Πιθανή συμφιλίωση μεταξύ Δαμασκού και τουρκικής κατοχής. Οι ρωσικές προσπάθειες μπροστά σε ακανθώδη ζητήματα

Οι συζητήσεις για μια πιθανή συμφιλίωση μεταξύ της τουρκικής κατοχής και της κυβέρνησης της Δαμασκού συνεχίζονται χωρίς αυτή να αναπτυχθεί και να δημοσιοποιηθεί, καθώς ο επικεφαλής της Κουρδικής Οργάνωσης Χωρίς Σύνορα, Kadar Beri, πιστεύει ότι οι ρωσικές προσπάθειες να φέρει κοντά τις δύο πλευρές αντιμετωπίζουν ακανθώδη ζητήματα και πολλά εμπόδια.


Οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατοχής εργάστηκαν την τελευταία περίοδο για να προωθήσουν τη δυνατότητα συμφιλίωσης με την κυβέρνηση της Δαμασκού, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο επίπεδο κατανόησης τόσο με τη Ρωσία όσο και με το Ιράν.
 
Πρακτορείο ΑΝΗΑ - Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής κατοχής, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στις 11 Αυγούστου 2022, «Η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική συμφιλίωση μεταξύ (της συριακής αντιπολίτευσης) και του καθεστώτος Άσαντ» και έδειξε πως την είχε πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο του 2021, όταν συμμετείχε σε συνάντηση του Κινήματος των Αδεσμεύτων στη σερβική πρωτεύουσα Βελιγράδι, σε μια γρήγορη συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης της Δαμασκού, Faisal Miqdad.

Πριν από αυτό, ο πρόεδρος της τουρκικής κατοχής, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε, κατά την επιστροφή του από τη συνάντηση στο Σότσι με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 6 Αυγούστου, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Άγκυρας και της Δαμασκού επικοινωνούσαν για «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Κατά την επιστροφή του από μια επίσκεψη στην Ουκρανία στις 19 Αυγούστου, ο Ερντογάν έκανε μια άλλη δήλωση στην οποία είπε πως η Τουρκία ήταν έτοιμη να προχωρήσει τις επαφές με την κυβέρνηση της Δαμασκού σε υψηλότερο επίπεδο. Σε πολιτικό επίπεδο δηλαδή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές έχουν συνομιλίες, καθώς ο αρχηγός Εθνικής Ασφάλειας στη Δαμασκό, Υποστράτηγος Ali Mamlouk και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Hakan Fidan, είχαν συνάντηση στις αρχές του 2020 στη ρωσική πρωτεύουσα, Μόσχα , και η πρώτη ανακοινωθείσα συνάντηση από το 2011.

Τα κίνητρα και της Δαμασκού και της Άγκυρας

Ο επικεφαλής των Κούρδων Χωρίς Σύνορα, Καντάρ Μπέρι, μίλησε για τα κίνητρα πίσω από αυτές τις συνομιλίες, λέγοντας: «Για το συριακό καθεστώς, οποιαδήποτε προσέγγιση με οποιοδήποτε πλευρά στον κόσμο είναι μεγάλο κέρδος».

Όσον αφορά την Τουρκία, σύμφωνα με τον Μπέρι, υπάρχει η πολιτική και οικονομική κατάσταση, λέγοντας: «Η εκμετάλλευση των τουρκικών κομμάτων του θέματος των Σύριων προσφύγων στις επερχόμενες εκλογές και το όραμα αυτών των κομμάτων βασίζεται στον τερματισμό του συριακού ζητήματος και την απόσυρση του τουρκικού στρατού από τη Συρία και τις απώλειες που έχει».

Και πρόσθεσε, «Αυτό σχετίζεται με την ίδια οικονομική πτυχή, καθώς υπάρχει υψηλό κόστος για το θέμα των Σύριων προσφύγων ή το ζήτημα του τουρκικού στρατού και των δαπανών του στη Συρία, γνωρίζοντας ότι η αλήθεια του θέματος δεν ισχύει, ειδικά σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, όπου η Τουρκία βιοπορίζεται στην πλάτη της και κλέβει ό,τι μπορεί να αποκτηθεί από τη Συρία, ειδικά το προσφυγικό». Βοήθεια που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη στους πρόσφυγες.

Όσον αφορά τα εξωτερικά κίνητρα αυτών των συνομιλιών, ο Μπέρι το βλέπει ως «ένα διπλό μήνυμα προς όλα τα μέρη αφού η Τουρκία απέτυχε να λάβει οποιαδήποτε έγκριση για να καταλάβει περισσότερα εδάφη της Συρίας. Είναι σαφές για τη ρωσική πλευρά και τους Ιρανούς, καθώς συμπληρώνει όλες τις προηγούμενες συμφωνίες που έγιναν μεταξύ των δύο πλευρών στο Σότσι και την Αστάνα, και πρόσφατα την τριμερή συνάντηση στην Τεχεράνη».

Τουρκική τακτική

Η τουρκική θέση έχει αρχίσει να αλλάζει μετά τη ρωσική επέμβαση στη Συρία, την έναρξη της διαδικασίας της Αστάνα και την κλιμάκωση των διαφορών με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το συριακό ζήτημα, αλλά αυτό αυξήθηκε μετά τις πρόσφατες συναντήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν, όπου προσπάθησε να λάβει υποστήριξη για την έναρξη νέων επιθέσεων στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Για τους στόχους της Τουρκίας από αυτές τις συνομιλίες, είπε: «Είναι μια νέα τουρκική τακτική να εξαλείψει το όνειρο του συριακού λαού για ελευθερία, αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Η Τουρκία, μετά από όλες τις προηγούμενες πολιτικές της για κατοχή περισσότερων συριακών εδαφών, κατέφυγε σε άλλες μεθόδους και επενέβη άμεσα και κατέλαβε το Αφρίν, τη Ρας αλ-Αΐν και το Ταλ Αμπιάντ. Ήθελε να διχάσει τη βόρεια και την ανατολική Συρία, πρόσφατα δεν πήρε πράσινο φως για να καταλάβει περισσότερα εδάφη, γι' αυτό καταφεύγει σε άλλες μεθόδους για να πετύχει τους στόχους και τις απαιτήσεις της και να καταστρέψει αυτό το στοιχείο, είτε μιλάμε ειδικά για τους Κούρδους είτε τον συριακό λαό γενικά και για την εξάλειψη αυτής της αναδυόμενης δημοκρατικής συνιστώσας σε αυτόν τον τομέα».

Είπε, "Ο Τούρκος είναι καλός στις αγορές και τις πωλήσεις και είναι πολύ ικανός να πουλήσει και αυτούς τους μισθοφόρους. Είναι επιδέξιος στην ευστάθεια σαν ακροβάτης, αλλάζει 180 μοίρες τη θέση του, και όλα για τα συμφέροντα του των ηγετών του και της κυρίαρχης μαφίας και επίσης στο πλαίσιο των πολιτικών του τουρκικού κράτους συνολικά και της φοβίας που έχουν για να έχει ο κουρδικός λαός τα δικαιώματά του. Αυτό θεωρείται η αρχή του τέλους του τουρκικού κράτους στην περιοχή".

Παρά τις ρωσικές προσπάθειες, ακανθώδη προβλήματα και πολλά εμπόδια

Αυτή την εβδομάδα, γαλλικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών και ανέφεραν: «Για να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η Ρωσία υποστήριξε μια νέα συνάντηση μεταξύ των αρχηγών πληροφοριών των δύο χωρών. Τα αποτελέσματα δεν ήταν πειστικά, αλλά η συνάντηση τουλάχιστον επέτρεψε στην Άγκυρα και τη Δαμασκό να το κάνουν αυτό».

Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση της Δαμασκού άνοιξε αυτό που αποκαλεί κέντρο εποικισμού στο Idlib, συγκεκριμένα στην πόλη Khan Sheikhoun, για όσους αναζητούν οι υπηρεσίες ασφαλείας της, και αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ αυτού και των δεικτών προσέγγισης μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού τον τελευταίο καιρό.



Παρά τις προσπάθειες αυτές, υπάρχουν πολλά εμπόδια μπροστά της, καθώς η Δαμασκός και πίσω της η Ρωσία επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις κρίσεις τις οποίες υφίσταται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και να το ωθήσουν σε παραχωρήσεις σχετικά με την τουρκική παρουσία στα συριακά εδάφη, ιδιαίτερα στο Ιντλίμπ και να στηρίξει η Τουρκία την κυβέρνηση της Δαμασκού πολιτικά και οικονομικά, κάτι που έχει απορρίψει μέχρι τώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Δύση.

Σχετικά με την πιθανότητα να φτάσουν αυτές οι συνομιλίες σε αποτελέσματα, ο Μπέρι είπε: «Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ ακανθώδεις, αλλά όπως ανέφερα ο Ερντογάν είναι ικανός στις αγορές και τις πωλήσεις, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει δραματικά, επομένως θα ξεπεράσει πολλά εμπόδια που βρίσκονται μπροστά του γιατί είναι το κύριο κόμμα και εταίρος με το καθεστώς στην καταστροφή της Συρίας, αλλά υπάρχει περιφερειακή και διεθνής παρέμβαση που θα αποτελέσει εμπόδιο για το τουρκικό κράτος».

Και πρόσθεσε, "Ο Ρώσος θέλει να ευχαριστήσει τον Τούρκο στη Συρία. Δεν τον ενδιαφέρουν τα συμφέροντα του συριακού λαού, είτε Κούρδοι είτε Άραβες, επομένως θέλει να τον κρατήσει μακριά από το ΝΑΤΟ και η Τουρκία να έχει ρόλο στο το θέμα της χαλάρωσης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Η Τουρκία θα είναι η πύλη και είναι ικανή σε αυτό το θέμα. Διαπιστώσαμε ότι στα αρχεία του Ιράκ και του Ιράν για αυτό το θέμα έχουν διάφορες πτυχές. Υπάρχουν οι Ευρωπαίοι και η Αμερική. Η Αμερική αντιλαμβάνεται ότι εκκενώνοντας την αρένα υπέρ των Ρώσων με την παρουσία του ουκρανικού πολέμου θα θεωρηθεί νίκη των Ρώσων».

Η προσέγγιση είναι επιζήμια για όλους τους Σύριους

Ο επικεφαλής της Κουρδικής Οργάνωσης Χωρίς Σύνορα έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση της Δαμασκού λέγοντας: «Η Τουρκία δεν μπορεί να στοιχηματίσει σε καμία συμφωνία μαζί της. Η Τουρκία δεν μπορεί να τηρήσει τις θέσεις της γιατί είναι ασταθής σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις ιδιοτροπίες της, που είναι πάντα εγκληματικές και σκέφτεται μόνο τις γενοκτονικές επιχειρήσεις, είτε οργανωμένες δολοφονίες, σφαγές, είτε γενοκτονικές επιχειρήσεις». Στον πολιτισμό και τη γλώσσα όλων των λαών της περιοχής, ο Τούρκος έχει ξεκάθαρη ιστορία που δεν τον εμπιστεύονται. Έτσι το κατάλαβαν οι Ευρωπαίοι, ακόμη και μέσα στο ΝΑΤΟ. Το κατάλαβαν έτσι και σε αυτή τη βάση αντιμετωπίζεται. Παρουσιάστηκαν πολλές παροιμίες για τον Τούρκο, την ανεντιμότητα και την έλλειψη αξιοπιστίας του και αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο το καθεστώς πρέπει να έχει όραμα.

Πρόσθεσε: «Αυτό θα πρέπει να είναι ένα σημείο για το καθεστώς να επανεξετάσει τον εαυτό του και να αλλάξει την κατεύθυνση του προς τη σωστή μορφή, που είναι η διαπραγμάτευση και ο διάλογος με την Αυτόνομη Διοίκηση, όπου ο διάλογος είναι μεταξύ Σύριων, με όλα όσα έχει κάνει το καθεστώς στο παρελθόν. αλλά παραμένει καλύτερο από τους Τούρκους και τους μη Τούρκους που δεν θέλουν το καλό για τη Συρία».

Ο Μπέρι ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Αυτή η προσέγγιση, όποια κι αν είναι η μορφή της, μεταξύ των εγκληματιών που κυβερνούν στη Δαμασκό και του ηγεμόνα στην Άγκυρα, είναι επιζήμια και κακή για όλο τον συριακό λαό, είτε εκείνους που ποντάρουν στους Τούρκους είτε εκείνους που στοιχηματίζουν στο καθεστώς. Αυτή η προσέγγιση σημαίνει επιστροφή πριν από το έτος 2011 περίπου. Το φιλοδοξούν και αυτό είναι μια ιδιαίτερη πιθανότητα».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail