Η χαλυβουργία της Σουηδίας στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω του εκτοξευόμενου ενεργειακού κόστους

marcin049 / pixabay
Freepen.gr - Το αυξητικό σπιράλ στο κόστος ενέργειας στη Σουηδία έχει οδηγήσει αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες στα πρόθυρα του κλεισίματος, με τη βιομηχανία χάλυβα της χώρας να πλήττεται ιδιαίτερα από τη δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής, αναφέρει η σουηδική Samnytt.

Η εταιρεία σφυρηλάτησης χάλυβα Bharat Forge στην Karlskoga είδε να έχουν τετραπλασιαστεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και τώρα κινδυνεύει να αναγκαστεί να σταματήσει τις δραστηριότητές της. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι φούρνοι της είναι ηλεκτρικοί και καταναλώνουν έως και 60.000 μεγαβατώρες ετησίως, σύμφωνα με την πύλη ειδήσεων, και η άνοδος των τιμών της ενέργειας οδήγησε το κόστος παραγωγής να εκτιναχθεί κατά πολλά εκατομμύρια.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτά τα έξοδα, είναι εντελώς αδύνατο», είπε ο διευθυντής της μονάδας, Niklas Blom στο δημοσίευμα.

Η παραγωγή εξαρτημάτων από χάλυβα στο εργοστάσιο είναι κρίσιμης σημασίας για άλλους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας και υψίστης σημασίας για την αλυσίδα εφοδιασμού - κατασκευάζει στροφαλοφόρους άξονες και δοκούς μπροστινού άξονα για οχήματα Volvo και Scania.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής επηρεάζει την ικανότητα της εταιρείας να παραμείνει ανταγωνιστική σε σύγκριση με τους κατασκευαστές σε άλλες χώρες της ΕΕ.

«Δυστυχώς, αυτό μας οδηγεί στη Σουηδία να χάσουμε την ανταγωνιστικότητά μας έναντι των χωρών με χαμηλούς μισθούς. Στο τέλος, οι επιχειρήσεις θα εξαφανιστούν από τη Σουηδία. Οι υπάλληλοί μας αισθάνονται πολύ άσχημα. Και αν οι υπάλληλοί μας αισθάνονται πολύ άσχημα για αυτό, ούτε η εταιρεία θα αισθάνεται καλά», είπε ο Blom.

Ο διαχειριστής της μονάδας κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη στον κλάδο, πιστεύοντας πως η κρατική παρέμβαση είναι πλέον απαραίτητη και επείγουσα για να σωθεί η εταιρεία. Ο ίδιος παραμένει θετικός ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι επιτυχείς.

Εάν αυτό δεν πραγματοποιηθεί, ωστόσο, προειδοποιεί πως θα υπάρξει «ένα είδος οικονομικής κρίσης στη Σουηδία» που θα οδηγήσει σε «κατάρρευση» της μεταποίησης, μια κατάρρευση που θα αποδειχθεί μια προσοδοφόρα ευκαιρία για τα κράτη μέλη της ΕΕ με χαμηλούς μισθούς να εκμεταλλευτούν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail