Συμμορίες ανηλίκων: «Δώσε λεφτά και κινητό για μη φας ξύλο…»

Προβληματισμό προκαλεί στην ΕΛ.ΑΣ. η «άγουρη» εγκληματικότητα που εκδηλώνεται όλο και πιο βίαια, όλο και πιο συχνά

Από: newsbeast.gr / Κείμενο Κώστας Παπαδόπουλος

Επικίνδυνη κλιμάκωση, τουλάχιστον την τελευταία διετία, καταγράφεται σε περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους σε ρόλο θύτη και θύματος. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για τον… αβίωτο βίο ενός 14χρονου που δέχονταν συστηματικά bullying (σ.σ. λεκτικό και με χτυπήματα στο πρόσωπο) ήρθα να μας υπενθυμίσουν πως οι «άγουρες συμμορίες» είναι λίγα μέτρα μακριά μας…

Μπορεί η επίσημη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ. για υποθέσεις με συμμορίες ανηλίκων να περιορίζεται σε κάποια ελάχιστα δελτία Τύπου που αφορούν συλλήψεις, ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι καθημερινά -μόνο στην Αττική- καταγράφεται τουλάχιστον ένα περιστατικό έκνομης δραστηριότητας ανηλίκων. Αυτό αφορά κυρίως κλοπές και ληστείες ακόμη και στη μέση του δρόμου, πότε με απειλή και πότε με χρήση βίας κι όλα αυτά (συνήθως) για λίγα ευρώ κι ένα κινητό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προκαλεί ανησυχία στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι εκτός από τις περίπου 15 συμμορίες των 10-12 ανηλίκων που «χτυπούν» στην Αττική, καταγράφονται πλέον και δράσεις μικρότερων ομάδων των 2-4 ατόμων που δρώντας ως «αγέλη» απομονώνουν το υποψήφιο θύμα τους και το ληστεύουν.
«Για να μην φας ξύλο…»
επίθεση συμμορίας με μαχαίρι

Πριν από μερικές ημέρες στη Βάρκιζα, την ώρα που ένας 15χρονος περίμενε το λεωφορείο για να επιστρέψει σπίτι του, δύο άλλοι ανήλικοι τον προσέγγισαν, τον έβρισαν και τον απείλησαν: «Δώσε τα λεφτά και το κινητό σου για να μην φας ξύλο…»! Κάπως έτσι έφυγαν από το σημείο με 20 ευρώ κι ένα smartphone, μέχρι που λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Παραμονές του Δεκαπενταύγουστου στην Ηλιούπολη, μία ομάδα δέκα ανηλίκων ακινητοποίησε και λήστεψε τέσσερις νεαρούς. Τι κι αν οι τρεις συνελήφθησαν σε λίγη ώρα, η «άγουρη συμμορία» θα συνεχίσει κανονικά τη δράση της…

Στις αρχές Αυγούστου, σε κεντρικό δρόμο της Αγίας Παρασκευής, ένας 17χρονος δέχτηκε χτυπήματα με πλαστικό σφυρί και γκλομπ μέχρι να πέσει αναίσθητος στο έδαφος και μεταφερθεί μετά σε νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Τα δελτία συμβάντων δείχνουν ότι αγόρια και κορίτσια που θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για τα μαθήματα τους στο σχολείο ή άλλες δραστηριότητες (αθλητισμός, χορός κ.ά.) έχουν βουτήξει στα ταραχώδη νερά της παρανομίας ακόμη και από την ηλικία των 8-9 ετών (σ.σ. παιδιά δημοτικού δηλαδή). Μεγάλο ρόλο έχει παίξει σε αυτό η τεχνολογική έκρηξη των τελευταίων ετών, όπου χάρη στην πληθώρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι συμμορίες αυξάνονται και πληθύνονται «διαφημίζοντας» τη δράση τους με φωτογραφίες και βίντεο.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι αστυνομικοί έρχονται αντιμέτωποι με ανηλίκους «οπλισμένους» με ρόπαλα, σιδερογροθιές και σιδερολοστούς, ενώ οι αρχηγοί των «άγουρων συμμοριών» έχουν –ως επίδειξη δύναμης- στην κατοχή τους στιλέτα τύπου πεταλούδα.
Επιθέσεις και σε ενήλικες
συμμορία ανηλίκων

Στο στόχαστρο των «άγουρων συμμοριών» βρίσκονται πλέον και ενήλικοι, με τις καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ. να είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Το απόγευμα της 25ης Αυγούστου στην Κοζάνη συνελήφθησαν δύο ανήλικοι, οι οποίοι με χρήση βίας αποπειράθηκαν να αρπάξουν την τσάντα μίας 64χρονης γυναίκας στη μέση του δρόμου.

Το βράδυ της 23ης Αυγούστου στην Κέρκυρα συνελήφθησαν δύο ανήλικοι κι ένας 18χρονος, οι οποίοι εισέβαλαν σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών, ακινητοποίησαν την υπάλληλο και άρπαξαν περί τις 7.000 ευρώ που ήταν στο ταμείο και στο χρηματοκιβώτιο του καταστήματος.
Τουλάχιστον 15 συμμορίες
περιπολικό ΕΛ.ΑΣ.

Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά των τελευταίων ημερών που έγιναν επισήμως γνωστά από την ΕΛ.ΑΣ., καθώς είχαμε συλλήψεις μέσα σε ελάχιστες ώρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει ενημέρωση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και περιστατικά… Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο 2021 καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 27% (σ.σ. σε σχέση με το 2020) στις δικογραφίες ανηλίκων για υποθέσεις σωματικών βλαβών, χαρακτηριστικό δείγμα ότι οι «άγουρες συμμορίες» επιδεικνύουν πλέον ακόμη πιο σκληρό πρόσωπο…

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίζεται ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής (σ.σ. στη Βούλα, στον Πειραιά, στη Γλυφάδα, στο Παγκράτι, στον Βύρωνα, στην Κηφισιά κ.ά.) δρουν περίπου 15 συμμορίες ανηλίκων που αριθμούν περίπου 200 μέλη. Σε αυτές δεν υπολογίζονται αυτές της Δυτικής Αττικής, με τους δεκάδες ανήλικους παραβατικούς Ρομά που εμπλέκονται και σε πιο «σκληρές» δικογραφίες, όπως εισβολές σε σπίτια, διακίνηση ναρκωτικών κ.ά.



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail