Η Ρωσία είναι ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ο υβριδικός πόλεμος της Δύσης την ανάγκασε να στραφεί προς την Ασία

RIA Novosti / Aleksey Druzhinin
Η Ρωσία είναι θεμελιώδες μέρος της γηραιάς ηπείρου, αλλά η πολιτική και η οικονομία σημαίνουν ότι το μέλλον της βρίσκεται στην Ασία

Του Διευθυντή Προγράμματος Valdai Club, Timofei Bordachev - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Για τη Ρωσία, με τη μοναδική γεωπολιτική της θέση, είναι θεμελιωδώς δύσκολο να καθοριστούν οι γεωγραφικές προτεραιότητες των εξωτερικών της σχέσεων. Πολύ περισσότερο γιατί ο τεράστιος φυσικός πλούτος και η ικανότητα της χώρας να υποστηρίζεται πλήρως με πόρους καθιστούν καταρχήν περιττό να θεωρεί τις εξωτερικές σχέσεις ως ζωτικής σημασίας μέρος της δικής της αναπτυξιακής στρατηγικής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες οι δηλώσεις εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας τις τελευταίες δύο δεκαετίες περιείχαν μια τελετουργική ένδειξη πως ο στόχος της εξωτερικής πολιτικής είναι να διασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο, στην πράξη, τα θεμέλια στα οποία στηρίζεται η ρωσική κρατική δομή σημαίνουν ότι η ειλικρίνεια αυτών των διαβεβαιώσεων θα πρέπει να ληφθεί με μια πρέζα αλάτι.

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία –όπως και ο κύριος γεωστρατηγικός αντίπαλος της οι ΗΠΑ– είναι μία από τις δύο μόνο χώρες στον κόσμο που μπορεί να επιβιώσει, τουλάχιστον με τις βασικές έννοιες, βασιζόμενη εξ ολοκλήρου στους εγχώριους πόρους της.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για τη σημασία των εξωτερικών οικονομικών σχέσεων, η Μόσχα θέτει τις πραγματικές προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής με βάση όχι τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά μάλλον τους κινδύνους που μπορεί να θέσει στην ικανότητά της να διαχειριστεί αυτή τη γενναιοδωρία.

Το αποτέλεσμα είναι μια εξωτερική πολιτική προσανατολισμένη στην απόκρουση των απειλών σε πρώτο βαθμό και στην εκμετάλλευση ευκαιριών στη δεύτερη. Και πρέπει να παραδεχτούμε πως είναι αυτό το ανυπέρβλητο πρόβλημα που αντιμετώπισε πολλές από τις διπλωματικές επιχειρήσεις της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων είναι η στροφή προς την Ανατολή, μια στρατηγική που διατυπώθηκε πριν από μια δεκαετία από εγχώριους στοχαστές και υποστηρίχθηκε από δηλώσεις στο υψηλότερο επίπεδο.

Η καθαρά υλιστική φύση αυτής της πολιτικής είχε αρχικά μεγάλη δυσκολία στην αλληλεπίδραση με τη ρωσική παράδοση εξωτερικής πολιτικής και, το πιο σημαντικό, το σύστημα ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Οι προσπάθειες να πεισθούν οι ελίτ για την ανάγκη εντατικοποίησης των σχέσεων με τις ασιατικές χώρες με βάση ότι αυτό θα απέφερε σημαντικά υλικά οφέλη, αντιμετώπισαν ένα αντικειμενικό εμπόδιο – δεν χρειαζόταν να προσπαθήσουμε σκληρά προς τη δυτική κατεύθυνση. Αυτό συνέβη επειδή τα υλικά οφέλη από εκεί προήλθαν εύκολα, συγκριτικά, βασιζόμενα στους δεσμούς που δημιουργήθηκαν εδώ και εκατοντάδες χρόνια με άλλους σημαντικούς ευρωπαίους παίκτες. Ως αποτέλεσμα, από το 2019, περίπου το 80% των επενδύσεων στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας ήταν εγχώριας προέλευσης. Αυτή η περιοχή, η οποία είναι μεγαλύτερη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει μόνο περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους και έχει πολιτικό κέντρο τις πόλεις Βλαδιβοστόκ και Χαμπαρόφσκ.

Ίσως λόγω των οικονομικών της περιορισμών, η στρατηγική περιστροφής προς τα ανατολικά με συγκεκριμένους όρους δεν έχει προχωρήσει πέρα ​​από τη δημιουργία πραγματικά ισχυρών δεσμών με την Κίνα, με την οποία η Ρωσία έχει τώρα αρχίσει να αντιμετωπίζει τα πραγματικά κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς τάξης. Από όλες τις άλλες απόψεις, ο ανατολικός άξονας παρέμεινε ένα σημαντικό ρητορικό αλλά ασθενώς συνειδητοποιημένο πεδίο για το ρωσικό κράτος. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ωστόσο, η Μόσχα έχει επεκτείνει σημαντικά την παρουσία της σε διάφορες ασιατικές διεθνείς μορφές, αύξησε το επίπεδο συμμετοχής της σε διάφορα διακυβερνητικά φόρουμ και άρχισε να σκέφτεται περισσότερο την Ανατολή και να κατανοεί τη θέση της στο δικό της σύστημα εξωτερικής πολιτικής.

Με τη σειρά τους, οι δεσμοί με την Κίνα είναι επίσης δύσκολο να θεωρηθούν αποκλειστικά ως προϊόν εντατικοποιημένων αλληλεπιδράσεων στο ασιατικό μέτωπο τα τελευταία δέκα χρόνια. Η σχέση μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου είναι στρατηγικής φύσης, με ένα κοινό όραμα για μια πιο δίκαιη διεθνή τάξη που δεν κυριαρχείται από μια στενή ομάδα κρατών.

Επίσης, η Ρωσία και η Κίνα μοιράζονται την ευθύνη για την σταθερότητα ενός τεράστιου τμήματος της Ευρασίας. Οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις αναπτύσσονται με την κατανόηση ότι κάποια στιγμή τα δύο κράτη θα πρέπει πράγματι να αντιταχθούν από κοινού στις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να ανακτήσουν τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής.

Αν και αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι η πιο κοντινή ερμηνεία της φύσης, του περιεχομένου και των αποτελεσμάτων της στροφής της Ρωσίας προς την Ανατολή, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον πιθανό αντίκτυπο στην πολιτική της συνεχιζόμενης πολιτικής και στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ευρώπη. Επιπλέον, από τις πρώτες εβδομάδες της, οι περισσότεροι παρατηρητές υποστήριξαν ότι μια de facto ρήξη με τη Δύση θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε ενίσχυση των δεσμών της Ρωσίας με μη δυτικά κράτη, από τα οποία οι ασιατικές χώρες είναι οι πιο σημαντικές όσον αφορά την οικονομία και την ανάπτυξη.
 


Στο πλαίσιο των μαζικών μέτρων οικονομικού πολέμου που ξεκίνησαν κατά της Μόσχας οι δυτικές χώρες το 2022, είναι η Ασία που έχει αναδειχθεί ως ο σημαντικότερος αγοραστής των παραδοσιακών ρωσικών εξαγωγών, πηγή τεχνολογικών προϊόντων και εμπορικός και οικονομικός εταίρος προτεραιότητας. Πολλοί μάλιστα είπαν ότι η ανάπτυξη δεσμών με την Κίνα και την υπόλοιπη Ασία θα πρέπει να «αντικαταστήσει» τις παραδοσιακές συνεργασίες της Ρωσίας στη Δύση.

Με άλλα λόγια, η σύγκρουση –στην πραγματικότητα, ο υβριδικός πόλεμος– μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προϋπόθεση που θα έκανε την στροφή προς την Ανατολή όχι πλέον επιλογή αλλά αναγκαιότητα. Αυτή είναι μια μάλλον νέα κατάσταση και συζήτηση για τη Ρωσία, καθώς ποτέ στην ιστορία της δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την εξάρτηση της εσωτερικής βιωσιμότητας από την αλληλεπίδραση με τον έναν ή τον άλλον από τους εξωτερικούς εταίρους της. Ο βαθμός στον οποίο συμβαίνει αυτό στην πραγματικότητα μένει να φανεί. Όμως ήδη μπορούν να γίνουν αρκετές υποθέσεις που σχετίζονται άμεσα με τη σημασία των σχέσεων της Ρωσίας με την Ασία τα επόμενα χρόνια.

Πρώτον, οι σχέσεις με την Κίνα και (ιδιαίτερα) με άλλα ασιατικά κράτη δεν είναι ο τρόπος επίλυσης υπαρξιακών προβλημάτων, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη πως η συνεργασία με εταίρους εκτός Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας θα είναι σημαντικός παράγοντας για τη μελλοντική βιωσιμότητα των εσόδων του ρωσικού προϋπολογισμού και διατήρηση της παρουσίας της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομία, από την οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να την αποκλείσουν.

Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό δεδομένου ότι χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πιεστούν από τις ΗΠΑ να μην εμπορεύονται με τη Ρωσία, σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αντίστοιχές τους. Δεδομένης της αυξανόμενης αντιπαράθεσης με την Κίνα, δεν είναι προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον να αποδυναμώσει τους Ασιάτες συμμάχους της ή να τους εξαρτήσει υπερβολικά από την αμερικανική βοήθεια.

Δεύτερον, τα βασικά καθήκοντα της εθνικής ανάπτυξης θα πρέπει να επιλυθούν από την ίδια τη Ρωσία, χωρίς το είδος της εξάρτησης από εξωτερικές πηγές τεχνολογίας που είδαμε προηγουμένως, πόσο μάλλον από τη χρηματοδότηση. Η επερχόμενη εποχή θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερο βαθμό de facto κυριαρχίας και, κατά μία έννοια, ικανότητα περιορισμένης αυταρχικότητας. Παρά τη σημασία των δεσμών εκτός Δύσης, επομένως, η Ρωσία δεν μπορεί να εξετάσει απλώς τον επαναπροσανατολισμό της από τη μια κατεύθυνση στην άλλη, διατηρώντας παράλληλα την ιστορικά καθιερωμένη στρατηγική της εξάρτησης από εξωτερικές πηγές ανάπτυξης.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, θα πρέπει να αρχίσει να κατασκευάζει ξανά το δικό της αεροσκάφος μεγάλων αποστάσεων, αντί να βασίζεται σε τελικά προϊόντα της Boeing και της Airbus.

Τρίτον, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως ακόμη και οι πιο ενεργοί δεσμοί στην Ασία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις σχέσεις με τα κράτη του ισλαμικού κόσμου, τις γειτονικές χώρες και ακόμη και εντός της Ευρώπης, όπου επίσης δεν είναι όλοι αποφασισμένοι να υψώσουν τείχη στα ανατολικά της σύνορα.

Η γεωπολιτική θέση της Ρωσίας δεν μπορεί να αλλάξει με μία μόνο στρατιωτικοπολιτική σύγκρουση προς μία κατεύθυνση. Για να μην αναφέρουμε ότι από ιστορική και πολιτιστική άποψη, θα είναι πάντα δύσκολο για τη Ρωσία να οικοδομήσει εμπλοκή στην Ασία παρόμοια σε κλίμακα και πνεύμα με αυτή στον Νότο και τη Δύση.

Συνοψίζοντας, στο σημερινό πλαίσιο, οι σχέσεις με τις ασιατικές χώρες γίνονται περισσότερο ανάγκη παρά επιλογή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι επιλέγουμε μια πλήρη αλλαγή στις πιο σημαντικές πτυχές της εθνικής εξωτερικής και εξωτερικής οικονομικής πολιτικής. Αντίθετα, έχει σημαντική τακτική αξία και, με τη δέουσα επιμέλεια από την πλευρά μας, θα μπορούσε να οδηγήσει περαιτέρω σε μια πιο σημαντική ρωσική παρουσία στις παγκόσμιες υποθέσεις, το κέντρο της οποίας μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς τα ανατολικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail