Ο Λευκός Οίκος έστειλε πολλαπλές απειλές στο Κρεμλίνο παρασκηνιακά

Pexels / pixabay
Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν έχει στείλει πολλές προειδοποιήσεις στη Ρωσία μέσω παρασκηνίων σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, αναφέρει η Washington Post. Τα μηνύματα του Λευκού Οίκου προς τη Ρωσία ήταν σκόπιμα μη περιγραφικά για να ενισχύσουν την αβεβαιότητα στη Μόσχα σχετικά με το τι θα έκαναν οι ΗΠΑ εάν η Ρωσία ανέπτυξε το απόλυτο όπλο της.

antiwar.com - Kyle Anzalone / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Λευκός Οίκος έχει στείλει το μήνυμα πολλές φορές από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στην Post. Οι επικοινωνίες του Λευκού Οίκου με το Κρεμλίνο ήταν σκόπιμα ασαφείς.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει πως αυτές οι μη συγκεκριμένες απειλές θα αποτρέψουν τη Ρωσία μέσω της «στρατηγικής ασάφειας», μιας σκόπιμα ασαφούς πολιτικής που αναγκάζει τον εχθρό να μην ενεργεί από φόβο πως θα μπορούσε να περάσει την κόκκινη γραμμή χωρίς να το γνωρίζει.

Για σχεδόν 50 χρόνια, οι ΗΠΑ διατήρησαν μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» έναντι της Ταϊβάν. Με την άρνησή της να δεσμευτεί να υπερασπιστεί το νησί, η Ουάσιγκτον απέτρεψε την Ταϊπέι από το να κηρύξει την ανεξαρτησία της. Ταυτόχρονα, η υπόδειξη πως θα μπορούσε να υπερασπιστεί την Ταϊβάν έχει αποτρέψει την Κίνα από το να ενεργήσει πιο επιθετικά εναντίον του νησιού.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν έχει λάβει μέτρα για την εγκατάλειψη της «στρατηγικής ασάφειας» έναντι της Ταϊβάν. Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέφερε πως θα πήγαινε στον πόλεμο για την Ταϊπέι τέσσερις φορές.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να διατάξει πυρηνική επίθεση για να υπερασπιστεί το ρωσικό έδαφος. Η απειλή του Πούτιν ήταν η πιο άμεση προειδοποίηση της Μόσχας πως θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικά. «Εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, χωρίς αμφιβολία θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και το λαό μας – αυτό δεν είναι μπλόφα», είπε ο Πούτιν.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ φάνηκε να επεκτείνει αυτήν την πυρηνική ομπρέλα στα ουκρανικά εδάφη που σχεδιάζει να προσαρτήσει η Μόσχα. Το Κρεμλίνο σχεδίασε μια σειρά δημοψηφισμάτων σε περιοχές της Ουκρανίας υπό τον έλεγχό του. Εάν η ψηφοφορία εξελιχθεί όπως αναμένεται, οι περιοχές αυτές θα ζητήσουν είσοδο στη Ρωσία, κάτι που θα αποδεχθεί η Μόσχα.

Η Post αναφέρει ότι δεν είναι σαφές εάν ο Λευκός Οίκος επανεξέδωσε την απειλή μετά τη δήλωση του Πούτιν αυτήν την εβδομάδα. Τον Ιανουάριο, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσαν τη δήλωση, «ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail