Οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν το καθεστώς της υπερδύναμης μέσα σε δέκα χρόνια

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι η «μοναδική εναπομείνασα υπερδύναμη» στον κόσμο. Κάποιοι στο κατεστημένο των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ακόμη και ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει η πρώτη «υπερδύναμη» στον κόσμο. Και πράγματι, αμέσως μετά τη σοβιετική διάλυση, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολιτική Δύση φαινόταν αήττητη, ξεκινώντας μονομερώς πολέμους σε όλο τον κόσμο, όλους με διάφορα προσχήματα όπως ο «ανθρωπισμός» και ο πολυδιαφημισμένος «Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας».

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησαν και τις δύο αυτές δικαιολογίες για να εισβάλουν σε δεκάδες άλλες χώρες, είτε ήταν η πρώην Γιουγκοσλαβία, είτε το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Συρία, η Λιβύη κ.λπ. με ελάχιστες χερσαίες εμπλοκές, τουλάχιστον μέχρι να βαλτώσει η κατάσταση, κάτι που από μόνο του ήταν πολύ χρήσιμο για το διαρκώς διψασμένο για κέρδη Στρατιωτικό Βιομηχανικό Συγκρότημα.

Αν και πολλοί στο κατεστημένο των ΗΠΑ φάνηκαν πεπεισμένοι πως αυτή θα είναι μια αέναη κατάσταση πραγμάτων, ευτυχώς για τον κόσμο, η τελευταία δεκαετία απέδειξε ότι η δύναμη της πολεμικής θαλασσοκρατίας εξασθενεί. Ενώ το Πεντάγωνο μπορούσε να υπολογίζει σε εκατοντάδες χιλιάδες ετοιμοπόλεμους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της δεκαετίας του 1990 και των αρχών του 2000, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε σημαντική πτώση στο ενδιαφέρον των νεαρών Αμερικανών να πεθάνουν ή να ακρωτηριαστούν σε μια από τα πολλές αμερικανικές άσκοπες εισβολές και γενική επιθετικότητα εναντίον του κόσμου.

Παρόλο που το Πεντάγωνο βρήκε άλλους τρόπους για να συνεχίσει την ιμπεριαλιστική του πολεμική, κυρίως μέσω μιας εκθετικής αύξησης της χρήσης μη επανδρωμένων συστημάτων μάχης σε όλο τον κόσμο, στοχεύοντας αδιάκριτα αμάχους υπό το πάντα βολικό πρόσχημα του «Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας», οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν να συνειδητοποιήσουν το γεγονός ότι η ισχύς των ΗΠΑ (αν και ακόμη σημαντική) εξασθενεί γρηγορότερα από όσο θα περίμενε κανείς μόλις πριν από μια δεκαετία.

Μια νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το YouGov/Economist είναι η τελευταία απόδειξη αυτής της αλλαγής της κοινής γνώμης. Ο φορέας έκανε δημοσκόπηση στους Αμερικανούς σχετικά με την πιθανότητα διάφορων «πολιτικών σεναρίων» και διαπίστωσε πως το 50% του πληθυσμού των ΗΠΑ θεωρεί ότι η Αμερική θα χάσει το καθεστώς της παγκόσμιας υπερδύναμης μέσα σε μια δεκαετία. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί (47%) των Αμερικανών πιστεύουν πως μια «ολική οικονομική κατάρρευση» είναι αναπόφευκτη.

«Μεταξύ 15 πιθανών μελλοντικών σεναρίων που αφορούν αστάθεια ή πολιτική βία, αυτό που οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν πιθανό την επόμενη δεκαετία είναι ότι οι ΗΠΑ θα πάψουν να είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη (το 50% λέει αυτό), ακολουθούμενο από πλήρη κατάρρευση της οικονομίας των ΗΠΑ ( 47%). Κάθε ένα από τα 15 τρομερά σενάρια θεωρείται κάπως ή πολύ πιθανό την επόμενη δεκαετία από τουλάχιστον το 20% των Αμερικανών. [...] Το 37% των Αμερικανών λέει ότι ένας εμφύλιος πόλεμος είναι τουλάχιστον κάπως πιθανό να συμβεί», έδειξε η δημοσκόπηση του YouGov.

Η πιο εκπληκτική πτυχή της δημοσκόπησης πρέπει να είναι το συγκλονιστικό σχεδόν 40% των πολιτών των ΗΠΑ που θεωρούν τον εμφύλιο πόλεμο «τουλάχιστον κάπως πιθανό». Με πληθυσμό περίπου 330 εκατομμυρίων ανθρώπων και μεταξύ των πιο ένοπλων εθνών του κόσμου, μια τέτοια προοπτική φαίνεται μάλλον φοβερή. Ωστόσο, δεν προκαλεί έκπληξη, ειδικά δεδομένου του τεράστιου επιπέδου πόλωσης της αμερικανικής κοινωνίας, ανεξάρτητα από το αν βασίζεται στη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, την ταυτότητα, την ιδεολογία ή οποιαδήποτε άλλη παράμετρο που προσπαθούν τα κόμματα και οι διάφορες ομάδες συμφερόντων στις ΗΠΑ. να εκμεταλλευτούν και να χρησιμοποιήσουν για πολιτικό, οικονομικό και κέρδος εξουσίας.

«[...] Μετά το τέλος της παγκόσμιας υπερδύναμης των ΗΠΑ και την οικονομική κατάρρευση, το επόμενο σενάριο είναι ότι οι ΗΠΑ θα πάψουν να είναι δημοκρατία (39%). Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν φασιστική δικτατορία (31%), ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν πως θα είναι κομμουνιστική (21%). Τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικανών (65%) πιστεύουν ότι η συνολική οικονομική κατάρρευση είναι τουλάχιστον κάπως πιθανή, σε σύγκριση με μόνο το 38% των Δημοκρατικών. Περίπου οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι (48%) λένε πως είναι πιθανό η κυβέρνηση να κατασχέσει τα πυροβόλα όπλα των πολιτών. Μόνο το 17% των Δημοκρατικών το λέει αυτό. Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι επίσης πιο πιθανό από τους Δημοκρατικούς να πιστεύουν ότι θα υπάρξει συνολική κατάρρευση του νόμου και της τάξης (49% έναντι 31%)», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.



Αν και αναμένεται να δούμε μεγαλύτερο αριθμό Ρεπουμπλικανών να είναι πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας υπό ένα Δημοκρατικό πρόεδρο και κυβέρνηση, το ποσοστό των Δημοκρατικών που δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι είναι αρκετά ενδεικτικό. Είναι περισσότερο από σαφές ότι πολλοί ψηφοφόροι του DNC δεν είναι ικανοποιημένοι με τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«[...] Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα πάψουν να είναι δημοκρατία την επόμενη δεκαετία. Οι Δημοκρατικοί είναι ελαφρώς πιο πιθανό να πουν ότι οι ΗΠΑ θα είναι μια φασιστική δικτατορία (37% έναντι 32%). Οι Ρεπουμπλικάνοι, από την άλλη πλευρά, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να πουν ότι θα είναι μια κομμουνιστική δικτατορία (31% έναντι 13%). Όσον αφορά την πιθανότητα εμφυλίου πολέμου, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι θα υπάρξει ένας πόλεμος μεταξύ μελών κάθε κόμματος (45% έναντι 35%) ή μεταξύ ανθρώπων από κόκκινες και μπλε πολιτείες (36% έναντι 30%). Οι Δημοκρατικοί είναι ελαφρώς πιο πιθανό να πιστεύουν ότι θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ φτωχών και πλουσίων (37% έναντι 25%) ή μεταξύ πόλεων και αγροτικών περιοχών (23% έναντι 20%). Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι εξίσου πιθανό (31%) να περιμένουν έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ φυλετικών ομάδων», κατέληξε η δημοσκόπηση.

Αν και οι απόψεις ποικίλλουν σημαντικά με βάση το ιδεολογικό/κομματικό υπόβαθρο, το ίδιο το γεγονός πως τόσοι πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ μετατρέπονται σε δικτατορία και πως ένας εμφύλιος πόλεμος είναι ένα πιθανό σενάριο μιλάει πολλά για την κολακευτική κατάσταση της πολυδιαφημισμένης «αμερικανικής δημοκρατίας» που έχει χρησιμοποιηθεί συχνά ως πρόσχημα για τον πόλεμο της Αμερικής ενάντια στον κόσμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail