Η G7 αποκαλύπτει σχέδιο για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής του ρωσικού πετρελαίου

papazachariasa / pixabay
Freepen.gr - Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά ισχυρών εθνών ανακοίνωσαν την Παρασκευή την πρόθεσή τους να απαγορεύσουν τις θαλάσσιες υπηρεσίες που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο εάν η τιμή του δεν εγκριθεί από τους «διεθνείς εταίρους».

«Δεσμευόμαστε να εργαστούμε επειγόντως για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή αυτού του μέτρου», ανέφεραν εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία σε κοινή δήλωση που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να διευκρινίζουν το επίπεδο ανώτατου ορίου.

«Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε έναν ευρύ συνασπισμό για να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα και παροτρύνουμε όλες τις χώρες που εξακολουθούν να επιδιώκουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου να δεσμευτούν να το κάνουν μόνο σε τιμές σε ή κάτω από το ανώτατο όριο τιμών», πρόσθεσαν.

Η κίνηση στοχεύει στη μείωση των εσόδων της Μόσχας, διατηρώντας παράλληλα μια ροή του αργού της προς τις διεθνείς αγορές, για να αποφευχθεί η άνοδος των τιμών.

«Θα περιορίσουμε την ικανότητα του [Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ] Πούτιν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του από τις εξαγωγές πετρελαίου απαγορεύοντας υπηρεσίες, όπως η ασφάλιση και η παροχή χρηματοδότησης, σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από ένα συμφωνημένο ανώτατο όριο τιμής», φέρεται να είπε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Nadhim Zahawi, σύμφωνα με tweet δημοσιογράφου του Sky News.

Σύμφωνα με τη δήλωση, το αρχικό ανώτατο όριο τιμής θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και το επίπεδο τιμής θα επανεξεταστεί εάν είναι απαραίτητο. 

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε νωρίτερα πως η Ρωσία δεν προτίθεται να στείλει πετρέλαιο σε χώρες που θα εφαρμόσουν ανώτατο όριο τιμής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail