Πίνακας οργάνων: Αυτή είναι η πιο σημαντική ένδειξη που πρέπει να προσέξεις

Χάρη στην ενσωμάτωση δεκάδων συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης, ο οδηγός ενός σύγχρονου αυτοκινήτου απολαμβάνει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

Από: carandmotor.gr

Σε αυτά τα επίπεδα συμβάλλει φυσικά και η ενημέρωση που λαμβάνει από τα συστήματα του αυτοκινήτου του, η οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να τον γλιτώσει έγκαιρα από ένα ατύχημα ή από μία σημαντική βλάβη.

Ανάμεσα στα συστήματα των σύγχρονων αυτοκινήτων που πλέον δεν «διαφημίζονται» πολύ, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ασφάλειά μας και αποτελούν μέρος του στάνταρ εξοπλισμού, είναι και το σύστημα TPMS για τα ελαστικά μας.

Τι είναι το TPMS


Το εν λόγω σύστημα είναι γνωστό επίσημα ως Tyre Pressure Monitoring System (TPMS) και έχει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να επιτηρεί διαρκώς την πίεση των ελαστικών. Στόχος του συστήματος είναι να ενημερώσει έγκαιρα τον οδηγό στην περίπτωση που η πίεση των ελαστικών πέσει κάτω από την ελάχιστη τιμή που θεωρείται ασφαλής από τον κατασκευαστή για την κίνηση του οχήματος.

Πώς λειτουργεί το TPMS


Το σύστημα παρακολούθησης πίεσης των ελαστικών μας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες από πλευράς λειτουργίας. Το πιο διαδεδομένο είναι εκείνο που μετρά έμμεσα την πίεση στα ελαστικά μας και το κάνει αυτό αξιοποιώντας τους αισθητήρες του ABS. Μέσω αυτών των αισθητήρων, το TPMS μετρά και συγκρίνει τη διαφορά στην ταχύτητα περιστροφής των τροχών, η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με τις τιμές που έχει ορίσει ο κατασκευαστής.

Αν η πίεση σε ένα (ή περισσότερα) από τα ελαστικά είναι χαμηλότερη τότε η διάμετρός του αλλάζει σε σχέση με τα υπόλοιπα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζει και η ταχύτητα περιστροφής του. Έτσι το σύστημα καταλαβαίνει ότι κάποιο από τα ελαστικά χρειάζεται επειγόντως την προσοχή του οδηγού.
σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών

Στην πιο εξελιγμένη μορφή του, το TPMS φέρει τους δικούς του αισθητήρες μέτρησης πίεσης σε κάθε τροχό και αυτό ο οδηγός το αντιλαμβάνεται και στον πίνακα πληροφοριών όπου λαμβάνει πληροφορίες για τη πίεση σε κάθε ελαστικό ξεχωριστά.

Πώς ενημερώνεται ο οδηγός για χαμηλή πίεση στα ελαστικά


Και στις παραπάνω περιπτώσεις όταν η πίεση των ελαστικών είναι πολύ χαμηλή, ανάβει στον πίνακα πληροφοριών η σχετική ένδειξη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται και από σχετικό μήνυμα. Στην πιο εξελιγμένη μορφή του με τους αισθητήρες πίεσης, το σύστημα ενημερώνει τον οδηγό ακριβώς για το ποιο είναι το ελαστικό που παρουσιάζει χαμηλή πίεση.

Τι κάνω όταν ανάψει η ένδειξη του TPMS

Από τη στιγμή που θα ανάψει η ένδειξη του TPMS αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα ως οδηγοί είναι να βρούμε τον πλησιέστερο βενζινάδικο και να ελέγξουμε την πίεση των ελαστικών μας, σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή.


 
Τι σημαίνει η ένδειξη TPMS

Η ενεργοποίηση της ένδειξης χαμηλής πίεσης στον πίνακα οργάνων δεν σημαίνει απαραίτητα σκασμένο ελαστικό. Το σύστημα ενδέχεται να ενεργοποιήθηκε από φυσική απώλεια αέρα του ελαστικού, ειδικά στην περίπτωση που έχουμε αμελήσει να ελέγξουμε την πίεση στα ελαστικά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το TPMS μπορεί να ενεργοποιηθεί επίσης γιατί δεν το έχουμε σετάρει εμείς σωστά, κάτι που πρέπει να κάνουμε κάθε φορά που αλλάζουμε τις πιέσεις στα ελαστικά μας ώστε το σύστημα να λαμβάνει την τελευταία πίεση ως και την σωστή.

Τέλος, η ενεργοποίηση της ένδειξης του TPMS μπορεί να σημαίνει και κάποια βλάβη στο ίδιο το σύστημα και συνήθως, στις περισσότερες περιπτώσεις, συνοδεύεται και από σχετικό μήνυμα ή συμπληρωματική ένδειξη.

Πώς ρυθμίζω σωστά το TPMS


Για να καλιμπράρετε σωστά το σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών θα πρέπει να σβήσετε το αυτοκίνητο και έπειτα να ρυθμίσετε την πίεση στα ελαστικά σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή. Μετά από αυτό ενεργοποιήστε τον κινητήρα για να έχετε πρόσβαση στο μενού των συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας του οδηγού και παραμένετε σε στάση όση ώρα χρειάζεται το σύστημα για να καλιμπραριστεί.

Το μενού για ρύθμιση του TPMS σε αυτοκίνητο της Volvo
Το μενού για ρύθμιση του TPMS σε αυτοκίνητο της Volvo

Αν δεν γνωρίζετε ήδη πώς να σετάρετε το TPMS, τότε συμβουλευτείτε το βιβλίο του κατασκευαστή. Εκεί θα βρείτε το πώς θα φτάσετε στις ρυθμίσεις του συστήματος παρακολούθησης πίεσης ελαστικών εύκολα και γρήγορα καθορίζοντας εκ νέου την «τιμή αναφοράς» για την πίεση των ελαστικών.

Σε περίπτωση που σταματήσετε για να ελέγξετε τα ελαστικά σας κατά τη διάρκεια ταξιδιού ή βόλτας θυμηθείτε να τσεκάρετε εκ νέου τις πιέσεις και ρυθμίσετε ξανά το TPMS το επόμενο πρωί: οι σωστές πιέσεις για τα ελαστικά μας, σύμφωνα και με τους κατασκευαστές ρυθμίζονται με τα ελαστικά μας «κρύα».

Τι πρέπει να θυμάμαι για το TPMS

Αυτό που πρέπει να θυμάστε για το TPMS είναι να το ρυθμίζετε εκ νέου κάθε φορά που προχωράτε σε αλλαγή ελαστικών (ακόμη και αν τοποθετήσετε ρεζέρβα) ή προχωράτε σε αλλαγή στις πιέσεις εκείνων που έχετε ήδη. Τέλος, όταν σταματήσετε για να ελέγξετε τις πιέσεις των ελαστικών σας, έπειτα από προειδοποίηση του TPMS, ρίξτε μια πολύ προσεκτική ματιά σε όλα τα ελαστικά σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν βίδες ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να έχουν τρυπήσει το πέλμα τους και να προκαλούν σταδιακή απώλεια πίεσης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail