[ΑΝΑΛΥΣΗ] Σκοπεύει ο Ερντογάν να προσαρτήσει τη Βόρεια Κύπρο με την υποστήριξη του Πούτιν;

ΒirοΙ ΒΕΒΕK / ΑFΡ
Όταν η Τουρκία διεξήγαγε την «Ειρηνευτική Επιχείρηση Κύπρου» το 1974, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ ήταν πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνασπισμού. Η επιχείρηση και η επακόλουθη στρατιωτική νίκη οδήγησαν τον Ετζεβίτ να γίνει ευρέως γνωστός ως ο «Πορθητής της Κύπρου». Στις εκλογές του 1977 το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), με επικεφαλής τον Ετζεβίτ, πέτυχε την πιο σημαντική εκλογική νίκη στην ιστορία του, συγκεντρώνοντας 41,4 τοις εκατό των ψήφων, δείχνοντας πως ο τουρκικός λαός υποστηρίζει τους νικητές πολιτικούς.

turkishminute.com - Φατίχ Γιουρτσέβερ* / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις πιο κρίσιμες εκλογές της πολιτικής του καριέρας τον Ιούνιο του 2023, εκτός εάν ληφθεί απόφαση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Η πτώση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών και του αυξανόμενου πληθωρισμού μείωσε την στήριξη προς τον Ερντογάν. Επιπλέον, η Ρωσία έχει λάβει σημαντικές πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές παραχωρήσεις από την Τουρκία λόγω της στενής αλλά μυστηριώδους σχέσης μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου Ερντογάν. Εάν ο Ερντογάν χάσει τις επερχόμενες εκλογές, κρίσιμα έργα όπως η προμήθεια μιας δεύτερης παρτίδας πυραύλων S-400 και ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu θα μπορούσαν να σταματήσουν. Γι' αυτό και η Ρωσία θέλει να εκλεγεί ο Ερντογάν. Εάν ο Πούτιν τον υποστηρίξει, ο Ερντογάν έχει την ευκαιρία να γίνει ήρωας και νικητής που κάνει κουμάντο. Αυτή η ευκαιρία βρίσκεται στην προσάρτηση της βόρειας Κύπρου.

Μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, το νησί της Κύπρου μοιράστηκε μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Λόγω της de facto διχοτόμησης και της αδυναμίας επίτευξης συναίνεσης μεταξύ των μερών, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (KKTC) ιδρύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1983. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ)., το KKTC δεν αναγνωρίζεται επίσημα από καμία άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία.

Το ψήφισμα 541 του ΣΑΗΕ αναφέρει ότι «η ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους είναι ασυμβίβαστη με τη Συνθήκη του 1960 σχετικά με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη Συνθήκη Εγγύησης του 1960. Επομένως, η προσπάθεια δημιουργίας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι άκυρη και θα συμβάλει στην επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο».

Το σχετικό τμήμα του ψηφίσματος 550 του ΣΑΗΕ έχει ως εξής:

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας,

– «Σοβαρή ανησυχία για τις περαιτέρω αποσχιστικές ενέργειες στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραβιάζουν το ψήφισμα 541 (1983), συγκεκριμένα, την υποτιθέμενη ανταλλαγή πρεσβευτών μεταξύ της Τουρκίας και της νομικά άκυρης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και την προβλεπόμενη διεξαγωγή «συνταγματικού δημοψηφίσματος» και «εκλογών», καθώς και με άλλες ενέργειες ή απειλές για ενέργειες που στοχεύουν στην περαιτέρω εδραίωση του υποτιθέμενου ανεξάρτητου κράτους και τη διχοτόμηση της Κύπρου,

– «Καταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, τις κηρύσσει παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση απόσυρσή τους·

– «Επαναλαμβάνει την έκκληση προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το υποτιθέμενο Κράτος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» που δημιουργήθηκε με αποσχιστικές πράξεις και τα καλεί να μη διευκολύνουν ή με οποιονδήποτε τρόπο βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα·

– «Καλεί όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας. …”


Σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου μέχρι σήμερα. Αν και η Τουρκία αναγνωρίζει το KKTC ως ανεξάρτητο κράτος, η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει πρόσφατα τη Βόρεια Κύπρο σαν να ήταν επαρχία της Τουρκίας. Επιπλέον, υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι ο πρόεδρος Ersin Tatar εξελέγη με την παρέμβαση της Τουρκίας στις τελευταίες εκλογές. Προς το παρόν, είναι κυριολεκτικά αδύνατο για το KKTC να λάβει μια απόφαση ανεξάρτητη από την Τουρκία. Για το λόγο αυτό, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Ερντογάν προσαρτήσει de facto τη Βόρεια Κύπρο ως τουρκικό έδαφος, τίποτα δε θα αλλάξει στην πραγματικότητα. Μόνο η επί τόπου πραγματικότητα θα επαναπροσδιοριστεί ανάλογα.

Εάν η προσάρτηση της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία δε θα αλλάξει στην πραγματικότητα τίποτα, γιατί η Τουρκία δεν έχει ακόμη επιλέξει αυτόν τον δρόμο; Η Τουρκία είναι μια μεσαίου μεγέθους περιφερειακή δύναμη. Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πολιτικούς ελιγμούς που μπορούν να εκληφθούν ως ρεβιζιονιστικές κινήσεις χωρίς την υποστήριξη μιας υπερδύναμης. Επιπλέον, η Τουρκία δεν θα μπορούσε να έχει προσαρτήσει τη βόρεια Κύπρο στο μονοπολικό παγκόσμιο σύστημα που ηγούνται οι ΗΠΑ ως η μόνη ηγεμονική δύναμη, και σε κάθε περίπτωση, οι λεπτές πολιτικές ισορροπίες στην περιοχή δεν το επέτρεψαν στην Τουρκία. Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 δείχνουν ξεκάθαρα πως το μονοπολικό παγκόσμιο σύστημα στο οποίο οι ΗΠΑ είναι η μόνη ηγεμονική δύναμη έχει τελειώσει. Μια νέα εποχή ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων έχει ξεκινήσει μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Εάν οι περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια συμφωνήσουν να ενταχθούν στη Ρωσία με το λεγόμενο δημοψήφισμα, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος θα εισέλθει σε νέα φάση. Σε αυτή την περίπτωση, οι απαιτήσεις της Ρωσίας από την Τουρκία θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Για το λόγο αυτό, η νίκη του Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη για τον Πούτιν. Ο Ερντογάν μέχρι σήμερα έχει εκμεταλλευτεί τα κενά που άφησε η μεγάλη μάχη εξουσίας. Αλλά αυτή την στιγμή, ο Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή από το να κερδίσει τις εκλογές. Ενώ όλοι επικεντρώνονται στον Πούτιν και τη Ρωσία, ο Ερντογάν μπορεί να προσαρτήσει το KKTC με τη σιωπηρή υποστήριξη του Πούτιν.

Η τελευταία λύση για τους δικτάτορες είναι να αποκτήσουν ένα κομμάτι γης για να ενσταλάξουν περηφάνια στους υποστηρικτές τους. Το 1982 η στρατιωτική δικτατορία της Αργεντινής εισέβαλε στα νησιά Φώκλαντ υπό βρετανική κυριαρχία για να κάνει το λαό της Αργεντινής, συγκλονισμένο από την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, να ξεχάσει την οικονομική κρίση. Στην πολιτική κατάσταση, η στρατιωτική δικτατορία πίστευε ότι η Βρετανία δε θα επενέβαινε στα νησιά Φώκλαντ, 9.600 ναυτικά μίλια από τα σύνορά της, και θα αποδεχόταν την κατοχή. Έκαναν όμως λάθος. Ελπίζω η κυβέρνηση Ερντογάν να μην κάνει το ίδιο λάθος στη βόρεια Κύπρο.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail