Η Πολωνία απαιτεί επισήμως αποζημίωση 1,3 τρισ δολαρίων από τη Γερμανία για ζημιές από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

 

DZackCulver / pixabay
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας εξέδωσε διπλωματική νότα προς τη Γερμανία επίσημα τη Δευτέρα ζητώντας επίσημα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πολεμικές αποζημιώσεις για ζημιές που υπέστη η Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου . Αυτό σημαίνει πως το θέμα είναι πλέον επίσημα στο τραπέζι σχετικά με τις πολωνο-γερμανικές σχέσεις.

Το θέμα των αποζημιώσεων μπορεί να έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Zbigniew Rau και της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock κατά την επίσκεψή της στη Βαρσοβία την Τρίτη, αν και καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Η πολωνική διπλωματική νότα καλεί για επείγουσα δράση με στόχο μια περίπλοκη και τελική υλική διευθέτηση για τις συνέπειες της γερμανικής εισβολής και κατοχής στην Πολωνία μεταξύ 1939 και 1945, σύμφωνα με το πολωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TVP.

Σύμφωνα με τον Ράου, το θέμα πρέπει τώρα να συζητηθεί και μια τελική διευθέτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διασφάλιση πως τα Πολωνικά θύματα του πολέμου θα μνημονεύονται και θα τιμούνται. Καλεί επίσης τη Γερμανία να λάβει μέτρα για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσε η Γερμανία στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Γερμανία έχει ήδη απορρίψει κάθε ισχυρισμό ότι οφείλει αποζημιώσεις στην Πολωνία. Έχει επισημάνει τη συμφωνία του 1953 με τους τότε κομμουνιστές ηγεμόνες της Πολωνίας, οι οποίοι παραιτήθηκαν από όλες τις απαιτήσεις αποζημίωσης λόγω της πίεσης από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία ήθελε να απαλλάξει την Ανατολική Γερμανία από τις ευθύνες. Ωστόσο, η Πολωνία υποστηρίζει ότι η συμφωνία είναι άκυρη επειδή η Πολωνία δεν έλαβε ποτέ δίκαιη αποζημίωση και έγινε υπό πίεση.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail