Η Ουκρανία διολισθαίνει σε πραγματικό πόλεμο

Ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό του Ψυχρού Πολέμου ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν πάντα έδιναν μεγάλη σημασία στην οπτική μιας σοβιετικο-αμερικανικής υπόθεσης, ενώ η Μόσχα επέλεξε να επικεντρωθεί στο τελικό αποτέλεσμα. Η Κρίση των Πυραύλων της Κούβας είναι το πιο γνωστό παράδειγμα όπου η απόφαση αφορούσε τη δημοσιοποιημένη εγκατάλειψη της προγραμματισμένης σοβιετικής ανάπτυξης πυραύλων στην Κούβα και μια δημόσια δήλωση και συμφωνία των ΗΠΑ να μην εισβάλουν ξανά στην Κούβα. Αλλά αργότερα έγινε γνωστό ότι υπήρχε επίσης ένα μη δημοσιευμένο μέρος, δηλαδή η διάλυση όλων των βαλλιστικών πυραύλων Jupiter που είχαν αναπτυχθεί στην Τουρκία. 

M. K. Bhadrakumar - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το μοντέλο συμπεριφοράς παραμένει το ίδιο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη δυτική αφήγηση, η Ρωσία κοιτάζει κατάματα την άβυσσο της ήττας εν μέσω της «καταστροφής» στην περιοχή του Χάρκοβο. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι στα υπεύθυνα επίπεδα στο Beltway, υπάρχει αξιοσημείωτη επιφυλακτικότητα σχετικά με το χτύπημα των τυμπάνων προφανώς λόγω της επίγνωσής τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απλώς επανήλθαν στην κατεύθυνση Balakleysko-Izyum για να καταλάβουν περιοχές που οι Ρώσοι είχαν σχεδιάσει να εκκενώσουν.

Η Μόσχα αφήνει για άλλη μια φορά την οπτική σχεδόν εξ ολοκλήρου στους Αμερικανούς δημοσιογράφους, ενώ η ίδια επικεντρώνεται στο τελικό αποτέλεσμα, το οποίο είχε τρεις διαστάσεις: πρώτον, ολοκλήρωση της συνεχιζόμενης εκκένωσης από την κατεύθυνση Balakleysko-Izyum χωρίς απώλειες ζωών. Δεύτερον, να εκμεταλλευτεί τις κινήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων για να στοχεύσει τις δυνάμεις που βγήκαν ανοιχτά από καλά οχυρωμένες θέσεις στην περιοχή του Χάρκοβο. και, τρίτον, να επικεντρωθεί στην εκστρατεία στο Ντόνετσκ.

Το τελευταίο μέρος γίνεται πολύ ευαίσθητο για τη Μόσχα, καθώς ένα σημαντικό τμήμα των Ρώσων «πολεμικών ανταποκριτών» μετέφεραν συγκλονιστικές αναφορές ότι είναι τώρα η αποκάλυψη. Ακόμη και ανώτεροι πολιτικοί όπως ο Gennady Zyuganov, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, και ισχυρή φωνή στην Κρατική Δούμα, αισθάνονται ταραγμένοι.

Ο Ζιουγκάνοφ είπε στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της φθινοπωρινής συνόδου της Ρωσικής Κρατικής Δούμας την Τρίτη πως η «ειδική επιχείρηση» έχει εξελιχθεί σε πλήρη πόλεμο και η κατάσταση στο μέτωπο έχει «αλλάξει δραστικά» τους τελευταίους δύο μήνες.

Ένα απόσπασμα της ομιλίας, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ανέφερε επίσης τον Zyuganov να λέει ότι «κάθε πόλεμος απαιτεί απάντηση. Πρώτα και κύρια, απαιτεί μέγιστη κινητοποίηση δυνάμεων και πόρων. Απαιτεί κοινωνική συνοχή και σαφή ιεράρχηση προτεραιοτήτων».

Αν και προορίζεται ως εποικοδομητική κριτική, η συμβουλή του Zyuganov θα περάσει σχεδόν σίγουρα από το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε με οξυδέρκεια, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή – όχι, (πλήρης ή μερική επιστράτευση) δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».

Η βάση υποστήριξης του Προέδρου Πούτιν παραμένει τόσο ισχυρή όσο ποτέ. Οι πρόσφατες ρωσικές περιφερειακές και τοπικές εκλογές μετατράπηκαν εν μέρει σε «δημοψήφισμα» για την κατάσταση στην Ουκρανία. Και το γεγονός πως το κυβερνών κόμμα έλαβε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία του κερδίζοντας περίπου το 80 τοις εκατό των εντολών σε περιφερειακά και τοπικά κοινοβούλια δείχνει μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία του Πούτιν.

Τούτου λεχθέντος, οι «θυμωμένοι πατριώτες» προκαλούν πονοκέφαλο. Γι' αυτό η τελευταία κατάσταση γύρω από το Μπαχμούτ στο Ντόνετσκ αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το Μπαχμούτ είναι αναμφισβήτητα το λυχνάρι ολόκληρης της οχύρωσης που έχτισε το Κίεβο στο Ντονμπάς τα τελευταία 8 χρόνια. Είναι ένας στρατηγικός κόμβος επικοινωνίας με δρόμους προς πολλές κατευθύνσεις — Lysychansk, Horlivka, Kostiantynivka και Kramatorsk — και ο έλεγχος της πόλης είναι ζωτικής σημασίας για την καθιέρωση πλήρους υπεροχής στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Τα ρωσικά στρατεύματα και οι συμμαχικές ομάδες πολιτοφυλακής προσπαθούν από τις 3 Αυγούστου να εισβάλουν στην ουκρανική άμυνα στην κατεύθυνση Bakhmut-Soledar αλλά με αποσπασματική επιτυχία. Τώρα έρχονται πληροφορίες ότι οι Ρώσοι μπήκαν στην πόλη Μπαχμούτ και πήραν τον έλεγχο της βιομηχανικής ζώνης στα βορειοανατολικά τμήματα.

Ορισμένες αναφορές αναφέρουν πως οι Ρώσοι στρατιωτικοί εργολάβοι γνωστοί ως ομάδα Wagner έχουν αναπτυχθεί στο Bakhmut. Πρόκειται για άριστα εκπαιδευμένο πρώην στρατιωτικό προσωπικό.

Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά υψηλό. Για το Κίεβο, ολόκληρη η υλικοτεχνική υποστήριξη των επιχειρήσεων στο Ντόνετσκ μπορεί να ξεδιαλύνει εάν χάσει τον έλεγχο του Μπαχμούτ. Όσο για τους Ρώσους, η πρόοδος στην κατεύθυνση Bakhmut-Soledar θα ξεκαθαρίσει το κύριο εμπόδιο για την κρίσιμη επίθεση προς τον άξονα Slavyansk-Kramatorsk στα δυτικά, την τελευταία συσσώρευση ουκρανικών δυνάμεων στο Ντόνετσκ. Το Bakhmut απέχει μόλις 50 χλμ. από το Slavyansk-Kramatorsk.

Μιλώντας για την ουκρανική «αντεπίθεση» το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο, ο στρατηγός Mark Milley, είχε τονίσει μερικά ενδιαφέροντα σημεία : Η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει μια καλή ποσότητα μάχης. Το πώς θα τη χρησιμοποιήσουν θα είναι πλέον ο καθοριστικός παράγοντας. Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».
Ο ουκρανικός στρατός μέχρι στιγμής πολέμησε εξαιρετικά καλά στην άμυνα. Η άμυνα ήταν πάντα η ισχυρότερη μορφή πολέμου. 

Η Ουκρανία προχωρά τώρα σε επιθετικές επιχειρήσεις όπου είναι κρίσιμο να ενσωματωθεί η δύναμη πυρός στον ελιγμό της προκειμένου να επιτευχθεί η ανωτερότητα. 

Επομένως, «μένει να δούμε» τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. «Είναι ένα πολύ, πολύ δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν οι Ουκρανοί» — συνδυάζοντας την επίθεση τους με ελιγμούς.

Η ουκρανική επίθεση στο Χάρκοβο σχεδιάστηκε ως πλευρική επίθεση για να περικυκλώσει και να καταστρέψει τις ρωσικές ομάδες στην περιοχή Balakleya, Kupyansk και Izyum. Αλλά η ρωσική διοίκηση περίμενε μια τέτοια προσπάθεια, καθώς η πρώτη γραμμή της είχε αραιώσει πρόσφατα. Οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν περισσότερες από τους Ρώσους σχεδόν 4-5 μεγαλύτερες.

Είναι ενδιαφέρον ότι εν όψει μιας ουκρανικής επίθεσης, οι άμαχοι που συμφώνησαν να εγκαταλείψουν την περιοχή για τη Ρωσία απομακρύνθηκαν από τους απειλούμενους οικισμούς σε στρατιωτικές συνοδείες. Χρησιμοποιώντας τακτικές κινητής άμυνας υπό την κάλυψη ειδικά οργανωμένων μονάδων, οι Ρώσοι κατάφεραν τελικά να αποσύρουν τις δυνάμεις τους.

Στην πραγματικότητα, το σχέδιο Ουκρανίας/ΗΠΑ/ΝΑΤΟ για ελιγμούς πλευρικής επίθεσης και περικύκλωση των ρωσικών στρατευμάτων ματαιώθηκε με ελάχιστες απώλειες. Από την άλλη πλευρά, οι Ουκρανοί παραδέχονται επίσης πως οι Ρώσοι προκάλεσαν σημαντικές απώλειες ανθρώπινου δυναμικού στους αντιπάλους τους (οι οποίοι περιελάμβαναν ένα μεγάλο κομμάτι μαχητών από χώρες του ΝΑΤΟ).

Αλλά και ο ρωσικός στρατός έκανε λάθη. Έτσι, οι θέσεις του προς τα εμπρός δεν εξοντώθηκαν — αρκετά ανεξήγητα. Η συλλογή πληροφοριών πρώτης γραμμής ήταν ανεπαρκής. και, τα εναπομείναντα ρωσικά στρατεύματα (που έλκονταν στο ένα τρίτο της πλήρους ισχύος) δεν ήταν καν εξοπλισμένα με αντιαρματικά όπλα.

Το μοναδικό μεγαλύτερο αποτέλεσμα από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας είναι ότι η σύγκρουση έχει λάβει τη φύση ενός πλήρους πολέμου. Ο Ζιουγκάνοφ δεν ήταν απροετοίμαστος όταν είπε στην ομιλία του στη ρωσική κρατική Δούμα: «Η στρατιωτικοπολιτική επιχείρηση… έχει κλιμακωθεί σε έναν πλήρη πόλεμο, ο οποίος έχει κηρυχτεί εναντίον μας από τους Αμερικανούς, τα μέλη του ΝΑΤΟ και μια ενωμένη Ευρώπη.

«Ένας πόλεμος είναι θεμελιωδώς διαφορετικός από μια ειδική επιχείρηση. Μια ειδική επιχείρηση είναι κάτι που ανακοινώνετε — και κάτι στο οποίο μπορείτε να επιλέξετε να βάλετε ένα τέλος. Ένας πόλεμος είναι κάτι που δεν μπορείς να σταματήσεις ακόμα κι αν το θέλεις. Πρέπει να παλέψεις μέχρι το τέλος. Ο πόλεμος έχει δύο πιθανά αποτελέσματα: νίκη ή ήττα».

Ο Πούτιν έχει μια μεγάλη απόφαση να πάρει τώρα. Διότι, ενώ το καλό μέρος για τον ρωσικό στρατό μπορεί να είναι ότι η πρώτη γραμμή έχει ευθυγραμμιστεί και μεγάλες ρωσικές εφεδρείες μεταφέρονται στα πεδία των μαχών, de facto, υπάρχει τώρα μια κατάσταση πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Οι πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πούτιν σε γρήγορη διαδοχή από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς , μετά από ένα διάλειμμα μηνών, σηματοδοτούν ότι μπορεί να έχει προκύψει ανάγκη για εκ νέου εμπλοκή του ηγέτη του Κρεμλίνου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail