Κλιμάκωση: Πρόσφατα γεγονότα υποδηλώνουν αυξανόμενο οικονομικό κίνδυνο

Μια κοινή αποχή από άτομα που είναι επικριτικά με τους εναλλακτικούς οικονομολόγους είναι ότι προβλέπαμε την κρίση για τόσο καιρό που «τελικά θα έχουμε δίκιο». Αυτά είναι γενικά άτομα που δεν κατανοούν τη φύση της οικονομικής παρακμής – Είναι σαν μια χιονοστιβάδα που δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου, μετά σπάει και κλιμακώνεται γρήγορα καθώς ρέει κάτω από το βουνό. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι βρίσκονται στη μέση μιας οικονομικής κατάρρευσης ΑΜΕΣΩΣ ΤΩΡΑ, και απλά δεν μπορούν να το δουν επειδή έχουν συνηθίσει στην παρουσία του χιονιού και του κρύου.

Του Μπράντον Σμιθ - alt-market.us / Παρουσίαση Freepen.gr

Η οικονομική παρακμή είναι μια διαδικασία που διαρκεί πολλά χρόνια, και ενώ μπορεί να λάβετε ένα γεγονός όπως το κραχ της αγοράς του 1929 ή το κραχ του 2008, αυτές οι στιγμές πανικού δεν είναι τίποτα άλλο από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του το μεγάλο κύμα πάγου που πέφτει ο καθένας θα έπρεπε να έχουν δει να έρχονται πολύ νωρίτερα, αλλά αρνήθηκαν.

Το 2022 η δουλειά της προειδοποίησης των ανθρώπων είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι ήταν παλαιότερα, επειδή έχουμε περάσει αρκετά το μέσο της διαδικασίας της παρακμής. Αλλά, είτε το πιστεύετε είτε όχι, εξακολουθώ να έχω ανθρώπους σήμερα που ισχυρίζονται ότι εμείς οι αναλυτές είμαστε «καταστροφικοί». Η δύναμη της εκούσιας άγνοιας είναι πραγματικά εκπληκτική. Αρκεί να κάνουμε ένα άτομο τυφλό έναντι της στασιμοπληθωριστικής κρίσης, των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, του γρήγορου φουσκώματος των τιμών, της σφαγής στο χρηματιστήριο, της αστάθειας της αγοράς ομολόγων, του καταναλωτικού χρέους ρεκόρ και των διεθνών συγκρούσεων.

Σε αυτό το σημείο, νομίζω ότι εάν ένα άτομο δεν μπορεί να δει τους κινδύνους που διατρέχει, είναι μάλλον χάσιμο χρόνου και χώρου και προορίζεται να ταφεί στον πάγο. δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει για αυτούς. Ναι, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν εκτίθενται στις πληροφορίες και πρέπει να τους λάβουμε υπόψη, αλλά η προτεραιότητά μου θα είναι άνθρωποι που είναι ξύπνιοι και συνειδητοποιημένοι και θα προσπαθήσουν να τους δώσω μια αίσθηση του σημείου της κατάρρευσης διαδικασία που βρισκόμαστε.

Τον περασμένο μήνα υπήρξε μια σημαντική άνοδος στην οικονομική και γεωπολιτική δραστηριότητα που υποδηλώνει ότι εισερχόμαστε σε μια νέα φάση και δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλα αυτά συσσωρεύονται ακριβώς πριν φτάσουμε στον Οκτώβριο. Εδώ είναι τα γεγονότα που βρίσκω πιο ανησυχητικά:

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση

Αυτό είναι ένα γεγονός που το είχα προβλέψει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τώρα είναι μπροστά μας. Έγραψα για αυτό εκτενώς στο πρόσφατο άρθρο μου «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενεργειακή καταστροφή και πρόκειται να αιμορραγήσει στις ΗΠΑ» , οπότε δεν θα αναδιατυπώσω όλες αυτές τις πληροφορίες εδώ. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι η παντελής έλλειψη σχεδιασμού εκ μέρους των ευρωπαίων αξιωματούχων για την αντιμετώπιση της απειλής. Είναι σαν να ΘΕΛΟΥΝ μια καταστροφή πλήρους φάσματος.

Η Ρωσία έχει πλέον διακόψει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% όλων των ενεργειακών πόρων της ΕΕ. Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 28% πριν από μια εβδομάδα, επιπλέον του ήδη υπάρχοντος πληθωρισμού. Οι προμήθειες πετρελαίου βρίσκονται επίσης σε απότομη πτώση για την Ευρώπη και η κυβέρνηση της ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει ό,τι έχει απομείνει από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης στο τέλος του έτους. Δυστυχώς, έχουν προσφέρει ελάχιστες λύσεις στο πρόβλημα της προσφοράς.

Έχει γίνει λόγος για αύξηση των εισαγωγών εναλλακτικών πόρων από άλλα έθνη, αλλά η ΕΕ αγοράζει ήδη περίπου το 75% του συνόλου του υγρού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιχειρήσουν να αυξήσουν την παραγωγή σύντομα (πιθανώς επειδή δεν μπορούν λόγω του πληθωρισμού στο κόστος λειτουργίας). ΔΕΝ υπάρχει εφεδρικός ενεργειακός πόρος για την Ευρώπη. δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Θα προσπαθήσουν να αγοράσουν ό,τι άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορούν να βρουν στην αγορά αυξάνοντας τις τιμές ακόμη περισσότερο για άλλες χώρες. Θα εξακολουθήσουν να είναι σύντομες, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα παγώσουν αυτόν τον χειμώνα.

Το καλύτερο σενάριο είναι ότι υπάρχουν ως επί το πλείστον ήπιες θερμοκρασίες και οι άνθρωποι μόλις και μετά βίας ξετρυπώνουν την αγορά με ελάχιστη θέρμανση. Ωστόσο, η βιομηχανία της ΕΕ θα υποφέρει και πολλοί κατασκευαστές θα μειώσουν την παραγωγή (πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού).

Ο βασικός πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται

Όπως προειδοποίησα την περασμένη εβδομάδα στο άρθρο μου «Είναι γεγονός που χρειάζεται επανάληψη: Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι βομβιστής αυτοκτονίας», ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, δίνοντας στην κεντρική τράπεζα ακόμη περισσότερα πυρομαχικά για να δικαιολογήσει τα υψηλότερα επιτόκια. ακραία οικονομική αδυναμία.

Η τελευταία εκτύπωση του ΔΤΚ παρουσίασε αύξηση στο 8,3% και ήταν ένα σοκ για τις αγορές που ανέμεναν παγκοσμίως πτώση. Αυτή είναι η φύση του στασιμοπληθωρισμού – Ακόμη και με πτώση της ζήτησης, οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν ή να παραμένουν υψηλές για παρατεταμένες περιόδους. Το γεγονός του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 διήρκεσε για μια δεκαετία έως ότου η Fed ανέβασε τα επιτόκια στο 21% και στη συνέχεια η απασχόληση κατέρρευσε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ποσοστά θα πάνε στο 21% αυτή τη φορά. δεν χρειάζονται. Το μόνο που θα χρειαζόταν είναι ένα ποσοστό ομοσπονδιακών κεφαλαίων περίπου 4% – 5% για να καταρρεύσει το τρέχον εθισμένο σύστημα QE. Μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 bps αναμένεται πλέον ευρέως στην επόμενη συνεδρίαση της Fed αυτόν τον μήνα, με ορισμένους να προβλέπουν αύξηση 100 bps. Αυτό θα μας έφερνε κοντά σε περιοχές συντριβής για τις αγορές και την απασχόληση, αν και νομίζω ότι έχουμε ακόμη πολύ στο 2023 πριν αρχίσει πραγματικά να αυξάνεται η ανεργία.

Συνάντηση Πούτιν με τον Σι

Καθώς το γράφω, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να συναντηθεί με τον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ και η φύση της διάσκεψης δεν είναι ξεκάθαρη. Υπάρχουν τα προφανή σημεία συμφωνίας, όπως οι συνεχείς αγορές από την Κίνα ρωσικού πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, καθώς και το συνεχιζόμενο σχέδιο για την κατασκευή αγωγού προς την Κίνα έως το 2025. Υπάρχει επίσης στρατηγική συνεργασία που είναι εμφανής στις πρόσφατες ναυτικές ασκήσεις μεταξύ των δύο έθνη γύρω από την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Η χρονική στιγμή της συνάντησης είναι για μένα ανησυχητική, γιατί πλησιάζει γρήγορα η πρώτη περίοδος για μια πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν (ο Οκτώβριος είναι ο καλύτερος μήνας για ναυτικές κινήσεις για την αποφυγή τυφώνων). Η Κίνα δεν θα χρειαζόταν απαραίτητα να δεσμευτεί για χερσαία εισβολή. Θα μπορούσαν απλώς να κόψουν κάθε εισαγωγικό/εξαγωγικό εμπόριο από οποιαδήποτε άλλη πηγή εκτός από την Κίνα και να λιμοκτονήσουν την Ταϊβάν μέχρι να αποδεχτούν την ενοποίηση.

Υπάρχει επίσης το θέμα της Ουκρανίας και των πωλήσεων όπλων. Με τον όγκο της προπαγάνδας που προέρχεται από την Ουκρανική Υπηρεσία Πληροφοριών και το ΝΑΤΟ, είναι δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά υποψιάζομαι ότι η Ρωσία αλλάζει στρατηγικές και επανατοποθετείται για να αναπτύξει βομβαρδισμούς με πυραύλους και πυροβολικό στις υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού. Αυτή είναι μια τακτική που η Ρωσία έχει αποφύγει εδώ και μήνες (μέχρι αυτήν την εβδομάδα) , κάτι που προκαλεί έκπληξη γιατί ένα από τα πρώτα μέτρα που συνήθως λαμβάνουν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας εισβολής είναι η εξάλειψη των περισσότερων βασικών υποδομών (όπως κάναμε στο Ιράκ). Θα νόμιζες ότι η Ρωσία θα έκανε το ίδιο, αλλά ίσως έσωσαν αυτό το σενάριο για τον χειμώνα, όταν είναι πιο δύσκολο για την Ουκρανία να αντεπεξέλθει.

Αυτό θα καταστήσει την Ουκρανία ουσιαστικά μη βιώσιμη τον ερχόμενο χειμώνα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ο Πούτιν μπορεί να επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η Κίνα θα παραμείνει σταθερός οικονομικός εταίρος εάν αυξηθούν οι γεωπολιτικές πιέσεις. Μπορεί ακόμη και να κάνουν μια συμφωνία αμοιβαίας υποστήριξης: η Κίνα καταλαμβάνει την Ταϊβάν ενώ η Ρωσία κάνει την Ουκρανία έρημο των πόρων και η καθεμία υποστηρίζει την άλλη οικονομικά όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ προσπαθούν να επιβάλουν κυρώσεις στην Κίνα. Πιθανότατα δεν θα μάθουμε μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά η ώρα της συνάντησης θα πρέπει να προβληματίσει.

Εάν η κοπριά πρόκειται να χτυπήσει τον ανεμιστήρα στην Ταϊβάν μαζί με την Ουκρανία, τότε οι διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις θα διακοπούν και η πρόσβαση των δυτικών στην παραγωγή της Κίνας θα διακοπεί. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για την οικονομία της Κίνας, βεβαίως, γι' αυτό μπορεί να συνέχισαν τα μαζικά lockdown για τον Covid μετά την εγκατάλειψη κάθε άλλης κυβέρνησης. Θα μπορούσε αυτό να είναι πρακτική για πολιτικούς ελέγχους σε ένα επικείμενο πολεμικό περιβάλλον;

Ωστόσο, η παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας στις εισαγωγές/εξαγωγές της δίνει σημαντική οικονομική μόχλευση στο εμπόριο. Πολλά έθνη δεν θα υποστήριζαν κυρώσεις εναντίον τους. Επίσης, τα τεράστια αποθέματά τους σε δολάρια ΗΠΑ και ομόλογα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο για να βλάψουν ή να καταστρέψουν το παγκόσμιο αποθεματικό του δολαρίου. Εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν φέτος, τότε όλα τα στοιχήματα είναι εκτός λειτουργίας – Η οικονομική πτώση θα κινηθεί γρήγορα από εκείνο το σημείο και μετά.

Υπάρχουν πολλές άλλες τάσεις που επηρεάζουν το περιβάλλον της σύγκρουσης, αλλά οι παραπάνω παράγοντες είναι οι πιο πρόσφατοι και έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα πρόκλησης φαινομένου ντόμινο παγκοσμίως. Το ερώτημα που τίθεται πάντα είναι «τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;» Όχι πολλά όσον αφορά την πρόληψη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, ωστόσο, είναι να προετοιμαστούμε τοπικά για να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα. Αυτό σημαίνει να εφοδιάζω τα είδη πρώτης ανάγκης προτού αυξηθούν ακόμη περισσότερο στην τιμή ή γίνουν ανύπαρκτα. Γίνετε παραγωγός και μάθετε μια πολύτιμη δεξιότητα για την επιβίωση σε μια εξαντλημένη οικονομία Οργανωθείτε με άτομα τοπικά που βρίσκονται στην ίδια σελίδα για να δημιουργήσετε ασφάλεια και εναλλακτικές ευκαιρίες εμπορίου.

Ας ελπίσουμε ότι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες θα ανταποκριθούν στην πρόκληση και η οργάνωση θα είναι εκτεταμένη, γιατί το χειρότερο σενάριο θα ήταν μεγάλες μάζες εντελώς απομονωμένων ανθρώπων να ανταγωνίζονται μεταξύ τους αντί να εργάζονται για την αμοιβαία ασφάλεια. Ακόμη και σε ένα σενάριο αργής κατάρρευσης, αυτό είναι ένα πρόβλημα όσον αφορά την αύξηση της εγκληματικότητας. Επομένως, σχεδιάστε να συνεργαστείτε με άλλους εάν θέλετε να αποφύγετε αναπόφευκτες συνθήκες του τρίτου κόσμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail