Καλύτερα η Ουκρανία να «διαπραγματευτεί τώρα» – απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ

Ένα αυτοκινούμενο όπλο Akatsiya καταστράφηκε στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη.  Sputnik / Πάβελ Λισίτσιν
Freepen.gr - Η διατήρηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για το ΝΑΤΟ, επομένως το Κίεβο πρέπει να σκεφτεί τη διαπραγμάτευση με τη Μόσχα, δήλωσε ο απόστρατος ταξίαρχος του αμερικανικού στρατού Mark T. Kimmitt σε άρθρο γνώμης για τη Wall Street Journal.

Το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο τον περασμένο μήνα περιελάμβανε «παλαιότερα και λιγότερο προηγμένα» συστήματα, τα οποία «μπορεί να υποδεικνύουν ότι τα ποσοστά κατανάλωσης στο πεδίο της μάχης έχουν ξεπεράσει την παραγωγή σε σημείο όπου τα υπερβολικά αποθέματα που παρέχονται στην Ουκρανία έχουν σχεδόν εξαντληθεί», επεσήμανε ο Kimmitt στο άρθρο του.

Η αντιμετώπιση των «μικρών αποθεμάτων οπλικών συστημάτων αιχμής» στις χώρες του ΝΑΤΟ πιθανότατα θα σήμαινε μια παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «περισσότερη πίεση από τα έθνη που αντιμετωπίζουν, διαρκή πληθωρισμό, λιγότερο αέριο θέρμανσης και πτώση της λαϊκής υποστήριξης», έγραψε.

Ο Kimmitt, ο οποίος υπηρέτησε ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών για πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις το 2008-09, πρότεινε τέσσερις τρόπους για να επιταχυνθεί η επίλυση της σύγκρουσης, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες.

Η πρώτη επιλογή είναι να «σκάψουμε βαθύτερα» στα αποθέματα του ΝΑΤΟ και να στείλουμε όπλα στο Κίεβο, τα οποία μέχρι στιγμής δεν είχαν παρακρατηθεί από τα μέλη λόγω των δικών τους εθνικών αμυντικών απαιτήσεων, έγραψε ο απόστρατος στρατηγός. Αυτό είναι κάτι που οι χώρες της ΕΕ μπορεί να είναι πρόθυμες να κάνουν καθώς είναι «καλύτερα να χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα στη Χερσώνα παρά στην Κρακοβία», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να αυξήσουν την παραγωγή των συστημάτων που απαιτούνται από την κυβέρνηση Ζελένσκι, είπε ο Kimmitt, αναγνωρίζοντας πως μια τέτοια κίνηση δε θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην κατάσταση επί τόπου.

Η τρίτη επιλογή είναι «να επιταχύνουμε τη σύγκρουση» παρέχοντας στην Ουκρανία συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς, όπως πυραύλους ATACM, αεροσκάφη F-16 και Patriot, και «να διευρύνουμε τους κανόνες εμπλοκής για επίθεση σε στόχους στην Κριμαία και πιθανώς στη Ρωσία» έγραψε. Ωστόσο, ο απόστρατος στρατηγός προειδοποίησε ότι μια τέτοια κλιμάκωση θα αντιμετώπιζε σίγουρα μια «απάντηση από τη Μόσχα» και θα δημιουργήσει τον κίνδυνο να διαχυθεί η σύγκρουση στην Ευρώπη.

Η τελική διαθέσιμη λύση, σύμφωνα με τον Kimmitt, είναι η Ουκρανία «να πιέσει για μια ενδιάμεση διπλωματική επίλυση χωρίς (ή με) εδαφικές παραχωρήσεις».

«Υπάρχει μικρό κίνητρο για διαπραγμάτευση» αυτή την στιγμή, αλλά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι «πρέπει να αναγνωρίσει πως η μείωση του ανεφοδιασμού θα είχε καταστροφική επίδραση στον στρατό του, όχι μόνο για επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης αλλά για το μήνυμα της φθίνουσας εξωτερικής υποστήριξης που θα έστελνε στο λαό της Ουκρανίας», επέμεινε.

«Η έναρξη της διπλωματικής επίλυσης θα ήταν δυσάρεστη και ίσως θεωρηθεί ως ηττοπαθές, αλλά καθώς υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να βγούμε από το σημερινό τέλμα, ίσως είναι καλύτερο να διαπραγματευτούμε τώρα παρά αργότερα», είπε ο απόστρατος στρατηγός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail