίνεται όμως πως η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερη. Οι περισσότερες από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν αναφέρει θλιβερούς αριθμούς για το τρίτο τρίμηνο, και αυτό είναι ένα πολύ κακό σημάδι. Ακόμη και όταν σχεδόν όλοι οι άλλοι τσακώνονταν, μπορούσαμε πάντα να βασιζόμαστε στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για να παράγουν αυξανόμενους αριθμούς. Αλλά τώρα αυτό έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, και ως αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών τους χτυπιούνται απόλυτα.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Απλά κοιτάξτε τι συμβαίνει στο Facebook. Τα συνολικά έσοδα στην πραγματικότητα μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και οι άλλοι αριθμοί που μόλις κυκλοφόρησαν ανησύχησαν βαθιά τους επενδυτές στη Wall Street:

Ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4% το τρίτο τρίμηνο, τα έξοδα και τα έξοδα της Meta αυξήθηκαν κατά 19% σε ετήσια βάση στα 22,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν κατά 46% από το προηγούμενο έτος στα 5,66 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το λειτουργικό περιθώριο της Meta, ή τα κέρδη που απομένουν μετά τον υπολογισμό του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, μειώθηκαν στο 20% από 36% ένα χρόνο νωρίτερα. Τα συνολικά καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 52% στα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο.


Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί.

Ίσως το Facebook δεν θα έπρεπε να έχει περάσει τα τελευταία χρόνια αποξενώνοντας ένα πολύ μεγάλο μέρος της βάσης χρηστών του.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης των αριθμών του τρίτου τριμήνου, η τιμή της μετοχής χτύπησε σαν βράχος:

Η μετοχή της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta, κατρακύλησε την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωσή της για θλιβερό τρίτο τρίμηνο.

Στο κλείσιμο της αγοράς την Πέμπτη, οι μετοχές της εταιρείας τεχνολογίας είχαν υποχωρήσει σχεδόν κατά 25%, πουλώντας κάτω από 98 δολάρια η μία, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2016.

Τα πράγματα έγιναν τόσο άσχημα που ο Jim Cramer ένιωσε αναγκασμένος να ζητήσει συγγνώμη από τους θεατές του που πρότεινε τη μετοχή τον Ιούνιο:

Τον Ιούνιο, ο Cramer ενθάρρυνε τους θεατές να αγοράσουν μετοχές της Meta. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Squawk on the Street της Πέμπτης, ο Cramer έσπασε.

«Εδώ έκανα ένα λάθος. Εκανα λάθος. Εμπιστεύτηκα αυτήν την ομάδα διαχείρισης. Αυτό ήταν λάθος. Η ύβρις εδώ είναι εξαιρετική και ζητώ συγγνώμη», είπε.


Όποτε μπαίνω στο Facebook αυτές τις μέρες, κάτι που δεν είναι πολύ συχνά, το νιώθω τόσο νεκρό.

Και πολύ λίγοι άνθρωποι θέλουν ακόμη και να δοκιμάσουν το νέο «μεταβερνίκιο» που έχει πιέσει η εταιρεία.

Το μέλλον της εταιρείας δε φαίνεται λαμπρό, και ένας εξέχων επενδυτής συνιστά στην πραγματικότητα ότι το 20 τοις εκατό όλων των εργαζομένων θα πρέπει να απολυθούν αμέσως:

Ένας επενδυτής της μητρικής Meta Platforms του Facebook προέτρεψε το διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg να μειώσει το 20% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας για να μειώσει τις απώλειές της εν όψει της οικτρά απογοητευτικής έκθεσης κερδών της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο.

Ο μέτοχος της Altimeter Capital Management δήλωσε σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Zuckerberg πως ανησυχεί για την αμφιλεγόμενη στροφή της Meta στην εικονική πραγματικότητα, η οποία αιμορραγεί τα χρήματα.


Αν είχαν πάρει πολύ καλύτερες αποφάσεις, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά για την εταιρεία.

Αλλά τώρα το Facebook βρίσκεται σε μια σοβαρή κατάσταση παρακμής και η περιουσία του Mark Zuckerberg εξαφανίζεται με ρυθμό που είναι απολύτως εκπληκτικός:

Η περιουσία του Mark Zuckerberg έπεσε κατά 11 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού η Meta Platforms Inc. ανέφερε ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο απογοητευτικών κερδών, ανεβάζοντας τη συνολική απώλεια περιουσίας του σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις 13 μήνες.

Ο Zuckerberg, 38 ετών, έχει τώρα καθαρή περιουσία 38,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, μια εκπληκτική πτώση από το ανώτατο όριο των 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Σεπτέμβριο του 2021. Ενώ πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου έχουν δει την περιουσία τους να πέφτει φέτος, ο επικεφαλής εκτελεστικός υπάλληλος της Meta έχει δει τη μεγαλύτερη επιτυχία μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στη λίστα περιουσίας.


Εν τω μεταξύ, η Amazon μόλις δημοσίευσε αριθμούς για το τρίτο τρίμηνο που ήταν επίσης αρκετά καταθλιπτικοί:

Η Amazon παρουσίασε την Πέμπτη χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη και έσοδα για το τρίτο τρίμηνο και έδωσε μια απογοητευτική πρόβλεψη για τις πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου.

Η μετοχή υποχώρησε έως και 16% στις εκτεταμένες συναλλαγές, γεγονός που θα σήμαινε τη μεγαλύτερη πτώση της από το 2006 εάν η πτώση διατηρηθεί την Παρασκευή.

Φυσικά η Amazon είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το Facebook.

Τα έσοδα εξακολουθούν να αυξάνονται, απλώς δεν αυξάνονται τόσο γρήγορα όσο περίμενε η Wall Street.

Αρκετές άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ανέφεραν επίσης απογοητευτικά νούμερα για το τρίτο τρίμηνο. Για παράδειγμα, η Google τα πήγε πολύ πιο άσχημα από το αναμενόμενο χάρη στη μείωση των εσόδων στο YouTube:

Τα έσοδα από διαφημίσεις ήταν ένα ιδιαίτερο σημείο διαμάχης για εταιρείες όπως η μητρική Alphabet της Google, η οποία είδε τα έσοδα για την πλατφόρμα ροής βίντεο YouTube να μειώνονται για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να αναφέρει την αξία το 2020, σύμφωνα με τη WSJ. Συνολικά, η Alphabet σημείωσε ετήσια μείωση 26,5% στα καθαρά έσοδα στα 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο, παρά την σταθερή αύξηση των εσόδων στο τμήμα υπολογιστών cloud, το οποίο σημείωσε ετήσια άνοδο 37,6% στα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όλες οι μεγάλες μετοχές τεχνολογίας πέφτουν εδώ και αρκετό καιρό, και σε αυτό το σημείο οι έξι μεγαλύτερες έχουν χάσει συνολικά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία αγοράς:

Φέτος, η Meta, το Netflix, η Amazon, η Microsoft, η Alphabet και η Apple έχασαν συνολικά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, ανέφερε το Reuters την Τετάρτη.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες βρίσκονταν στην αιχμή της έκρηξης του χρηματιστηρίου στην πορεία προς τα πάνω, και τώρα βρίσκονται στην αιμορραγία της συντριβής στο δρόμο προς τα κάτω.

Αλλά φυσικά ο κλάδος των κατοικιών βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι ο κλάδος της τεχνολογίας σε αυτό το σημείο.

Αυτή την εβδομάδα, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτινάχθηκαν πάνω από το 7% για πρώτη φορά σε 20 χρόνια:

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν και πάλι αυτή την εβδομάδα, ξεπερνώντας το 7% για πρώτη φορά από το 2002.

Το 30ετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου ήταν κατά μέσο όρο 7,08% την εβδομάδα που έληξε στις 27 Οκτωβρίου, από 6,94% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Freddie Mac. Πριν από ένα χρόνο, το σταθερό επιτόκιο 30 ετών ήταν 3,14%.

Η τελευταία φορά που το μέσο ποσοστό ξεπέρασε το 7% ήταν τον Απρίλιο του 2002.


Τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων διώχνουν αμέτρητους υποψήφιους αγοραστές από την αγορά και αυτό θα μειώσει δραματικά τις τιμές των κατοικιών.

Στην πραγματικότητα, ένας οικονομολόγος προβλέπει τώρα πως θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 20 τοις εκατό το επόμενο έτος:

Οι τιμές των κατοικιών μειώνονται ήδη με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κινούνται υψηλότερα και ενδέχεται να πέσει άλλο 20% το επόμενο έτος, σύμφωνα με έναν γνωστό οικονομολόγο της Wall Street.

Ο Ian Shepherdson, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, δήλωσε σε ένα σημείωμα αναλυτών που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν υπάρχει ορόσημο» για τη μείωση των πωλήσεων κατοικιών με τα επιτόκια στεγαστικών δανείων να πλησιάζουν το 7% για πρώτη φορά από το 2001. Αναμένει πως οι τιμές των κατοικιών θα βουτιά κατά 15% έως 20% το επόμενο έτος.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό δε θα συμβεί στην πραγματικότητα, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό.

Και ήδη βλέπουμε τους οικοδόμους να σφυρηλατούν αέρα:

Οι κατασκευές και οι ανακαινίσεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 26,4%, την έκτη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed οδήγησαν σε άνοδο τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, εκτινάσσοντας τις πωλήσεις κατοικιών και τα κτίρια.


Οι μήνες που έρχονται δεν φαίνονται καθόλου πολλά υποσχόμενοι.

Αλλά τίποτα από αυτά δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν μας.

Οι ηγέτες μας παίρνουν πολύ κακές αποφάσεις εδώ και πολύ καιρό και τώρα όλοι θα υποστούμε τις συνέπειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail