Η ΕΕ θα παρέχει στο Κίεβο 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα το επόμενο έτος, ενώ οι πολίτες θα “ψωμολυσάνε”

Dusan_Cvetanovic / pixabay
Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο διάσωσης 195 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προετοιμασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την ενεργειακή κρίση
 
Connor Freeman - antiwar.com - Αρχικός τίτλος:  Η ΕΕ θα παρέχει στο Κίεβο 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα το επόμενο έτος
 
Παρουσίαση Freepen.gr
 
Η πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως το μπλοκ θα δώσει στο Κίεβο 18 δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο, ενώ θα συνεχίσει να πολεμά τη Ρωσία, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters.

Η τελευταία δέσμευση δόθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου συζητείται η περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, το Κίεβο εκτιμά ότι, για να διευθύνει τη χώρα, απαιτούνται 3-4 δισ. ευρώ κάθε μήνα «για τα βασικά».

Μέχρι στιγμής, φέτος το μπλοκ έχει παράσχει στο Κίεβο 19 δισεκατομμύρια ευρώ. Εν όψει του 2023, η ΕΕ δεσμεύεται να δίνει στο Κίεβο 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα. Η υπολειπόμενη μηνιαία πρόνοια για την κυβέρνηση της Ουκρανίας αναμένεται να βγει από τις τσέπες των Αμερικανών φορολογουμένων και τους διεθνείς θεσμούς, σύμφωνα με τη von der Leyen.

Καθώς οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αγωνίζονται εν μέσω του εκτοξευόμενου πληθωρισμού και των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, οι κυβερνήσεις τους φαίνονται έτοιμες να συνεχίσουν να διοχετεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία για να χρηματοδοτήσουν τη διεφθαρμένη κυβέρνησή της και να συνεχίσουν τον πόλεμο αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ. «Είναι πολύ σημαντικό για την Ουκρανία να έχει προβλέψιμη και σταθερή ροή εισοδήματος», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky μίλησε στους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής και υπέβαλε πολλά αιτήματα. Θέλει «νέες ισχυρές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Ιράν. Ο Ζελένσκι κατηγορεί την Τεχεράνη για τις επιθέσεις με drones της Μόσχας, αλλά δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία ότι οι Ιρανοί πούλησαν στη Μόσχα αυτά τα όπλα. Παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις από τη Ρωσία και το Ιράν, η ΕΕ καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν νέες κυρώσεις στο Ιράν αυτή την εβδομάδα για τους ισχυρισμούς πως η Ρωσία βομβάρδισε την Ουκρανία με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι ζήτησε από την ΕΕ περισσότερα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Βερολίνο έστειλε το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα αεράμυνας IRIS-T και το Παρίσι υποσχέθηκε περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε επίσης πως οι αυξημένες αεροπορικές επιθέσεις της Μόσχας σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, οι οποίες προκαλούνται από επανειλημμένες ουκρανικές τρομοκρατικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς εντός της Ρωσίας , θα οδηγήσουν σε προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

«Ο ρωσικός τρόμος εναντίον των ενεργειακών μας εγκαταστάσεων έχει στόχο να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα με ηλεκτρισμό και θερμότητα για την Ουκρανία αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι Ουκρανοί να μετακινηθούν στις χώρες σας», είπε ο Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής. Η ΕΕ εξετάζει τώρα τρόπους για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκαταστήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Ταυτόχρονα, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης 200 δισεκατομμυρίων ευρώ (195 δισεκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσει νοικοκυριά και εταιρείες καθώς υπομένουν την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον στη Ρωσία. Πριν από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία παρείχε περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης και η Γερμανία εξαρτιόταν από τη Μόσχα για περισσότερο από το ήμισυ των προμηθειών φυσικού αερίου της. Μετά την υπονόμευση των αγωγών Nord Stream, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσφέρθηκε να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω μιας άθικτης γραμμής στο Nord Stream 2. Αυτή η προσφορά απορρίφθηκε γρήγορα από το Βερολίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν γιόρτασε τις εκρήξεις στη Βαλτική Θάλασσα, που προκάλεσαν πιθανώς τη μεγαλύτερη διαρροή αερίου μεθανίου ποτέ, περιγράφοντας την επίθεση ως «τεράστια στρατηγική ευκαιρία για τα επόμενα χρόνια».

Πριν αντικατασταθούν οι υφιστάμενοι βουλευτές μετά τις ενδιάμεσες θητείες του Ιανουαρίου, μέλη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ φέρεται να σχεδιάζουν να εγκρίνουν ένα άλλο τεράστιο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία. Ο αριθμός που διακινείται είναι 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό υποτίθεται ότι θα κρατήσει τον πόλεμο του Κιέβου για έναν ακόμη χρόνο, αλλά αυτός ο αριθμός πιθανότατα θα αυξηθεί. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη χρηματοδοτήσει τον πόλεμο της Ουκρανίας με περισσότερα από 67 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, κυρίως σε στρατιωτική βοήθεια, κάτι που θα ανέβαζε αυτό το ποσό σε περισσότερα από 115 δισεκατομμύρια δολάρια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail