Γιατί ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία δεν είναι μόνη, αλλά δεν μπορεί επίσης να βασιστεί σε κανέναν εκτός από τον εαυτό της;

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ μοιράστηκε δύο άρθρα στρατηγικής γνώσης για τη θέση της παγκόσμιας δύναμης που αποκατέστησε πρόσφατα στις Διεθνείς Σχέσεις την περασμένη εβδομάδα που ορισμένοι περιστασιακοί παρατηρητές μπορεί να θεωρήσουν αντιφατικά. Την Τετάρτη, είπε ότι «Κατά τη διάρκεια της εποχής που ζούμε τώρα, και είναι ακριβώς μια εποχή, μια μακρά ιστορική περίοδος, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να συνειδητοποιήσουμε πως δεν έχουμε κανέναν να βασιστούμε εκτός από τον εαυτό μας». Την επόμενη μέρα, είπε ότι «Δεν είμαστε καθόλου μόνοι, προσπαθούν να μας απομονώσουν, αλλά αυτές οι απόπειρες προορίζονται για αποτυχία», μετά από την οποία αναφέρθηκε στο γεγονός πως η πλειοψηφία της ανθρωπότητας σε όλο τον παγκόσμιο Νότο αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία παρά την τεράστια πίεση των ΗΠΑ.

Του Andrew Korybko -  / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτές οι δηλώσεις φαίνονται πράγματι να είναι αντιφατικές στην επιφάνεια, αλλά όταν τις σκεφτούμε λίγο πιο βαθιά, όλα έχουν νόημα και είναι απολύτως συνεπή. Από τη μία πλευρά, η παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα έχει επιδεινώσει άνευ προηγουμένου προϋπάρχουσες χαοτικές διεργασίες στις Διεθνείς Σχέσεις και ως εκ τούτου το έκανε έτσι ώστε η υπερρεαλιστική σχολή σκέψης ήρθε στο προσκήνιο των υπολογισμών χάραξης πολιτικής κάθε κράτους. Με απλά λόγια, όλοι οι παίκτες δίνουν στις μέρες μας προτεραιότητα στην αυτοδυναμία και τη μεγιστοποίηση της στρατηγικής τους αυτονομίας στο Νέο Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ του Golden Billion της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Παγκόσμιου Νότου υπό την ηγεσία των BRICS.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, όλα τα μέλη του δεύτερου αναδυόμενου μπλοκ μοιράζονται τα ίδια μεγάλα στρατηγικά συμφέροντα όσον αφορά την επιτάχυνση της παγκόσμιας συστημικής μετάβασης στην πολυπολικότητα μέσω της δημιουργίας συνακόλουθων θεσμών και της επακόλουθης αποκατάστασης του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ως βάσης για τη ρύθμιση των μεταξύ τους σχέσεων. Αυτό έλαβε τη μορφή του πλαισίου Ρωσίας-Ινδίας-Κίνας (RIC) που έγινε η κινητήρια δύναμη αυτών των πολύπλοκων διαδικασιών, όπου η Μόσχα πολυευθυγραμμίζεται ενεργά μεταξύ των δύο κορυφαίων στρατηγικών εταίρων της στο Δελχί και το Πεκίνο. Ο ρόλος της Ινδίας είναι να αποτρέψει προληπτικά την δυνητικά δυσανάλογη εξάρτηση της Ρωσίας από το Πεκίνο, ενώ της Κίνας είναι να αντιμετωπίσει ενεργά τις ΗΠΑ με τη Μόσχα.

Επιπλέον, η Κινεζο-Ινδική Στρατηγική Εταιρική Σχέση έχει τη συναρπαστική δυνατότητα να λειτουργήσει ως ο πυρήνας του Ασιατικού Αιώνα, ο οποίος με τη σειρά του θα εξασφαλίσει την άνοδο της Αφρικής και το τελικό αποτέλεσμα του Αφρο-Ασιατικού Αιώνα που θα αποκαταστήσει επιτέλους την ισότητα και τη δικαιοσύνη σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο. Συνολικά, οι πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις εντός του RIC αναδιαμορφώνουν συνολικά τις Διεθνείς Σχέσεις με μη αναστρέψιμους τρόπους, αν και όλα πρέπει να εξισορροπηθούν προσεκτικά προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία αυτού του φιλόδοξου οράματος. Εκεί έγκειται η σημασία όλων των παικτών να δίνουν προτεραιότητα στην αυτοδυναμία και την στρατηγική τους αυτονομία, παράλληλα με την πραγματιστική συνεργασία με εταίρους με ομοϊδεάτες.

Η γνώση που κοινοποιήθηκε σε αυτήν την ανάλυση θα πρέπει επομένως να βοηθήσει τους περιστασιακούς παρατηρητές να κατανοήσουν την πολυπολική κοσμοθεωρία του Λαβρόφ. Οι δηλώσεις του σχετικά με το πώς η Ρωσία δεν είναι μόνη στον κόσμο, αλλά μπορεί ακόμα να βασίζεται μόνο στον εαυτό της, δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενες, αλλά ρεαλιστικές, ενσωματώνοντας το πνεύμα της πολυευθυγράμμισης που πρωτοστάτησε η Ινδία την τελευταία δεκαετία, αλλά έκτοτε έγινε ο κανόνας στις Διεθνείς Σχέσεις. Καμία χώρα δεν πρέπει ποτέ να μπει σε μια θέση δυσανάλογης εξάρτησης με την οποία βασίζεται κυριολεκτικά σε οποιονδήποτε άλλον, αν και ούτε πρέπει να απομονώνεται από τις παγκόσμιες διαδικασίες, εξ ου και η ανάγκη να επιτευχθεί ρεαλιστικά μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο στόχων, όπως ακριβώς κάνει η Ρωσία.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail