Χάνει πραγματικά η Ρωσία στην Ουκρανία;

Αφού η Ρωσία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ, τα κρατικά και εταιρικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης της πολιτικής Δύσης άρχισαν να διαδίδουν πολλαπλές ψευδείς αφηγήσεις γι' αυτήν. Ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα ήταν ότι ο ρωσικός στρατός υποτίθεται πως «απέτυχε» επειδή το καθεστώς του Κιέβου δεν κατέρρευσε μέσα σε λίγες μέρες.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τους επόμενους μήνες, ειδικά μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας, αυτό χρησιμοποιήθηκε για να ενισχυθεί περαιτέρω η αφήγηση ότι ο ρωσικός στρατός με κάποιο τρόπο «ηττήθηκε». Ωστόσο, η αλήθεια βρίσκεται στη ρωσική στρατιωτική και γεωπολιτική ονοματολογία σχετικά με τα γεγονότα στην Ουκρανία. Ενώ η πολιτική Δύση είναι ομόφωνη όταν την αποκαλεί «μια απρόκλητη, βάναυση εισβολή», η ρωσική πλευρά την αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Αν και η διατύπωση μπορεί να φαίνεται άσχετη, έχει σοβαρές επιπτώσεις. Η όλη επιχείρηση περιορίστηκε από την αρχή. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η Μόσχα δεν έδειξε στην πραγματικότητα περισσότερο από ένα κλάσμα των δυνατοτήτων της. Και πράγματι, δεδομένου του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων που συμμετείχαν αρχικά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση, που ήταν περίπου 100-150 χιλιάδες, έναντι περισσότερων από 200.000 στρατιωτών του καθεστώτος του Κιέβου, είναι σαφές πως η Μόσχα δεν περίμενε ποτέ να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας της Ουκρανίας. Επιπλέον, οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου αυξήθηκαν εκθετικά σε μέγεθος μετά την αναγκαστική επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών ανδρών. Και παρόλο που τα δυτικά μέσα προσπαθούν να το υποβαθμίσουν, πολλαπλές εκτιμήσεις αναφέρουν τον αριθμό των στρατευμένων οπουδήποτε μεταξύ πολλών εκατοντάδων χιλιάδων και σχεδόν ενός εκατομμυρίου στρατιωτών.

Από την πλευρά της, η Ρωσία αποφάσισε να μην αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Επιπλέον, με την εναλλαγή των στρατευμάτων, ο πραγματικός αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που συμμετείχαν ενεργά σε πολεμικές επιχειρήσεις ήταν πολύ μικρότερος, πιθανότατα μεταξύ 50 και 100 χιλιάδων, εκτεινόμενος για περισσότερα από χίλια χιλιόμετρα από τις βόρειες περιοχές του Χάρκοβο, μέσω του Donbass, του Zaporozhye και της περιοχής Kherson μέχρι την ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Αυτές οι δυνάμεις υπερτερούν συνεχώς από τα στρατεύματα του καθεστώτος του Κιέβου για περισσότερους από 7 μήνες τώρα και έχουν σταθεί στη θέση τους.

Και παρόλο που αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στην τεράστια τεχνολογική και αριθμητική υπεροχή του ρωσικού στρατού, ειδικά όσον αφορά την κυριαρχία του πυροβολικού και του αέρα, μπορεί να θεωρηθεί αξιοσημείωτο επίτευγμα μόνο από καθαρά στρατιωτική άποψη. Αυτό εξηγεί επίσης την αντίδραση του καθεστώτος του Κιέβου στην πρόσφατη ανακοίνωση επιστράτευσης χαμηλού επιπέδου της Μόσχας, η οποία θα αυξήσει τον αριθμό των ρωσικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση κατά 300.000, ωθώντας το σύνολο σε πάνω από 400.000 στρατιώτες.


Ως συνήθως, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες της πολιτικής Δύσης προσπαθούν να το παρουσιάσουν αυτό ως ένδειξη της υποτιθέμενης «αδυναμίας» της Ρωσίας. Ωστόσο, η αντίδραση του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ λέει πολλά για το πώς πραγματικά αισθάνεται η πολιτική Δύση για την επιστράτευση. Με τα Δυτικά Στρατιωτικά Βιομηχανικά Συγκροτήματα να εργάζονται ήδη με τη μέγιστη δυναμικότητα για να εφοδιάσουν τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου με πρόσθετα όπλα, η διπλάσια ή τριπλάσια αύξηση του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονταν (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα). Εάν ο ρωσικός στρατός ήταν σε θέση να διεξάγει επιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις για μήνες, ενώ ήταν λιγοστός, τι θα περίμενε κανείς όταν η Μόσχα αποφασίσει να αυξήσει εκθετικά το μέγεθος των δυνάμεών της που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση;

Στο μεταξύ, ο δυτικός Τύπος και άλλα μέσα ενημέρωσης κατασκευάζουν την αφήγηση ότι εκατομμύρια Ρώσοι άνδρες υποτίθεται πως προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να αποφύγουν την επιστράτευση. Φυσικά, αγνοούν το γεγονός ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας κατέγραψε σχεδόν 900.000 αιτήματα για ένταξη στις ένοπλες δυνάμεις, με πολλές περιοχές και ομοσπονδιακά υποκείμενα στη χώρα να παρέχουν πολλές φορές περισσότερα στρατεύματα από αυτά που απαιτούνται. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η Τσετσενία, η οποία υπερέβη την ποσόστωση επιστράτευσής της κατά περισσότερο από 250%. Κι όμως, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι υπάρχει υποτιθέμενη «ευρεία αντίθεση στον πόλεμο του Πούτιν». Στην πραγματικότητα, το γεγονός πως η ρωσική αστυνομία συνέλαβε αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές σε μια χώρα περίπου 150 εκατομμυρίων κατοίκων δείχνει πόσο πραγματικά «ευρέως διαδεδομένο» είναι.

Αναμενόμενα, ο πόλεμος της προπαγάνδας δεν περιορίζεται μόνο στις υποτιθέμενες «αποτυχίες» του ρωσικού στρατού, αλλά και στην ηγεσία του. Οι πρόσφατες εικασίες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι άρρωστος, στα πρόθυρα του θανάτου ή της απώλειας της εξουσίας, ενώ αγνοεί τη ραγδαία επιδεινούμενη ψυχική και σωματική υγεία του Τζο Μπάιντεν αποτελεί απόδειξη αυτού. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, οι προσπάθειες των αποκαλούμενων «ελεγκτών δεδομένων» να ασβεστώσουν τη σειρά από γκάφες του Μπάιντεν που προκαλούνται από άνοια μόνο κωμικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Και ενώ η μηχανή προπαγάνδας της πολιτικής Δύσης δουλεύει όλο το εικοσιτετράωρο για να δημιουργήσει μια εναλλακτική πραγματικότητα που δεν υπάρχει μετά από οθόνη τηλεόρασης ή smartphone, η οικονομική και κοινωνική διάλυση που προκύπτει από την αποτυχημένη οικονομική πολιορκία της Ρωσίας έχει επηρεάσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail