Ακτογραμμή Δωδεκανήσων 1300 χλμ. Αντίστοιχη τουρκική 800 χλμ. – Και για ακούστε: Εμείς, οι Έλληνες, ερχόμαστε μέρα

φωτο ΠΝ
Τα Δωδεκάνησα αποτελούν ελληνικό νησιωτικό σύμπλεγμα του νοτιοανατολικού Αιγαίου και ελληνικό γεωγραφικό διαμέρισμα που απεικονίζεται ακόμα και στη Χάρτα του Ρήγα: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Χάρτα_του_Ρήγα_-_1797_-_Φύλλο_3.pdf.

Η ακτογραμμή τους (15 νησιά και 93 νησίδες, εκ των οποίων το 2006 τα 28 ήταν κατοικημένα) είναι περίπου 1.250-1.350 χιλιόμετρα. Άλλωστε, το σύνολο των ακτογραμμών μόνο της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κω είναι στα 525 χιλιόμετρα.

Η αντίστοιχη τουρκική ακτογραμμή, δηλαδή από το ύψος του Balat (απέναντι από το Αγαθονήσι) έως το ύψος της Αλιμενταριάς (απέναντι από τη Στρογγύλη) είναι περίπου 750-850 χιλιόμετρα.

Το δε ελληνικό νησιωτικό σύμπλεγμα του βορειοανατολικού Αιγαίου αποτελείται από 18 νησιά. Το μήκος των ακτογραμμών των δεκαπέντε νησιών μας που βρίσκονται απέναντι από την τουρκική ακτογραμμή είναι περίπου 1.650-1.750 χιλιόμετρα (Μόνο το σύνολο των ακτογραμμών της Λέσβου, της Λήμνου και της Χίου είναι 982 χιλιόμετρα). Ενώ το μήκος της αντίστοιχης τουρκικής ακτογραμμής (από το ύψος του Balat, απέναντι από το Αγαθονήσι έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο) είναι περίπου 1.250-1.350 χιλιόμετρα (μαζί με την Ίμβρο και την Τένεδο).

Αλλά τόσο τα Δωδεκάνησα, όσο και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου δεν είναι απομονωμένα. Κοντά τους υπάρχουν για τα μεν Δωδεκάνησα η Κρήτη και οι νότιες Κυκλάδες, για τα δε του βορειοανατολικού Αιγαίου οι βόρειες Κυκλάδες, η Εύβοια, οι Σποράδες και η Θάσος.

Η δε ακτογραμμή της Κρήτης είναι 1.046 χιλιόμετρα, των Κυκλάδων πάνω από 1.400 χιλιόμετρα, της Εύβοιας περισσότερο από 450 χιλιόμετρα, των Σποράδων πάνω από 300 χιλιόμετρα και της Θάσου 115 χιλιόμετρα.

Αλλά το σπουδαιότερο;

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ο θαλάσσιος χώρος σε νησιωτικά συμπλέγματα αποτελεί μαζί με το χερσαίο έδαφος των νησιών μία ενιαία χωρική έκταση, καθώς εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης ασκείται πλήρης κυριαρχία (όπως δηλαδή και σε ηπειρωτικό έδαφος).

Η Τουρκία λοιπόν, δεν έχει απέναντί της διάσπαρτα νησιά και νησάκια. Ειδικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αντικρίζει την ενιαία έκταση των Δωδεκανήσων, η οποία ελάχιστα χιλιόμετρα πίσω της έχει την ενιαία έκταση των Κυκλάδων, καθώς και την Κρήτη.

Μάλιστα με βάση τα 12 ναυτικά μίλια αιγιαλίτιδας ζώνης που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η χωρική έκταση (θαλάσσια και χερσαία) του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων είναι περίπου 28.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όταν η χερσαία έκταση της Πελοποννήσου είναι 21.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το δε Καστελόριζο είναι το μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης, το οποίο περιλαμβάνει 14 νησίδες και βραχονησίδες, με πιο γνωστές τη Ρω και τη Στρογγύλη (το ανατολικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας).

Η ακτογραμμή του θαλάσσιου συμπλέγματος της Μεγίστης είναι περίπου 40-45 χιλιόμετρα, ενώ η θαλάσσια και χερσαία έκτασή του, ως σύμπλεγμα, εκτιμάται σε περίπου 90 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όση είναι η χερσαία έκταση της Αστυπάλαιας, του τέταρτου σε μέγεθος νησιού των Δωδεκανήσων. Η δε απόστασή του απώτατου σημείου της έκτασής του από εκείνης των Δωδεκανήσων είναι 75 χιλιόμετρα περίπου. Τόσο απέχει και η Σαντορίνη από την Κρήτη.

Μόνο που σε απόσταση 75 χιλιομέτρων από το σύμπλεγμα της Μεγίστης βρίσκεται ένα ελληνικό νησιωτικό σύμπλεγμα με έκταση 3 φορές μεγαλύτερη από την Κρήτη, του πέμπτου μεγαλύτερου νησί της Μεσογείου και ίση, αν όχι μεγαλύτερη, με εκείνη του μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου τη Σικελία. Συνεπώς, η Τουρκία έχει απέναντί της το μεγαλύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεσογείου, μεγαλύτερο σε έκταση και από τη Σικελία.

Όταν λοιπόν οριοθετούνται οι ΑΟΖ μεταξύ γειτονικών χωρών δεν αντιπαραβάλλεται ξεχωριστά κάθε νησί με ολόκληρη την απέναντι ηπειρωτική έκταση, αλλά λαμβάνεται υπόψη η ενιαία θαλάσσια γεωγραφική νησιωτική απεικόνιση της χώρας. Και η Ελλάδα μας είναι ένα μικτό αρχιπελαγικό κράτος. Ενώ διαθέτει την ενδέκατη μεγαλύτερη ακτογραμμή παγκοσμίως, η οποία έχει μήκος 13.676 χιλιόμετρα. Η αντίστοιχη της Τουρκίας είναι σχεδόν η μισή, 7.200 χιλιόμετρα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ένα άλλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η δε συνολική περίμετρος της Ελλάδας μας (μήκος χερσαίων συνόρων και ακτογραμμής) είναι 16.040 χιλιόμετρα, ενώ της Τουρκίας 9.827 χλμ.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ, ας έχει υπόψη του ότι εμείς οι Έλληνες ερχόμαστε μέρα. Γιατί νύχτα έρχονται μόνο οι αλεπούδες και τα κουνάβια.

Και πως η Βόρεια Κύπρος, η Ανατολική Θράκη, ο Πόντος, η Κωνσταντινούπολη, η Ίμβρος, η Τένεδος, η Μικρά Ασία-Ιωνία είναι υπό τουρκική κατοχή.

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 22α Οκτωβρίου 2022

www.eksadaktylos.gr



Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/Κατάλογος_χωρών_ανά_μήκος_ακτογραμμής

https://el.wikipedia.org/wiki/Δωδεκάνησα

https://el.wikipedia.org/wiki/Καστελλόριζο

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Χάρτα_του_Ρήγα_-_1797_-_Φύλλο_3.pdf

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail