Η ουκρανική «αντεπίθεση» ήταν επινόηση των μέσων ενημέρωσης για να τονώσει το ηθικό του Κιέβου;

Πρόσφατα, η προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων σε εδάφη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στη Δύση. Τα φιλουκρανικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να ανακοινώνουν ότι το Κίεβο πραγματοποίησε επιτυχώς μια μεγάλη στρατιωτική αντεπίθεση, νικώντας Ρώσους στρατιώτες, ανακτώντας εδάφη και προχωρώντας γρήγορα προς μια πιθανή «νίκη». Ωστόσο, αυτού του είδους η ανεύθυνη συμπεριφορά από την πλευρά των μέσων ενημέρωσης απέτυχε εντελώς να καταδείξει τι πραγματικά συνέβαινε. 

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αρκετές επιχειρήσεις της Ουκρανίας έχουν χαρακτηριστεί από τα μέσα ενημέρωσης ως «αντεπίθεση». Οι περισσότερες από αυτές τις αποστολές ήταν απολύτως ανεπιτυχείς, όπως συνέβη πρόσφατα στο Kherson. Ωστόσο, η πρόσφατη ουκρανική προέλαση στην περιοχή του Χάρκοβο αναγνωρίστηκε ως στρατιωτική νίκη από το Κίεβο λόγω της ρωσικής υποχώρησης που ανακοινώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Μεγάλες περιοχές εγκαταλείφθηκαν από τα στρατεύματα της Μόσχας, υποδηλώνοντας πως οι Ρώσοι στρατιώτες διέφυγαν από την σύγκρουση με τον εχθρό και παρέδιδαν τις θέσεις τους. Επίσημες πηγές στο Κίεβο υποστήριξαν μάλιστα ότι οι δυνάμεις του είχαν «ξανακατακτήσει» περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα εδάφους.

Προφανώς, η είδηση ​​διαδόθηκε ως σύμβολο της «δύναμης» και της «ανθεκτικότητας» των Ουκρανών στρατιωτών. Η λεγόμενη «ουκρανική αντίσταση» καταχειροκροτήθηκε σε όλο τον δυτικό κόσμο. Τα κανάλια των μέσων ενημέρωσης επανειλημμένα ενίσχυσαν τη «σημασία» της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης προς το Κίεβο, δείχνοντας πώς τα «αποτελέσματα» των πακέτων βοήθειας επηρέαζαν θετικά την «ουκρανική αντίσταση» σε αυτή την αντεπίθεση. Το ηθικό του Κιέβου τονώθηκε. Ο Ζελένσκι και αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι άρχισαν να ανακοινώνουν πως η χώρα οδεύει προς την στρατιωτική νίκη. Όμως αυτή η ευφορία ήταν σύντομη και η πραγματικότητα για την κατάσταση αποκαλύφθηκε γρήγορα.

Τα ξημερώματα της 12ης Σεπτεμβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια σειρά τακτικών επιχειρήσεων εναντίον στρατηγικών στόχων σε ουκρανικό έδαφος, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις δυνάμεις του Κιέβου. Οι επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν σε στόχους υποδομής ζωτικής σημασίας. Αρκετές πόλεις της χώρας έμειναν εντελώς χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και διαδίκτυο, αποκόπτοντας τις κύριες πολιτικές και στρατιωτικές πλατφόρμες επικοινωνίας της Ουκρανίας. Τα τοπικά οχήματα ενημέρωσης και προπαγάνδας βγήκαν εκτός σύνδεσης και η Ουκρανία έχασε το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητας των εγχώριων μέσων ενημέρωσης. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν πως το 50% της κρίσιμης υποδομής της Ουκρανίας καταστράφηκε σε μόλις δύο ώρες ρωσικών τακτικών ενεργειών.



Παράλληλα, οι Ρώσοι ενίσχυσαν επίσης το βαρύ πυροβολικό σε αρκετούς άλλους στόχους. Επιτυχείς κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε στρατηγικά σημεία και παρείχαν αρκετά κέρδη. Περαιτέρω, πρέπει να αναφερθεί ότι ακόμη και κατά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Χάρκοβο, σημειώθηκαν συγκρούσεις σε διάφορα σημεία, όπου προκλήθηκαν θύματα στους εχθρούς. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες σκοτώθηκαν 4.000 Ουκρανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην «αντεπίθεση», καθώς και άλλοι 8.000 τραυματίες.

Προφανώς, αυτά τα δεδομένα δεν συνάδουν με τη δυτική αφήγηση ότι η Ουκρανία αντιστρέφει το στρατιωτικό σενάριο της σύγκρουσης. Και πράγματι είναι αδύνατο να αναλύσουμε την υπόθεση από ρεαλιστική σκοπιά και να πιστέψουμε πως υπήρξε κάποιου είδους ουκρανική «νίκη» αντί για ρωσική τακτική υποχώρηση. Το ρωσικό στρατιωτικό πλεονέκτημα που έχει αποκτηθεί μέχρι τώρα δεν θα επέτρεπε να συμβεί τόσο εύκολα μια τόσο τεράστια εδαφική απώλεια. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτό που συνέβη ήταν μια υποχώρηση στρατηγικά σχεδιασμένη για να επιτρέψει νέες μορφές επίθεσης.

Οι Ρώσοι διατηρούσαν τον στρατιωτικό αριθμό σε χαμηλό επίπεδο στις εκκενωθείσες περιοχές, ενώ το Κίεβο επιτίθεται με πλήρη ισχύ, ενώνοντας σχεδόν όλα τα στρατεύματά του. Ένα σενάριο άμεσης αντιπαράθεσης θα ήταν εξαντλητικό και για τις δύο πλευρές και θα οδηγούσε σε περιττές απώλειες, καθώς και θα έβλαπτε σημαντικά τις ρωσικές δυνάμεις που θα ήταν σε αριθμητική μειονεκτική θέση. Ως εκ τούτου, οι Ρώσοι υποχώρησαν και οχύρωσαν μια γραμμή άμυνας κοντά στο Donbass, όπου ήταν δυνατό να σχηματιστεί ένα ισχυρό μέτωπο κατά των εχθρών. Από αυτή την στρατηγική θέση άρχισαν να σχεδιάζονται και να εκτελούνται νέες επιθέσεις.

Η ουκρανική υποδομή εξουδετερώνεται ακριβώς ως πρώτο στάδιο αυτής της νέας ρωσικής επίθεσης. Καταστρέφοντας την επικοινωνία του εχθρού και καταστρέφοντας τις υλικοτεχνικές βάσεις τους, οι Ρώσοι θα μπορέσουν να προχωρήσουν πιο εύκολα προς την ανακατάληψη εγκαταλελειμμένων εδαφών. Επιστρέφοντας στο Ντονμπάς, οι Ρώσοι θα μπορέσουν να ανασυνθέσουν το στρατιωτικό τους προσωπικό.

Τις τελευταίες ώρες, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να παραλείψουν τις ρωσικές τακτικές επιτυχίες κατά της ουκρανικής υποδομής. Ο στόχος είναι να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε το αφήγημα υπέρ του Κιέβου και να διατηρήσουμε ψηλά το ηθικό της Ουκρανίας, επιταχύνοντας παράλληλα την ώθηση για νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας. Αλλά αυτή η ψευδής αφήγηση είναι απίθανο να διαρκέσει πολύ. Είναι απίθανο η υποτιθέμενη «αντεπίθεση» να αλλάξει το σενάριο της αντιδημοφιλίας της πολιτικής βοήθειας μπροστά στην αμερικανική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να έχει τον έλεγχο της σύγκρουσης και αναμένεται να αυξήσει τις επιθέσεις τις επόμενες ημέρες, η προσπάθεια των μέσων ενημέρωσης να δικαιολογήσουν την στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο με αβάσιμες εφευρέσεις όπως αυτή η «αντεπίθεση» θα φανεί με μεγαλύτερη αντιπάθεια στους πολίτες των δυτικών χωρών εν μέσω του τρέχοντος κύματος διαμαρτυριών κατά του ΝΑΤΟ και των κυρώσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail