Εκατομμύρια εργαζόμενοι «αδυνατούν να πληρώσουν» τους λογαριασμούς ρεύματος

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι αδύνατο να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για την ενέργεια εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού και του αερίου, προειδοποίησε σήμερα με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES).

Από: zougla.gr

«Περίπου 9,5 εκατομμύρια ενεργών οικονομικά πολιτών είχαν ήδη δυσκολίες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για την ενέργεια» πριν ο πληθωρισμός καταγράψει άλμα και φθάσει τον Αύγουστο στην ευρωζώνη στο επίπεδο ρεκόρ του 9,1% σε διάστημα έτους, αναφέρει η CES, η οποία βασίζεται σε μια μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου.

Από τον Ιούλιο 2021 ως τον Ιούλιο 2022, το κόστος του αερίου και του ηλεκτρικού αυξήθηκε κατά 38% σε όλη την Ευρώπη «και συνεχίζει να αυξάνεται».

Κατά συνέπεια, σε 16 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, «οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με τον ελάχιστο μισθό πρέπει να βάζουν στην άκρη το μισθό ενός μήνα, ακόμη και περισσότερα, για να συνεχίσουν να έχουν φως και θέρμανση στο σπίτι τους», υπογραμμίζουν τα συνδικάτα. Το 2021, αυτό συνέβαινε μόνο σε 8 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Το 2022, ένας οικονομικά ενεργός πολίτης στην Εσθονία οφείλει έτσι να εργάζεται 26 ημέρες περισσότερο απ' ό,τι το 2021 για να πληρώσει τον ετήσιο λογαριασμό του για την ενέργεια και ένας οικονομικά ενεργός πολίτης στην Ολλανδία 20 ημέρες επιπλέον.

Στη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ιταλία, «ο μέσος ετήσιος λογαριασμός για την ενέργεια αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από ένα μήνα μισθού για έναν οικονομικά ενεργό πολίτη που αμείβεται με τον μέσο μισθό» της χώρας του, αναφέρει η CES.

«Όταν ο ετήσιος λογαριασμός σας κοστίζει περισσότερο από ένα μήνα μισθού, κανένα τέχνασμα δεν υπάρχει για να εξοικονομήσετε τα χρήματα αυτά. Οι τιμές αυτές είναι απλούστατα αδύνατο να πληρωθούν από εκατομμύρια ανθρώπους», υπογραμμίζει εκφράζοντας την ανησυχία της η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της CES Έστερ Λιντς, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση.

Τα συνδικάτα καλούν συνεπώς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες θα συνεδριάσουν στο τέλος της εβδομάδας στην Πράγα για να συζητήσουν τα ενεργειακά ζητήματα, «να βάλουν ένα τέλος στις αυξήσεις των τιμών που είναι αδύνατο να υποστηριχθούν».

Σε ένα σχέδιο από έξι σημεία, που απευθύνεται στους αξιωματούχους που λαμβάνουν τις αποφάσεις στην Ευρώπη, ζητούν να αυξηθούν οι μισθοι και ιδιαίτερα οι κατώτατοι μισθοί.

Η CES καλεί επίσης να μπουν ανώτατα όρια στους λογαριασμούς για την ενέργεια και να φορολογηθούν «τα εξαιρετικά κέρδη» των επιχειρήσεων ενέργειας.

Το Παρίσι και το Βερολίνο πίεσαν τις τελευταίες ημέρες για μια απλή, μη φορολογική συνεισφορά αυτών των επιχειρήσεων.

«Οι πολιτικοί αξιωματούχοι οφείλουν να ασχοληθούν μ' αυτή την κρίση πριν κοστίσει ζωές αυτό το χειμώνα», επέμεινε η Έστερ Λιντς.

Goldman Sachs: Οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά 2 τρισ. ευρώ το 2023

Οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά 2 τρισ. ευρώ στην κορύφωσή τους στις αρχές του επόμενου έτους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κυβερνητική παρέμβαση, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.

Στο αποκορύφωμά τους, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ΑΕΠ της Ευρώπης, ανέφεραν οι αναλυτές, με επικεφαλής τους Alberto Gandolfi και Mafalda Pombeiro, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οι επενδυτές είναι πολύ απαισιόδοξοι όσον αφορά την επίδραση των ρυθμιστικών προσπαθειών, ανέφερε η Goldman

«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις διαρθρωτικές επιπτώσεις της κρίσης», ανέφεραν οι αναλυτές. «Πιστεύουμε ότι αυτές θα είναι ακόμη βαθύτερες από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970».

Οι επενδυτές είναι πολύ απαισιόδοξοι όσον αφορά την επίδραση των ρυθμιστικών προσπαθειών, ανέφερε η Goldman. Ορισμένα από τα μέτρα που εξετάζονται - συμπεριλαμβανομένου της επιβολής πλαφόν στις τιμές ενέργειας - ενδέχεται να μετριάσουν τον αντίκτυπο στις τιμές μετοχών.

Η αύξηση των ενεργειακών λογαριασμών οδήγησε τις κυβερνήσεις να σπεύσουν να μετριάσουν τις πιέσεις κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν μέτρα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η Γαλλία και η Γερμανία είναι υπέρ της επιβολής έκτακτου φόρου στα ενεργειακά κέρδη.

Η εισαγωγή ανώτατων ορίων τιμών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει στο μπλοκ περίπου 650 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς ενέργειας και να προσφέρει στους καταναλωτές και τις αγορές κάποια ανακούφιση, ενώ θα επέτρεπε στις κυβερνήσεις να αποφύγουν τον φόρο στα ενεργειακά κέρδη, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.  

Οι επενδυτές αναμένεται να προτιμήσουν μετοχές εταιρειών που αναπτύσσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφεραν οι αναλυτές, επισημαίνοντας τις RWE AG, Energias de Portugal SA και Orsted A/S.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail