ΝΑΤΟ: Ο ρόλος της Κίνας στον πόλεμο της Ουκρανίας δείχνει γιατί είναι μια «πρόκληση» για τη Συμμαχία

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της Τετάρτης, ο πολιτικός επικεφαλής του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) επέκρινε την Κίνα ως «πρόκληση» για τη συμμαχία. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως η υποστήριξη του Πεκίνου στον πόλεμο στην Ουκρανία, η αντίθεσή του στην επέκταση του ΝΑΤΟ και οι εδαφικές του διεκδικήσεις δικαιολογούν τη συμμαχία που αποδίδει στην Κίνα αυτή την ετικέτα.
Σε μεγάλο βαθμό ως απάντηση στην αυξανόμενη εχθρότητα της Ουάσιγκτον, η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν ενισχύσει τους δεσμούς τους για πάνω από μια δεκαετία. Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Κίνα και η Ρωσία πραγματοποίησαν αρκετούς γύρους στρατιωτικών ασκήσεων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχουν συναντηθεί πολλές φορές από την έναρξη του πολέμου, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τους αυξανόμενους δεσμούς των δύο ασιατικών δυνάμεων.

Ενώ το Πεκίνο δεν έχει δώσει δημόσια υποστήριξη στον πόλεμο της Μόσχας, η Κίνα έχει αρνηθεί πολλά αιτήματα να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή. Το Πεκίνο έχει αυξήσει δραστικά τους οικονομικούς δεσμούς του με τη Μόσχα καθώς η Ρωσία έχει απομονωθεί περισσότερο από τις δυτικές αγορές.

Μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον επέβαλε τεράστιες κυρώσεις στη Ρωσία και πολλά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να περιορίσουν τις ρωσικές αγορές ενέργειας. Η πρόθεση ήταν να συντρίψει τη ρωσική οικονομία και να απενεργοποιήσει την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.

Ωστόσο, ο δυτικός οικονομικός πόλεμος στη Ρωσία προκάλεσε εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, επιτρέποντας στη Μόσχα να αντικαταστήσει τη συρρικνούμενη ευρωπαϊκή αγορά με πελάτες της Ασίας. Ενώ το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται κάτω από τα επιτόκια της αγοράς, οι αυξημένες εξαγωγές της Μόσχας προς την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία ώθησαν το ρούβλι στα υψηλά επτά ετών αυτό το καλοκαίρι.

«Το άθροισμα όλων είναι ότι αυτό απλώς αυξάνει τη σημασία των συμμάχων του ΝΑΤΟ να στέκονται μαζί και να συνειδητοποιούν πως η Κίνα είναι μέρος των προκλήσεων ασφαλείας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σήμερα και στο μέλλον», είπε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη στο Reuters


Εν τω μεταξύ, η Ινδία και η Τουρκία ακολούθησαν το Πεκίνο στην εισαγωγή περισσότερων ρωσικών προϊόντων. Η Άγκυρα είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ και πολλά άλλα μέλη του ΝΑΤΟ συμμετείχαν πρόσφατα σε πολεμικές ασκήσεις με την Ινδία.

Ο Στόλτενμπεργκ διαφώνησε επίσης με το Πεκίνο για την αντίθεσή του στην επέκταση του ΝΑΤΟ. Κατά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1990, η Βορειοατλαντική συμμαχία είχε μόνο 16 μέλη. Στα 30 χρόνια από τότε, το ΝΑΤΟ πρόσθεσε 14, σύντομα θα γίνουν 16, νέα μέλη. Πολλές από τις νέες προσθήκες στη συμμαχία είναι πρώην κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας ή της ΕΣΣΔ.

Η Μόσχα διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για την επέκταση του ΝΑΤΟ. Το 2008, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία είπε ότι η επέκταση της συμμαχίας στην Ουκρανία και τη Γεωργία παραβίαζε όλες τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ έχει επίσης διευρύνει την παγκόσμια εμβέλειά του.

Αυτή την εβδομάδα, τα μέλη του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, πραγματοποίησαν κοινή διέλευση μέσω του στενού της Ταϊβάν. Πέρυσι – κοιτάζοντας το Πεκίνο και ακολουθώντας το αυτοκρατορικό παράδειγμα της Washington – βρετανικά, γαλλικά και γερμανικά πολεμικά πλοία έπλευσαν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Φέτος, το ΝΑΤΟ στόχευσε την Κίνα στο νέο έγγραφο Στρατηγικής Αντίληψης . Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss ζήτησε ακόμη και ανοιχτ ένα «παγκόσμιο ΝΑΤΟ» για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν και να αντιμετωπίσει την Κίνα στην Ασία-Ειρηνικό. Σύμφωνα με την Τρους, το Πεκίνο θα χαρακτηριστεί ως «απειλή» για την «εθνική ασφάλεια» της Αγγλίας για πρώτη φορά… για μια πιο σκληρή προσέγγιση στο Πεκίνο», ανέφεραν οι Times τον περασμένο μήνα.

Στην πρώτη ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Μπάιντεν υπερηφανεύτηκε ότι «είπε στον Πρόεδρο Σι πως θα διατηρήσουμε μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως ακριβώς κάνουμε με το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail